6.11.2012 17:50

Έρευνα της Ε.Ε. για καρτέλ στο Αιγαίο

 

Υπόθεση για την ύπαρξη καρτέλ εταιρειών στα υποθαλάσσια καλώδια και σε σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ IP/ 11/839).

 

Η έρευνα αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για το Αιγαίο, καθώς η ενδεχόμενη ύπαρξη τέτοιου καρτέλ αλλάζει τελείως το πλαίσιο αξιολόγησης των διασυνδέσεων που προτείνουν διεθνείς και εθνικοί ενεργειακοί όμιλοι για τα νησιά του Αιγαίου (π.χ. αυτή που προωθεί η πολυεθνική Iberdrola στο Βόρειο Αιγαίο). Σύμφωνα μάλιστα μεερώτηση-καταγγελία που κατέθεσε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, το καρτέλ αυτό δραστηριοποιείται ήδη στο Αιγαίο (στη διασύνδεση των Κυκλάδων και τη σύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο, την οποία μάλιστα συγχρηματοδοτεί η ίδια η ΕΕ).

 

Καταλυτικός, σύμφωνα με την καταγγελία, ο ρόλος της Siemens, εταιρείας που έχει επανειλημμένα απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη, μετά από καταγγελίες για υποθέσεις χρηματισμού δημοσίων προσώπων. Μεταξύ άλλων, η Siemens διεκδικεί η όποια μελλοντική καταγγελία για ελλιπή εκτέλεση των έργων υποθαλάσσιων καλωδίων που θα αναλάβει στο Αιγαίο να κριθεί με βάση το γερμανικό και όχι το ελληνικό δίκαιο.

 

Ένας αξιοσημείωτος αριθμός ενεργών πολιτών και συναδέλφων ακαδημαϊκών έχει εδώ και πολλούς μήνες με υπευθυνότητα μελετήσει την πρόταση της Iberdrola, αναδεικνύοντας τα ακραία προβλήματα που θα δημιουργήσει η παράδοση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Επανειλημμένα και με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο, εξηγήθηκε ότι γνωμοδοτώντας υπέρ της Iberdrola αναλαμβάνεται μια απρόβλεπτη ευθύνη, για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για το μέλλον των νησιών.

 

Εύχομαι να μην ισχύει το ότι μαζί με (και ενδεχομένως πριν) την Iberdrola (μια πολυεθνική βιομηχανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων–αιολικών, θερμοηλεκτρικών, ακόμη και πυρηνικών), φθάνει στο Αιγαίο και ένα καρτέλ που δεν θα ελέγχεται καν από το ελληνικό δίκαιο.

 

 

Τέλης Τύμπας
Πανεπιστημιακός,  μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ