17.6.2017 13:07

Επιτέλους “ακραίοι” και στη Χίο

 Το άκουσα, το διάβασα και καταχάρηκα!!

-Είμαστε, λέει, “ακραίοι” όσοι βρεθήκαμε στην Κεντρική Πλατεία της Χίου αργά το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017.

Προσωπικά αποδέχομαι τον χαρακτηρισμό. Επιτέλους (σκέπτομαι), και στο νησί μας παρουσιάστηκαν, σε κοινή θέα μάλιστα, “μια βαποριά “ακραίοι”!!

Αυτό κάτι σημαίνει. Και ασφαλώς κάτι το προκάλεσε. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Ζώντας μια άκρως αφύσικη και ακραία κατάσταση-που μάλιστα μας επιβλήθηκε “ετσιθελικά” από ξένους και Έλληνες παράγοντες,- δεν γίνεται να παραμείνεις εσαεί απαθής, αδιάφορος, αραχτός και, πολύ περισσότερο, άπραγος. Κάτι πρέπει να κάνεις έστω και αν αυτό θεωρηθεί (από κάποιους) “ακραίο”, “ύποπτο”, έως και (δήθεν) “ρατσιστικό”.

Είναι στη φύση του ανθρώπου η αντίδραση και η τάση αυτοπροστασίας έναντι κάθε κινδύνου, μικρού ή μεγάλου, υπαρκτού και δή ορατού δια γυμνού οφθαλμού ή φανταστικού και άρα αόρατου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλήσυχων κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από ετών, αλλά κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο και σοβαρό κίνδυνο.

Ενα κίνδυνο όπως αυτός προκύπτει από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών που, εκκινώντας πλέον από κάθε γωνιά της Γης, διοχετεύονται στα νησιά μας μέσω Τουρκίας οργανωμένα και άκρως πιεστικά.

Το πρόβλημα δεν έχει μία μόνο αιτία (π.χ. πόλεμος) ούτε και έναν δημιουργό. Είναι πολυπαραγοντικό και τεράστιο. Θα έχει σίγουρα μεγάλη διάρκεια. Τα συμφέροντα πολλά και, συνήθως μη ορατά πάντα από μας τους απλούς ανθρώπους.

Οι στόχοι των “Μεγάλων” (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ε.Ε., Τουρκίας) ανομολόγητοι αν και κάπως μπορούμε να τους φαντασθούμε ως υποψιασμένοι πολίτες.

Ο μακροχρόνιος, τιμωρητικός και απάνθρωπος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα μικρά (εδαφικά και πληθυσμιακά) νησιά μας κρύβει μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους. ΄Οσο φαντάζει (και είναι) δύσκολο έως αδύνατον να ανακόψουμε τις ροές προς τα πατρογονικά μας εδάφη, άλλο τόσο προβάλει επιτακτικό το χρέος μας (χρέος προς την Πατρίδα, τα παιδιά και τα εγγόνια μας), να δράσουμε έγκαιρα και σθεναρά με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών μας μέσω της σύντομης παραμονής σ΄αυτά προσφύγων και μεταναστών. Οι ό,ποιες συμφωνίες έγιναν “πίσω από την πλάτη μας”, πρέπει να ανατραπούν προτού είναι αργά.

Οι αιρετοί μας, που εκλέχθηκαν από μας και μας εκπροσωπούν νόμιμα σε όλα τα επίπεδα, ίσως θα επιτύχουν κάτι περισσότερο και καλύτερο για τα συμφέροντα των νησιών μας αν έχουν τη στήριξη των Τοπικών Κοινωνιών. Προσωπικά εκτιμώ ότι, κινητοποιήσεις όπως αυτή της Πέμπτης καθώς και οι προηγούμενες, μπορούν να μετατραπούν σε ισχυρά ΟΠΛΑ στα χέρια των αιρετών μας για ό,ποιες “μάχες” δίνουν ή θα δώσουν εντός και εκτός Ελλάδας υπέρ των τοπικών συμφερόντων.

Ακόμη και αν κάποιοι εκ των πρωτεργατών των σχετικών κινητοποιήσεων έχουν πολιτικές φιλοδοξίες ή σκέπτονται και δρουν υστερόβουλα, (κάτι που προσωπικά δεν αποκλείω), αυτό δεν αρκεί για να ακυρώσει τη θετική συμβολή κάθε μαζικής κινητοποίησης που, υπό προϋποθέσεις, αποκτά δυναμική στήριξης των τοπικών συμφερόντων.

Οσοι και ό,ποιοι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την αλήθεια, μάλλον δεν μπορούν να δουν “πέρα από τη μύτη τους”.

Ας χαιρετισθεί από όλους το γεγονός ότι, επιτέλους, και η Χίος απόκτησε τους “ΑΚΡΑΙΟΥΣ” της και μάλιστα εκατοντάδες έως χιλιάδες και όχι βέβαια κομματικά, ιδεολογικά ή πολιτικά ακραίους.

Αρα απόκτησε “ΟΠΛΑ” αποτελεσματικά για την απόκρουση κάθε τωρινού ή μελλοντικού κινδύνου και κάθε νέας απειλής, από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ