18.7.2023 12:11

Ερωτήματα πολιτών για την πυροπροστασία

Τα μελτέμια ξεκινούν και εμείς αντί να απολαμβάνουμε τη δροσιά τους, ανησυχούμε για τις φωτιές που κάθε χρόνο καταστρέφουν και υποβαθμίζουν τη ζωή, την υγεία και την οικονομία μας. Δυστυχώς ήδη παρακολουθούμε εκκενώσεις και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Με το δυνατό αέρα η κατάσταση -το ξέρουμε- δεν ελέγχεται εύκολα.

Η κατάσταση στη Χίο μας, είναι πολύ επικίνδυνη. Οι πευκόφυτες εκτάσεις είναι γεμάτες γέρικα δέντρα, ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες. Σε πολλά σημεία υπάρχουν σκουπίδια και μπάζα (αν είναι δυνατόν!). Στα χωράφια υπάρχουν πολλά σκουπίδια και υπολείμματα από κλαδέματα. Υπάρχουν σημεία χέρσα και αδιάβατα. Πολλές συστάδες με πεύκα ανάμεσα σε καλλιέργειες με μαστιχόδεντρα κι ελιές, που κάνουν ευάλωτες τις καλλιέργειες και τα χωριά μας.

Η φύση είναι η ζωή μας, όσο κι αν το ξεχνάμε κλεισμένοι στα τσιμεντένια σπίτια μας. Είναι πηγή υγείας και πλούτου -ειδικά στη Χίο που ο τουρισμός και οι καλλιέργειες είναι στήριγμα για πολλούς- και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την προστασία της.

Κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη πυρκαγιών και σε αυτό πολλά μπορούμε να κάνουμε. Ως απλοί πολίτες μπορούμε να θέσουμε "καυτά" ερωτήματα και να ενεργοποιήσουμε τους υπεύθυνους για άμεση δράση σε μια υψηλού κινδύνου χρονική περίοδο.

- Πόσο σωστά συντηρείται το δίκτυο της ΔΕΗ; Τι προβλέπεται για την πρόληψη ανάφλεξης από βραχυκύκλωμα; Υπάρχουν σχέδια πρόληψης πυρκαγιάς και σχετικά πρωτόκολλα;

- Υπάρχει σχέδιο συντονισμού και συνεργασίας των διάφορων φορέων για άμεση αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτές που ζήσαμε το 2012;

- Σε ποια κατάσταση είναι ο διαθέσιμος εξοπλισμός; Υπάρχουν προηγμένα τεχνολογικά μέσα για να ενισχύουν την επίβλεψη;

- Έχουμε αρκετούς καταρτισμένους πυροσβέστες; 

- Γίνεται ενημέρωση προς τους πολίτες για την αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορούν να δημιουργήσουν φωτιά και με ποιους τρόπους γίνεται;

- Πώς μπορούν οι πολίτες να ενισχύσουν τις ομάδες πυροπροστασίας;

- Ποιος είναι ο ρόλος του στρατού στο θέμα της πρόληψης και της προστασίας από τις πυρκαγιές;

Είναι πολύ σημαντικό να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους και να υπάρξει μια σχετική κινητοποίηση. Γιατί όλοι μαζί, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να φροντίσουμε το μεγάλο κοινό μας σπίτι!

(Μπάζα, σκουπίδια και κομμένα ξερά δέντρα σε περιοχές γεμάτες πεύκα πάνω στον κεντρικό δρόμο που πάει προς Καταρράκτη, κοντά στον Αγ. Αντώνη και κοντά στην Παναγιά Κρήνα- Βαβύλοι.)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ