31.8.2017 15:26

Ένα ρεκόρ με δύο ανάσες

Η είδηση για την κατάκτηση ενός παγκόσμιο ρεκόρ ταξίδεψε γρήγορα και αναπάντεχα με σημείο εκκίνησης τον «πολίτη». Ευχαριστούμε τους φίλους της τοπικής εφημερίδας για τον χώρο που διέθεσαν στο θέμα, που «φούσκωσε» από τον αέρα των διαδικτυακών media με αναδημοσιεύσεις και σύντομα  αφιερώματα, που εμπεριείχαν άθελα τους, όπως εκτιμάμε, λάθη και ασάφειες.

 Το παγκόσμιο ρεκόρ ήρθε αναπάντεχα, γιατί, αν θέλει η φύση, σου δίνει την ευκαιρία να το διεκδικήσεις, αλλά δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Το ψαροντούφεκο είναι πηγή έκφρασης και  επαφής του ανθρώπου με το θαλάσσιο στοιχείο. Είναι χόμπι απαιτήσεων, ενασχόλησης χρονών, καρτερικότητας και συντροφικότητας. Δεν είναι μοναχικό χόμπι, απαιτεί συνεργασία, γιατί πρέπει να τηρούνται απαράβατα κανόνες ασφαλείας. Ψαροντουφεκάς είναι αυτός που βυθίζεται στον θαλάσσιο κόσμο κρατώντας την αναπνοή του με μόνο εφόδιο  το ψαροντούφεκο και τον  ψαρευτικό του σύντροφο.

 Οι άλλοι τρόποι αλίευσης, με βοηθήματα μπουκάλες, δεν είναι ελεύθερη κατάδυση με ψαροντούφεκο και είναι παντελώς ξένοι προς εμάς. Και λέω εμάς, γιατί εδώ θέλω να τονίσω ότι δεν θα υπήρχε παγκόσμιο ρεκόρ χωρίς τον άλλον ψαρευτικό μου εαυτό, τον Γιώργη Πίττα. Στο βυθό, το ψαρευτικό ζευγάρι είναι ένα και μοναδικό. Είναι η εγγύηση για την όποια επιτυχία. Είναι το μοίρασμα της ευθύνης για την αποτυχία. Είναι η ίδια εμπειρία. Η χαρά να καταδύεσαι με ασφάλεια στον κόσμο της σιωπής. Ο Γιώργης Πίττας και εγώ θέλαμε να κατοχυρώσουμε την επιτυχημένη κοινή μας προσπάθεια, όπως κάνουν τόσοι  άλλοι σε όλα τα πεδία.

Ο Γιώργης Πίττας, χρόνια τώρα, όπως και στην περίπτωση του ρεκόρ, είχε ισότιμη συμμετοχή στην κατάκτηση του, όπως και σε όλες  τις ψαρευτικές εμπειρίες που μοιραζόμαστε. Θα ήθελα να του απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί  πάντα είναι εδώ και ελπίζω να είμαστε γεροί, με αναπνοή και άπνοια, για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μαζί. Και στην προετοιμασία, στο μόχθο και στην τελική βολή, που είτε ο ένας είτε ο άλλος καλείται ανά περίπτωση να  προβεί, χωρίς να έχει σημασία ποιος από τους δύο θα το κάνει, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την στιγμή. Ο Γιώργης δε, ήταν αυτός που αγόγγυστα διεκπεραίωσε όλα όσα απαιτούνται για την κατοχύρωση του ρεκόρ. Ήταν απαραίτητο να γνωστοποιηθούν και να αποδειχθούν πολλά προαπαιτούμενα και προδιαγραφές που ορίζει ο διεθνής αυτός οργανισμός και ο Γιώργης αφιέρωσε πολύ χρόνο για την διαδικασία.

Όσον αφορά στις ασάφειες και τα λάθη που διαδόθηκαν και οφείλονται πιθανά σε άγνοια συνοψίζονται στα εξής σημεία. Σημεία αυταπόδεικτα, βάσει των φωτογραφικών ντοκουμέντων και βίντεο, αλλά και αποδεδειγμένα, αφού μας εξασφάλισαν τον τίτλο.

  • Η ώρα ψαρέματός ήταν στις τέσσερις το απόγευμα αλλά μεταφράστηκε από το διεθνή οργανισμό, που την ανέγραφε ολόσωστα,  λανθασμένα στα ΜΜΕ .
  • Το κυριότερο που θα θέλαμε είναι να διαψεύσουμε τις οποίες κακόβουλες παρερμηνείες που βασίστηκαν στις πέρα ως πέρα λανθασμένες και άσχετες φωτογραφίες.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αναδημοσιεύσεις και σχόλια από τα διάφορα site συνόδευαν φωτογραφίες δυτών  με μπουκάλες, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, διότι εμείς δεν ψαρεύουμε ποτέ με μπουκάλες.

Αυτή η  μέθοδος  είναι εντελώς ξένη προς εμάς αλλά και για κάθε άνθρωπο δύτη  ελεύθερης κατάδυσης που λέγεται και ενεργεί ως ψαροντουφεκάς και τονίζουμε ότι αυτές οι φωτογραφίες φυσικά και δεν απεικονίζουν εμάς, γιατί ο Γιώργης Πίττας  και εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι δεν είμαστε τίποτα άλλο εκτός από ψαροντουφεκάδες και αυτό τα λέει όλα. Ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε και η νέα καλύτερη βολή  να είναι ξανά ελληνική.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ