26.10.2020 12:21

Επιστολή - επιγραφή Φιλίππου Ε΄ από την Αμφίπολη (μάρμαρο)

Το 1982 αναζητούσα τη στάση πτηνοτροφεία-κοτόπουλα στην Κάτω Αμφίπολη. Τα ηλιοβασιλέματα με κατεύθυνση το Ροδολίβος για φαγητό περνούσαμε ξυστά από τον τύμβο του Καστά.Το κασετόφωνο έπαιζε του Ανδριόπουλου τα ''Γράμματα στο Μακρυγιάννη '', ''Έλα να μάθεις στην πλατεία Βάθης '' και τον Επαγγελματικό  Προσανατολισμό του Λ. Κηλαηδόνη με την κυρία Θάλεια Λαζαρίδου να παρατηρεί το σύζυγό της για τις μουσικές επιλογές που έθιγαν εμένα το παιδί!!
Το 1990 με τους μαθητές μου από το ΓΕΛ του Βροντάδου αγναντεύαμε το Στρυμόνα και τον Καστά. Το αγέρι δε μύριζε άγρια ρίγανη από το Παγγαίο. Με αγώνα ήλθαν μαζί μας  στην Αμφίπολη, Φιλίππους και Καβάλα μαθητές Βόλου, Πάτρας και Χαλκιδικής στα πλαίσια  προγράμματος του ΚΠΕ Αρναίας.
Δίπλα μου τώρα ο ιστορικός υπομνηματισμός  Επιστολών του Φιλίππου Ε' από την  Αμφίπολη(SEG 1977,245) με καθηγητή μου τον  κο Κων/νο Μπουραζέλη το 1993.
Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το γρίφο του  Τύμβου του Καστά.Τα μάρμαρα είναι από το Παγγαίο και όχι από τη Θάσο.Το κεφάλι της Σφίγγας δε θα βρεθεί ποτέ καθότι έχει γίνει ασβέστης.Το μνημείο έχει τρεις οικοδομικές φάσεις.Τα κινητά ευρήματα είναι ρωμα'ι'κά και  ελαχιστότατα.
Το επιδαπέδιο ψηφιδωτό έχει δουλετεί από διαφορετικά χέρια.Ακαδημα'ι'κά χέρια έχουν αποδώσει τον Ερμή και επαρχιώτικα την Περσεφόνη.
Μάλλον αναφερόμαστε στον  τάφο του Φιλίππου Ε' με έντονη παρουσία στη Μακεδονία, Θράκη και Αίνο.

Με εκτίμηση
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΔΑΛΑ

ΣΗΜ.
Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας
Πολιτικός

Ο Φίλιππος Ε' έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής του, που σφράγισαν την ιστορία όλου του Ελληνισμού στους επόμενους πέντε αιώνες, εφόσον από αυτές άρχισε η επικυριαρχία της Ρώμης στην Ελληνική Ανατολή.

Πληροφορίες γέννησης : 238 π.Χ., Αρχαία Πέλλα
Απεβίωσε : 179 π.Χ., Αμφίπολη
Σύζυγος : Πολυκράτεια η Αργεία
Παιδιά : Περσέας της Μακεδονίας , Δημήτριος , Φίλιππος και περισσότερα
Γονείς : Δημήτριος Β΄ Αιτωλικός και Χρυσηίς της Μακεδονίας
Εγγονοί : Νικομήδης Β΄ Επιφανής και Αλέξανδρος

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ