12.9.2012 11:21

EΟΠΥΥ: Η ταφόπλακα της Δημόσιας υγείας

 
Όταν στην αρχή του χρόνου ανακοινώθηκε η κατάργηση των βασικών Ταμείων περίθαλψης και η σταδιακή ένταξή τους στον ενιαίο φορέα παροχής υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, πολλοί πρόβλεψαν πως στην ουσία επρόκειτο για τον ενταφιασμό του συστήματος της δημόσιας Υγείας. Αυτοί που μίλησαν τότε για την επικείμενη κατάρρευση του συστήματος Υγείας, λοιδορήθηκαν, θεωρήθηκαν μηδενιστές και δέχθηκαν γενικά μια άθλια επίθεση προπαγάνδας, με πρωταγωνιστές τα κεντρικά ΜΜΕ των Αθηνών και τον αλήστου μνήμης Υπουργό Λοβέρδο,  άριστο δημοσιοσχεσίτη και εκλεκτή τηλεπερσόνα των μήντια. 
Σήμερα, εννέα μήνες μετά, οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Τα νοσοκομεία, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί που έσπευσαν να συνάψουν συμβάσεις, έχουν λαμβάνειν εδώ και μήνες το πενιχρό αντίτιμο των ιατρικών επισκέψεων των ασφαλισμένων. Οι φαρμακοποιοί, με τις γνωστές διαμαρτυρίες τους, λαμβάνουν κάτι πού και πού, ενώ για τις οφειλές των Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Κανείς δεν γνωρίζει υπεύθυνα κάτι.
Παράλληλα, φαρμακευτικές εταιρείες που επίσης δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για φάρμακα που διαθέτουν στον ΕΟΠΥΥ, απειλούν, κάποιες το έχουν ήδη κάνει (η Pfizer για παράδειγμα), να διακόψουν την παροχή φαρμάκων προς τον οικονομικά ανύπαρκτο ΕΟΠΥΥ.
Αποτέλεσμα: Οι ασφαλισμένοι να βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, όσο ακόμα έχουν τσέπες, ανακαλύπτοντας έντρομοι πως στην ουσία δεν έχουν περίθαλψη. Τα δημόσια Νοσοκομεία δέχονται δυσανάλογο για τις δυνατότητές τους φόρτο, από ασθενείς που χρειάζονται περίθαλψη. Λειτουργώντας με περικοπές δαπανών, με προσωπικό που έχει δεχτεί περικοπές της τάξης 30 – 40% στους μισθούς του, με ελλείψεις σε αναλώσιμα. Μόνο ηρωικές μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους στις συνθήκες αυτές. Οι ιδιώτες ιατροί έχοντας δεχτεί και αυτοί την αθλιότητα της οικονομικής κρίσης, όπως όλος ο πληθυσμός, βλέπουν καθημερινά απέναντί τους ένα κράτος εχθρικό, αφερέγγυο, ένα κράτος πραγματικό τοκογλύφο ως προς τις πιθανές οφειλές τους. Από την άλλη, οφειλές των πρώην Ταμείων (Δημόσιο, Οίκος Ναύτου. Λιμενικών κ.α.) τις θεωρούν πλέον ξεγραμμένες, μια και κανένας δεν μιλά πλέον γι αυτές.  
Είναι προφανές πως η εφαρμογή των μνημονίων οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή και το λαό μας στην εξαθλίωση. Η δημόσια Υγεία είναι πλέον κλινικά νεκρή. Για όσους έχουν αυταπάτες, ας διαβάσουν και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Λυκουρέντζου για την αποτίμηση της μέχρι τώρα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.  Αλλά και οι ντόπιοι αριστεροί και δεξιοί ψάλτες που δήθεν κόπτονται για τον αείμνηστο, ας αφήσουν τις υποκριτικές αψιμαχίες και ας δουν επιτέλους την πραγματικότητα και την ανθρωποκτόνα πολιτική που στηρίζουν.
Άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις θεραπείες τους, δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα και αδυνατούν να πληρώσουν δαπάνες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει εισφορές. Η κρίση στη χώρα μας έγινε προ πολλού και ανθρωπιστική.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ