27.10.2017 10:24

Επαναφορά νησιωτικού Φ.Π.Α. ακόμα κι αν χαθεί

Η κλεψύδρα στον εναπομείναντα χρόνο μεταβολής της κυβερνητικής απόφασης κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ αρχίζει απειλητικά να αδειάζει. Απόσταση δυο μηνών από τη χαριστική βολή στις οικονομίες νησιών, χρεωμένων  ήδη με κόστος ευκαιρίας από την επίσης κυβερνητική επιλογή σχεδόν αποκλειστικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Ίσοι φορολογικοί συντελεστές νησιών και ηπειρωτικού κορμού πρακτικά σημαίνει αυξημένο κόστος ζωής στο νησιωτικό χώρο, ο οποίος υπόκειται ήδη και στο πρόσθετο μεταφορικό κόστος. Η ακριβότερη ζωή στα νησιά συνεπάγεται αντικίνητρο μόνιμης διαβίωσης, αλληλένδετοι εθνικοί κίνδυνοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θυσίασε το νησιωτικό Φ.Π.Α. στα περισσότερα νησιά, ετοιμάζεται τώρα να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Διακινείται χαμηλόφωνα η άποψη ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε του αντισταθμιστικού μέτρου, είναι αδύνατον, ακόμα κι αν υπάρξει κυβερνητική μεταβολή, η επαναφορά του.

Η πολιτική δεν υπόκειται σε απαγορευτικούς κανόνες. Το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζει την ισότιμη μεταχείριση των νησιών. Η αυριανή κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει υψηλό καθήκον να πείσει κάθε εταίρο και συνομιλητή ότι ο νησιωτικός Φ.Π.Α. δεν είναι σκανδαλώδες προνόμιο, αποτελεί πρωταρχική πηγή στήριξης της οικονομίας των νησιών και μέτρο άρσης αδιανόητων για το ευρωπαϊκό πνεύμα ανισοτήτων. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. το είχαν επιτύχει. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι το ασπάζεται, είναι εξίσου βέβαιο ότι το μπορεί. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ