24.4.2013 18:47

Ένα Σύνηθες Λάθος

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο κος Κ. Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό κ.ά. Οι δηλώσεις του ασφαλώς και αποτελούν ένα απόσταγμα της μακράς πολιτικής σταδιοδρομίας του και έχουν μίαν, τρόπον τινά, σοφίαν. Σ’ ένα όμως σημείο θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι. Ο κος Μητσοτάκης αφού εξιστορεί τις προσωπικές του εμπειρίες στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, συμπερασματικά υπογραμμίζει τον βαθύ συμβολισμό εύκολων κινήσεων, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα…»
Δεν είναι δυνατόν τα δύο ζητήματα να συνδεθούν διότι, αυτά είναι ανόμοια. Το μεν κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, δια της οποίας κατοχυρώνονται τα δικαιώματα της ελληνικής, ελληνορθοδόξου μειονότητας. Η δε ανέγερση τεμένους στην Αθήνα είναι κάτι τελείως ασύνδετο με τα ελληνοτουρκικά και αφορά μη τούρκους μουσουλμάνους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρθηκε στην ανέγερση τεμένους στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του κου Σαμαρά στην γείτονα. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε αποστομωτική απάντηση. Η ανέγερση ή μη τεμένους δεν είναι ζήτημα των διμερών μας σχέσεων. Κακώς το συνέδεσε και ο κος Μητσοτάκης. Επίσης, να σημειώσω την ακόλουθη κακόπιστη πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας. Κλείνει την Σχολή, παραβιάζοντας σχετικές συνθήκες, συμφωνίες κλπ. και ακολούθως ζητεί ανταλλάγματα για να επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν· και τούτο διότι, δεν προέβημεν σε αντίποινα όταν η Τουρκία έκλεισε τη Θεολογική Σχολή.
Την ίδια ακριβώς παθητική στάση κρατήσαμε και όταν η γείτων κατήγγειλε την συμφωνία ναυτιλίας, εγκαταστάσεως κλπ που υπέγραψαν ο Βενιζέλος και ο Κεμάλ. Τότε έπρεπε να κλείσουμε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή· διότι αυτό ήταν επιθυμία του Κεμάλ την οποία και ορθώς ικανοποίησε ο Βενιζέλος στα πλαίσια των διμερών συμφωνιών.
Άλλη παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων ήταν ο ενταφιασμός του Παπαεφθύμ (Ευθύμιος Καραχισαρίδης) στο νεκροταφείο του Σισλί. Τούτο δε έγινε με στρατιωτική βία. Αυτά να τα έχουν υπόψιν τους όχι μόνον οι μουσουλμάνοι όλων των εθνικοτήτων που διαβιούν στην Ελλάδα αλλά και οι ημέτεροι προοδευτικοί και λοιποί· να μην καταφέρονται δε άκριτα κατά της Ελλάδος.
Η Τουρκία δια του δόγματος Νταβούτογλου επιδιώκει και προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εμφανισθεί ως η προστάτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου. Γι’ αυτό και επιδιώκει την ανάμιξη της στο ζήτημα του τεμένους. Οι Τούρκοι είναι Μουσουλμάνοι όμως, πας μουσουλμάνος δεν είναι Τούρκος. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατά συνέπεια, ο Σουλτάνος είχε τον ρόλο του χαλίφη, του πολιτικοθρησκευτικού ηγέτη και προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτό τον τίτλο και τον ρόλο αποποιήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εμείς ας μην διευκολύνουμε τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ