6.12.2017 11:29

Ένα ζηλευτό εορταστικό προνόμιο για το νησί μας

Ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια η κατάθλιψη. Απονευρώνει τον άνθρωπο, του περιορίζει τη φορά, του κόβει τα σχέδια, τα όνειρα, τις προσδοκίες. Ιατρικές έρευνες των τελευταίων χρόνων την υποδεικνύουν ως μάστιγα στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη χοάνη των μεγαλουπόλεων στα χρόνια της κρίσης.

Στην Αθήνα την εντοπίζεις με την πρώτη ματιά. Ένα δρομολόγιο στο Μέτρο, μια απλή οσμή στους δρόμους, παρατηρεί ανθρώπους να κινούνται δίχως στόχους, με τσακισμένες τις ελπίδες. Κάπου εκεί η διακόσμηση, από σπάταλη συνήθεια των περασμένων ετών, μετατρέπεται σε αναζωογονητική διέξοδος, μια ψευδεπίγραφη, έστω, φωτεινή διέξοδος για απελπισμένους.

Όσοι βολτάρουν στους δρόμους της Αθήνας παρατηρούν ότι ακόμα και η εορταστική διάθεση των δρόμων της έχει περιοριστεί. Και πώς να αντιδράσουν οι «μικροί», όταν οι «μεγάλοι» έχουν πέσει σε βαριά κατάθλιψη;

Στο νησί μας έχουμε την τύχη και το προνόμιο της αντίδρασης. Χρόνια τώρα ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης, εντοπίζοντας την ανάγκη μιας φυσικής φάτνης για τη Χίο, μετατρέπει κατάλληλα το «Αργέντικο», χωρίς να το παραλλάζει. Στηρίζεται στη χειμερινή μαγεία του μοναδικού αρχιτεκτονικού συνόλου του Κάμπου και προσφέρει σε Χιώτες και επισκέπτες την πιο λαμπρή εκδοχή της εορταστικής Χίου. Ένα στολίδι, που δύσκολα θα βρεις συγκρίσιμο του στον ελλαδικό χώρο.

Την ανάγκη αισιόδοξης ανάσας εντόπισε και το Ίδρυμα «Μ. Τσάκος». Διευρύνει την ετήσια καθιερωμένη γιορτή του για τα παιδιά των ναυτικών του σε τριήμερη για τα παιδιά όλης της Χίου, μετατρέποντας τις εγκαταστάσεις του σε μια «Παραμυθοχώρα».

Σημαντική και πιο έντονη η προσφορά των κυττάρων του τοπικού μας πολιτισμού. Σχεδόν σε όλα τα χωριά οι σύλλογοι ενεργοποιούνται, στήνουν τις φάτνες τους, καλύπτουν τις αιτιολογημένες δημοτικές αδυναμίες, οργανώνουν γιορτές για τα κάλαντα και αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις. Ειδική μνεία για τα Καρδάμυλα, όπου τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου επιτελεί το δικό του μικρό θαύμα με μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση. Όλα αυτά, υπό τον κατάλληλο συντονισμό και κορωνίδα τη διοργάνωση του εθίμου των Βαπορακιών, θα μπορούσαν να αποτελούν μια ενιαία εορταστική πρόταση από το Δήμο ή το Ομήρειο.

Να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε το προνόμιο να έχουμε τόσες ευκαιρίες να διαφύγουμε από τη σκληρή πραγματικότητα. Θα είναι χρήσιμη φιάλη οξυγόνου για τη συνέχεια ενός εξίσου δύσκολου χρόνου. Την έχουμε ανάγκη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ