Απόψεις

31/10/14 10:53

τελ. ενημ.: 31/10/14 10:53

Επίκαιρα του Στ. Μανέ

Κάθε φορά, που ασχοληθώ με την τακτοποίηση του αρχείου μου, θα ανακαλύψω και κάποιο «μαργαριτάρι». Έτσι και απόψε βρήκα στο «χαρτομάνι» μου ένα αποκομα από τα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (Αθηναϊκό Περιοδικό) τεύχος 326 της 31ης Οκτωβρίου 1974 (σαράντα χρόνια  πριν)

Πιστή αντιγραφή: Ο πρόεδρος Τρούμαν είχε καταλήξει  πράγματι στο συμπέρασμα ότι ο Πλαστήρας έπρεπε να  αντικατασταθεί  με τον Παπάγο. Κι ο  Πλαστήρας δεν περίμενε μοιρολατρικά τα γεγονότα.

Έσπευσε να προκαλέσει την κρίση για να πέση οικιοθελώς και να καταστεί πιο δημοφιλής στις κεντροαριστερές μάζες, εφ’ όσον παρουσίαζε την πτώση του σαν   αποτέλεσμα  της γεφυρωτικής  πολιτικής που ακολουθούσε.

Πράγματι , την επόμενη, 16 Αυγούστου, ο Σοφοκλής Βενιζέλος διαχώριζε τις ευθύνες του από το κυβερνητικό σχήμα και την  17 Αυγούστου  ο Πλαστήρας υπέβαλλε την παραίτησης του δηλώνοντας δηκτικά.

Εδημιουργήθη κυβερνητική κρίσης, διότι εις μίαν θρησκευτικήν εορτήν επανέλαβα το «Ειρήνη υμίν» του Ιησού, δια το οποίον εκείνος καταδικασθεί  από τους Γραμματείς και Φαρισαίους. Θα ήτο φυσικά αντίθετον προς την  ιστορία, εάν και οι σημερινοί Γραμματείς και Φαρισαίοι δεν καταδίκαζαν δια τον λόγου αυτό και ένα κοινόν θνητον όπως εγω.

Πιο δηκτικός όμως, ο Γεώργιος Παπανδρέου παρατήρησε:

Ο Πλαστήρας με τη  πολιτική του της επιεικείας πιθανόν  να εξασφάλισε  την επουράνιον βασιλείαν. Αλλ’ απωλεσε την επίγειων…

Στην πραγματικότητα, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι γνώριζαν  καλά τι συνέβαινε πίσω από την βιτρίνα των  χριστιανικών διενέξεων.

Ο πρεσβευτής Γκραίυντυ είχε αποκρίνει πριν μήνες την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο στρατηγός Βαν. Φλήτ, απομάκρυνε δώρα την κυβερνήση  Πλαστήρα…

Σημείωση : Σ.Γ.Ν. Επειδή στις  ημερομηνίες 16 και 17 Αυγούστου, δεν αναφέρεται το έτος για να μαθαίνουν οι νέοι μας και να θυμούνται  οι…γέροντες της γενιάς μου, πρόκειται για το έτος 1952. Τότε , υπηρέτησα, στρατεύσιμος στο Αρχηγείον Στόλου, επί του θρυλικού θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ» Οι εθνικές εκλογές  είχαν γίνε στις 9 Σεπτεμβρίου  1951 και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, ήτο, ο συγχωριανός μου, αείμνηστος Σωκράτης Παναγιώτου Σφηκάκης. Τελικά, αγαπημένοι μου Χιώτισσες και Χιώτες «ΚΟΥΜΑΝΤΟ» στο «Έθνος των Ελλήνων κάμνουν πάντοτε τα αμερικανάκια. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση