5.1.2017 9:54

Έξυπνες ιδέες …

Στα πρώτα σκαλοπάτια του νέου χρόνου είμαστε κι είπα να συμβάλω στην ανανέωση του οξυγόνου με φρέσκιες ιδέες. Μια από αυτή καταθέτει ο τομέας Βορείου Αιγαίου του Ποταμιού.

Με αφορμή την πρόθεση Μουζάλα να αντικαταστήσει τα συσσίτια με παροχή κουπονιών, αργότερα βέβαια απέκλεισε τα νησιά από τη συγκεκριμένη απόφαση, το Ποτάμι καταθέτει μια αξιοπρόσεκτη ιδέα, που ίσως δίνει μια πρώτης τάξεως λύση στο πρόβλημα τα νησιά να επιβαρύνονται απ’ το προσφυγικό και εταιρείες της Αθήνας να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της σίτισης των προσφύγων.

Συγκεκριμένα καταθέτει πρόταση ίδρυσης τοπικών ΜΚΟ, που θα αναλάβουν μέρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού εξασφαλίζοντας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η τοπική Μ.Κ.Ο. θα μπορούσε να δημιουργηθεί από φορείς (π.χ. Επιμελητήριο ή Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης). Εκείνη θα έχει ευκολότερη πρόσβαση χρηματοδότησης από την Ύπατη Αρμοστεία ή ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό και στη συνέχεια, με κανόνες και εχέγγυα τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών, να διαμοιράζεται στις ενδιαφερόμενες τοπικές επιχειρήσεις η ευθύνη εστίασης των μεταναστών – προσφύγων.

«Από μια τέτοια τοπική – συλλογική προσπάθεια οι νησιώτες θα έχουν λόγο και οφέλη από τη διαχείριση του προσφυγικού», προτείνει ο συντονιστής του Τομέα Βορείου Αιγαίου του Ποταμιού, Νικ. Κάλφας.

Ο ίδιος μάλιστα περιέφερε την σκέψη του πριν από λίγες εβδομάδες σε συναντήσεις που είχε με τοπικούς παραγωγικούς φορείς και διαπίστωσε ευμενή υποδοχή. Από ‘κει και πέρα γιατί δεν κινείται φύλλο προς αυτή την κατεύθυνση, είναι, προφανώς, θέμα που ανάγεται στην ξακουστή αποτελεσματικότητα των ταγών μας.

 

… και αντίστοιχες  πράξεις

Στο νότιο ημισφαίριο του Αιγαίου, εκεί που κάθε ανάσα τους έχει αντίκτυπο τουριστικό, πολύ εύκολα διέκριναν ότι οι παρεμβάσεις δημοσίου και ιδιωτών στο αστικό περιβάλλον είναι λάθος να αφήνονται ανεξέλεγκτες. Να κάνει δηλαδή ο καθένας του κεφαλιού του σε μικρούς νησιωτικούς προορισμούς.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, προκήρυξε 9 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αστικού εξοπλισμού που έχουν ως στόχο την αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, οι οποίες αφενός μεν θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, αφετέρου θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης ή του οικισμού.

Οι 8 διαγωνισμοί αφορούν τον αστικό υπαίθριο εξοπλισμό πόλης ή οικισμού και είναι οι εξής:
1. Σχεδιασμός καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
2. Σχεδιασμός φωτιστικού ιστού εξωτερικών χώρων
3. Σχεδιασμός καλάθου απορριμμάτων εξωτερικών χώρων
4. Σχεδιασμός πρότυπης στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
Οι παραπάνω δαγωνισμοί θα διεξαχθούν παράλληλα και ξεχωριστά (4 Χ2=8 διαγωνισμοί) για τις Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Ο 9ος διαγωνισμός με τίτλο «Σχεδιασμός πρότυπου αναψυκτηρίου, αποδυτηρίου, πύργου ναυαγοσώστη και ντουζιέρας», αφορά τον εξοπλισμό των παραλιών και θα διεξαχθεί για την Περιφερειακή Ενότητα της Δωδεκανήσου.
Στον καθένα από τους 8 διαγωνισμούς που αφορούν τον αστικό εξοπλισμό θα απονεμηθούν 3 χρηματικά βραβεία ως εξής:
 1ο Βραβείο 2.458,00 €
 2ο Βραβείο 1.800,00 €
 3ο Βραβείο 1.200,00 €

Στο 9ο Διαγωνισμό που αφορά τον εξοπλισμό των παραλιών θα απονεμηθούν επίσης 3 χρηματικά βραβεία ως εξής:
 1ο Βραβείο 5.400,00 €
 2ο Βραβείο 3.960,00 €
 3ο Βραβείο 2.640,00 €

Μέσα στον Απρίλη και το Μάιο θα υποβληθούν καταληκτικά οι προτάσεις και μέσα στο 2017 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει στα χέρια της καλαίσθητα σχέδια παρεμβάσεων για το αστικό περιβάλλον των νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διάγει ήδη την πέμπτη της φάση. Ίσως θα έπρεπε να παραδειγματιστούν και οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Βορείου Αιγαίου και ο αντίστοιχος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων των νησιών μας.

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ