19.6.2017 9:29

Εντυπώσεις και ουσία από τη συγκέντρωση της Πέμπτης

Μικρότερη ή μεγαλύτερη; Με παλμό ή άνευρη; Ροκάνισαν τη δυναμική της στελέχη της δημοτικής αρχής ή έμειναν αμέτοχα; Εξέφραζε την πλατεία το δια ταύτα των διοργανωτών ή όχι; Τα βασικά, πάνω – κάτω, ερωτήματα της επόμενης μέρας απαντήθηκαν από τη σκοπιά των αρχικών διαθέσεων του καθενός μας.

Λίγες ώρες πριν τη διοργάνωση της συγκέντρωσης επεσήμανα ότι το δικό μου κριτήριο θα είναι διαφορετικό. Τη συγκέντρωση θα κρίνει ο ηλικιακός της μέσος όρος.

Έχω παρακολουθήσει δεκάδες συγκεντρώσεις δυο δεκαετίες στο νησί. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι, συνήθως, γύρω στα 55. Την Πέμπτη, χωρίς υπερβολή, ο ηλικιακός μέσος όρος έπεφτε κατά 20 χρόνια. Λιγότεροι (κατά τη γνώμη μου) οι συγκεντρωθέντες, συγκριτικά με την αντίστοιχη της 28ης Σεπτεμβρίου, αλλά απόλυτα συνειδητοποιημένοι.

Στο Βουνάκι πλειοψήφησε η παρουσία νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Χίου. Υπήρξαν πολλά παιδιά κοντά στα 20 χρόνια, οι περίφημοι «δεν απαντώ – δεν γνωρίζω» των δημοσκοπήσεων, η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος. Η γενιά που, τελικώς, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η έλλειψη δικού μας σχεδιασμού, που θα επιβληθεί στους «εταίρους» διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, απειλεί τη βιωσιμότητα της στο ίδιο το νησί της. Παλικάρια και νέες, οι οποίοι διακρίνουν στις εις βάθος χρόνου επιπτώσεις του προσφυγικού όσα αρνούνται να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου ή της διεκδίκησης οι έχοντες την ευθύνη εκπροσώπησης μας.

Η πλατεία, λοιπόν, διατήρησε αναμμένη τη δάδα της ελπίδας. Η γενιά που την αφορά το προσφυγικό αφυπνίζεται, προβληματίζεται, αναζητεί από κάπου να πιαστεί για το μείζον θέμα.

Από πολιτική σκοπιά η συγκέντρωση της Πέμπτης ροκάνισε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη δημοτική αρχή. Όποιος έτυχε να περπατήσει τη συγκέντρωση και μια προ τριών ετών συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας» θα διαπίστωνε ότι κατά 70% η ανθρωπογεωγραφία της ήταν κοινή. Σε συντριπτικό ποσοστό όσοι διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη είχαν ψηφίσει ή είχαν φλερτάρει ανοιχτά με την «Πρωτοβουλία». Σήμερα διαφωνούν με τη βασική της επιλογή.

Υπάρχει περίπτωση να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι τους στην κάλπη; Τα άπειρα πολιτικά στελέχη της δημοτικής αρχής κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους να το αποτρέψουν. Στα κοινωνικά δίκτυα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στοχοποιούν διαρκώς ως υπαίτιους της περιδίνησης του νησιού όσους διαφωνούν με τη στρατηγική τους, κολλώντας τους ταμπελίτσες του τύπου «λαϊκιστές» - «ρατσιστές» - «φασίστες». Ποιόν βλάπτουν ξεριζώνοντας την υποστηρικτική τους βάση; Ανώριμοι, θαρρώ, και για αυτή την απάντηση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ