29.3.2019 10:34

Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια: Το κλειδί για μια Κυρίαρχη Ευρώπη

Περισσότερο από ποτέ, σήμερα, η Ευρώπη οφείλει  να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια. Μια πιο αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί προϋπόθεση για την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια. Νέοι μηχανισμοί απαιτούνται που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη και στην ΕΕ να σχεδιάσουν από κοινού και να διασφαλίσουν ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις του αύριο. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα μπορεί να σχεδιάσει την άμυνά της, να ενισχύσει τις ικανότητες που χρειάζονται, να συνεργαστεί για να διατηρήσει τους πολίτες ασφαλείς και να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η ευρωπαϊκή συνεργασία χρησιμεύει για να καταστήσει αποτελεσματικότερες τις εθνικές αμυντικές δαπάνες, να αποφύγει τις αλληλεπικαλύψεις και να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας.

Οι αποστολές της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας που συνδέονται με τις υβριδικές απειλές, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια στη θάλασσα. Παίζουν επίσης ρόλο στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και θα λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου στην εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε Χίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα KONRAD-ADENAUER-STIFTUNG με τίτλο:

«Ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια: Το κλειδί για μια Κυρίαρχη Ευρώπη». Άλλη μία εκδήλωση που οργανώνει η ΝΟ.Δ.Ε Χίου προκειμένου να τεθούν υπό συζήτηση σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν όλους μας, να καταστεί σαφής η σημασία της συμμετοχής μας στις επικείμενες εκλογές και πάνω από όλα να υπάρξει διάλογος  κόντρα σε εκείνες τις παρατάξεις που αρέσκονται στις άναρθρες κραυγές και στη λογική του εντυπωσιασμού.

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο κ. Μιχαήλ Κωσταράκος Στρατηγός ε.α. - Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ –  π. Πρόεδρος Στρατιωτικής επιτροπής ΕΕ, ο κ. Σωτήρης Ντάλης, επικ . Καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκής ενοποίησης στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Υπεύθυνος της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή  Πολιτική στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και  ο κ. Jeroen Kohls, Project Manager-Research Associate του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung με αναφορά στη Ιστορία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

Η παρουσία των εκλεκτών αυτών ομιλητών εγγυάται την πολύπλευρη και διεξοδική ανάλυση όλων των τρεχόντων ζητημάτων.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ