29.8.2017 13:53

Επιμένουν γιατί προσβλέπουν στο ακαταμάχητο όπλο

Περίεργο τρένο ο τουρισμός μας. Κλαίγεται 11 μήνες για αναδουλειά κι ενθουσιάζεται τον ένα μήνα για την πληρότητα του. Ανάλογο πνεύμα μέσα – πέρα διοχετεύεται τελικά σε όλη την αγορά. Ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό σχεδόν μια δεκαετία τώρα, από την περίοδο συρρίκνωσης των μεγεθών των πραγματικών τουριστών, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τη ροή των εξ’ ανατολών επισκεπτών.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο εξελίσσεται και φέτος. Πιάνοντας την κουβέντα  με επαγγελματίες του είδους περί το τέλος του Αυγούστου τους βρίσκεις μέσα στην τρελή χαρά για τα ... επιτεύγματα της περιόδου. «Δεν έπεφτε καρφίτσα. Από τις 11 Αυγούστου μέχρι σήμερα δεν έβρισκες καρέκλα...», μου έλεγε χθες κάποιος. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιούσε αλλά μιλούσε για περίοδο ικανοποίησης 15 ημερών. Πριν κάποια χρόνια κλαίγαμε ομαδικώς γιατί η καλοκαιρινή σεζόν της Χίου δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ημέρες, σήμερα πανηγυρίζουμε για το δεκαπενθήμερο.

Τις αιτίες της υπομονής και της επιμονής των επαγγελματιών του τουρισμού τις διέκρινα σε συζητήσεις με δυο άλλα στελέχη του. «Η χρονιά ίσως καταλήξει καλύτερη από την περσινή, με λιγότερο κόσμο. Έχω όμως πελάτες επαναλαμβανόμενους κατά 80%. Αυτό μας κρατάει», μου εκμυστηρεύτηκαν και ο ένας και ο άλλος.

Να τη η αντίφαση. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ανεβαίνουν οι αφίξεις, πέφτουν τα επίπεδα τζίρου, στη Χίο λιγότερος κόσμος, ελάχιστα βελτιωμένες οι οικονομικές αποδόσεις. Αυτό το ακαταμάχητο όπλο του νησιού διαπιστώνουν οι σωστοί του επαγγελματίες και πεισματικά αντιστέκονται στις ετήσιες σκέψεις αν θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα. «Όταν ο άλλος σου έρχεται ξανά και ξανά ή σου στέλνει συγγενείς, γνωστούς και φίλους είναι δείκτης ικανοποίησης. Από τις δικές σου παροχές, συνολικά από την εικόνα του νησιού», περιγράφει την κατάσταση μια εκ των τουριστικών επιχειρηματιών της συζήτησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους στην κατηγορία των repeaters έχουν αρχίσει να εντάσσονται και μεγάλα ποσοστά Τούρκων επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον επαναλαμβανόμενο τουρισμό στο ισχυρό χαρτί του όποιου τουρισμού της Χίου.

Στους υπολογισμούς τους οι σωστοί τουριστικοί επαγγελματίες συνεχίζουν να χτίζουν πάνω στην παράμετρο της ικανοποίησης των, λιγοστών έστω, πελατών. Είναι η αθέατη πλευρά των αριθμών, η ανεξήγητη τάση για την αντοχή των μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων του τουρισμού στο νησί μας, που τις οδηγεί κάθε χρόνο να σφίγγουν τα δόντια για την επόμενη περίοδο. Με την κρυφή ελπίδα ότι κάποτε αυτή η δυναμική θα υποστηριχτεί και από πολιτικές σοβαρές και αξιόπιστες για να δικαιώσει τους κόπους τους και τη διαίσθηση τους. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ