28.2.2018 19:21

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Το ομολογώ, ώρες – ώρες παρασύρομαι απ’ το χιούμορ του Άδωνη. Έλα όμως που ταιριάζει γάντι; Το βασικό κυβερνητικό σύνθημα διανθίζει με μπόλικο χιούμορ την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, ως … θαλαμοφύλακα του Πάνου Καμένου, συγχρόνως όμως έρχεται ως μια μεγάλη δικαίωση των νησιωτικών αγώνων για το μεταναστευτικό.

Ο Γιάννης Μουζάλας είχε χάσει προ πολλού … τη μπάλα. Ο έμφυτος ακτιβισμός του δεν του επέτρεψε ποτέ να στήσει από το μηδέν  μια υπουργική δομή σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ακόμα και με ώριμες τις συνθήκες για κάτι τέτοιο είχε γίνει … κλωτσοσκούφι μεταξύ κάποιων μυστήριων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ρόλος του κόμματος τους είναι να παριστάνει το συντρέχτη των όπου γης κατατρεγμένων.

Μπήκε στην κυβέρνηση ως ακτιβιστής και δεν πήρε χαμπάρι ως το τέλος της θητείας του ότι η θέση του είχε παράλληλα στοιχεία προστασίας της κοινωνικής συνοχής των περιοχών που κατέληγε το πρόβλημα. Δεν συσχέτισε ποτέ το μεταναστευτικό με την άμυνα και τη διπλωματία της χώρας.

Το βασικότερο, όμως, ήταν ότι ο Γιάννης Μουζάλας είχε απολέσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης από τις βεβαρυμμένες από το μεταναστευτικό νησιωτικές κοινωνίες. Τις είχε, εσκεμμένα ή όχι, εξαπατήσει τόσες φορές, που ήμασταν πια βέβαιοι ότι κάθε φορά που έλεγε μέρα, όπου να ‘ναι θα έσκαγε μύτη το φεγγάρι και το αντίστροφο. Η έλλειψη αξιοπιστίας εκ μέρους του στιγμάτιζε πια και την κυβερνητική εικόνα.

Αυταπάτες δεν πρέπει να τρέφουμε. Στους ανασχηματισμούς αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Δεν είναι αυτονόητο ότι μαζί με τα πρόσωπα μεταβάλλονται και οι πολιτικές. Ο Μουζάλας υλοποιούσε κυβερνητικές δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό με αντίδωρο … χαλαρότητα στις οικονομικές διαπραγματεύσεις. Δεν θα αλλάξει ως δια μαγείας η κυβερνητική στάση. Τουλάχιστον όμως θα βρεθεί, ελπίζουμε, σύντομα στα νησιά μας ένας νέος υπουργός, με περγαμηνές σοβαρότητας.

Η αποπομπή Μουζάλα από το κυβερνητικό σχήμα ήταν δίκαιη και έγινε πράξη. Απλά καθυστέρησε πολύ και το πληρώσαμε όλοι. Και οι μετανάστες – πρόσφυγες και τα νησιά και η κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ