20.12.2017 13:06

Εθισμός στην αποτυχία, μανία για την ευχάριστη, έστω και αβάσιμη, είδηση

Τις δημοσκοπήσεις δεν τις πολυπιστεύουμε. Έχουν διαχρονικά φροντίσει να αυτοδιαψεύδονται. Τα εργαλεία μέτρησης των κοινωνικών δικτύων όμως αποτυπώνουν στις μέρες μας τις τάσεις της κοινωνίας, καθρεφτίζουν τον ψυχισμό μας, ομολογούν τις κατευθύνσεις μας.

Έλεγα προχθές σε ένα φίλο ότι, διαπιστωμένα πια, αν η δημοσιογραφική έρευνα του «π» ξεσκεπάσει ένα τοπικό σκάνδαλο μεγατόνων το πολύ να συγκινήσει για κοινοποίηση γύρω στους 30 συμπολίτες μας. Αν αναδείξει την αδυναμία μας ως κοινωνιών να συγκρουστούμε με την πρόθεση ισοπέδωσης των φορολογικών κλιμάκων στα νησιά, η συγκίνηση του διαδικτύου θα είναι ακόμα μικρότερη.

Την ώρα όμως που θα αναδείξει μια «επιτυχία», μια ήσσονος σημασία τοπική ή ατομική διάκριση, η ανταπόκριση του κοινού … σούζα. Το έχουμε διαπιστώσει οι ταγοί της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και προς τα εκεί δίνουμε πια τη μάχη μας. Ποιος θα εντοπίσει στον αχανή κόσμο της διαδικτυακής πληροφόρησης το ευχάριστο ερέθισμα και θα το μεταδώσει πρώτος. Συντηρούμε δηλαδή, εν γνώσει μας, μια κοινωνία … χαριτομενιάς. Απρόθυμης να κοιταχτεί στον καθρέφτη, να παρατηρήσει τις αδυναμίες της και τελικά τις σοβαρές αστοχίες της. Ο εθισμός στην άρνηση της σκληρής πραγματικότητας είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα μας.

Στη Χίο σήμερα επικρατούν δυο σχολές σκέψεις επ’ αυτού. Η μια επιτρέπει στον κατήφορο του νησιού να συνεχίζεται, σκαλίζει και εντοπίζει μικρά σημειακά επιτεύγματα, τα μεγιστοποιεί και τα παρουσιάζει ως δείγματα σοβαρής βελτίωσης. Έχει μαζί της το ρεύμα της μάζας, εκμεταλλεύεται απόλυτα τη διαδικτυακή τάση των πανηγυρισμών άνευ λόγου και αιτίας.

Η δεύτερη επιμένει να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα. Να βάλουμε μέτρα σύγκρισης στον τόπο μας και να επιδιώξουμε τη βελτίωση με τομές, γιατί είναι βέβαιο ότι όποτε μπαίνουμε στη διαδικασία της σύγκρουσης μας πιάνει η στεναχώρια.

Η μάχη των δυο σχολών σκέψης στον τόπο μας μαίνεται και κορυφώνεται αυτή την περίοδο. Η πρώτη καβαλάει το κύμα της εποχής και προσπορίζεται σημειακές νίκες. Η δεύτερη απογοητεύεται, ξεθαρρεύει αλλά επιμένει στο στόχο της. Επιτρέψτε στον «π» να μείνει στη συνέπεια της δεύτερης επιλογής, όσο ανηφορικός κι αν είναι ο δρόμος. Σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε… 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ