29.7.2015 15:17

Επισημάνσεις στις αιτιάσεις του κ. Σπ. Κάβουρα

Με άρθρο του, στον τοπικό Τύπο, ο συμπολίτης μας κ. Σπ. Κάβουρας, αναφέρει ότι απαντά σε δικό μου δημοσίευμα, σχετικά με τη διάθεση του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου <<Ξενία>> -ως σχολική ή άλλου είδους διοικητική δομή- εμπλέκοντας ατυχώς την πρότασή μου με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και το ΣΧΟΟΑΑΠ.

Παρακολουθώντας τις αιτιάσεις του κ. Κάβουρα, εύλογες και εν πολλοίς σωστές, ήθελα να τον ενημερώσω για το εξής:

1) Όταν ένα ζήτημα αντιμετωπίζεται με μιζέρια και μεμψιμοιρία, το μόνο που κατορθώνει κάποιος είναι να το ΄΄κάψει΄΄. Εάν, π.χ. ζητάς να σου παραχωρηθεί ένα ακίνητο και αρχίσουν οι γκρίνιες, πολύ απλά δεν θα γίνει, διότι η μιζέρια αυτή εύκολα μπορεί να αποτρέψει οποιονδήποτε να σου παραχωρήσει οτιδήποτε, προκειμένου να αποφύγει τη γκρίνια και την κακόπιστη κριτική (μιλώ για την παραχώρηση του ΄΄Ξενία΄΄)

2) Η σημερινή δημοτική Αρχή είναι ίσως η μοναδική που τόλμησε να αγγίξει ένα ζήτημα το οποίο ουδείς τολμούσε να αγγίξει επί χρόνια, όπως το Σχέδιο Πόλης. Όπως, σωστά, αναφέρατε, για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), υπάρχει πρόταση σε δημόσια διαβούλευση, όπου κάθε συμπολίτης μας μπορεί να καταθέσει τη δική του πρόταση, αιτίαση ή διόρθωση.

3) Και προσωπικά διέγνωσα λάθη σε ΣΧΟΟΑΑΠ, όπως αυτό των Μαστιχοχωρίων. Επί παραδείγματι, ποιος γνώριζε ότι, η περιοχή που ευρίσκεται το Κέντρο Υγείας Πυργίου και το παρακείμενα νεοανεγειρόμενο Μουσείο Μαστίχας χαρακτηριζόταν ως βοσκότοπος ? (!!!). Γι΄ αυτό, μαζί με άλλους συγχωριανούς μου, καταθέσαμε ένσταση επί της πρότασης, ζητώντας τη διόρθωσή του Σχεδίου, όπως και για άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

4) Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι, για να ζητήσει κάποιος αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης, ως προς συγκεκριμένη χρήση και δραστηριότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά δημόσια ακίνητα, θα πρέπει να πληροφορηθεί τη γνώμη του ιδιοκτήτη τους, για την αλλαγή χρήσης. Συνεπώς, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να συνηγορήσει στην παραχώρηση του ακινήτου και στη συνέχεια να γίνει αποχαρακτηρισμός. Διαφορετικά, αυθαίρετα θα μπορεί οποιοσδήποτε κρατικός φορέας να προτείνει αποχαρακτηρισμούς που εκείνος θεωρεί σωστούς, εις βάρος κάθε ιδιοκτήτη (είτε αυτός είναι δημόσιος φορέας είτε όχι). Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το εν λόγω ακίνητο ? Εκεί υπεισέρχεται ο πολιτικός παράγοντας (βλέπε τοπικοί Βουλευτές) που οφείλουν να συνδράμουν προς την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων (Τουρισμού, κλπ).

5) Επειδή ο Δήμος και τα γραφεία των αιρετών είναι ανοικτά σε καθημερινή βάση, δε νομίζω ότι κάποιος πολίτης απευθύνθηκε σε οποιοδήποτε στέλεχος της δημοτικής Αρχής (ή των Υπηρεσιών του Δήμου) και τις βρήκε κλειστές. Έτσι, μπορείτε να απευθυνθείτε στους καθ΄ ύλην αρμοδίους (αιρετούς και Υπηρεσιακούς) περί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και τα ΣΧΟΟΑΑΠ και να διευθετηθεί το ζήτημα που –δικαίως– έχετε θέσει, δίχως να εμπλέκετε περαιτέρω ζητήματα, τα οποία όχι μόνο δε συμβάλλουν –με την τρόπο που προβάλλονται– στην επίλυσή τους, αλλά εγείρουν και νέα ζητήματα που καθιστούν την αντιμετώπισή τους επιπλέον χρονοβόρα, περίπλοκη και εν τέλει δυσχερή.- 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ