Άποψη

19/12/16 12:43

τελ. ενημ.: 19/12/16 12:43

Ένα νέο, χιώτικο, βιβλίο από τις εκδόσεις «άλφα πι» Λευτέρη Πυκνή: «Όσα πάνε κι όσα έρθουν στο μυαλό και στη ζωή»

Η γραφίδα είναι το απαύγασμα της ψυχής, ο καθρέπτης της ψυχής και του μυαλού εκείνου που γράφει και με τον τρόπο αυτό εξωτερικεύει τον εσωτερικό του κόσμο. Υπάρχει γραφίδα που ρέπει προς την καλλιτεχνία, αυτό είναι τάλαντο. Υπάρχει και γραφίδα που, με συγκροτημένο και νηφάλιο λόγο, μπορεί να δελεάσει προς την αρετή, προς τη σωφροσύνη, προς διδαχή ή επαναφορά στη σωστή σκέψη και πράξη. Υπάρχει, δηλαδή, γραφίδα που, εκφράζει μεν τον συγγραφέα, αλλά αποβαίνει και ωφέλιμος για τον αναγνώστη των κειμένων της.

            Μια τέτοια γραφίδα είναι και αυτή του αγαπητού μας συμπολίτη, Λευτέρη Πυκνή, ο οποίος συγκέντρωσε όλα του τα δημοσιεύματα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα και τα παρουσίασε μέσα από τον όμορφο και επιμελημένο τόμο του, υπό τον τίτλο <<Όσα πάνε κι όσα έρθουν στο Μυαλό και την Ζωή>>, από τις εκδόσεις <<Άλφα Πί>> του φίλου και κομψοτέχνη της ΄΄βιβλιοπλαστικής΄΄ Γιάννη Παληού.

            Στον τόμο των 230 και πλέον σελίδων, ο Λευτέρης Πυκνής προβάλλει τα κείμενα που ήλθαν στη δημοσιότητα την προαναφερόμενη χρονική περίοδο, μέσα από τον Χιακό Τύπο και επιμέρους εκδόσεις, κείμενα που εκφράζουν τους πόθους, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τους στοχασμούς ενός ανήσυχου και δημιουργικού πνεύματος της τοπικής μας κοινωνίας, με έντονη δραστηριότητα και πλούσιο βιογραφικό στο στίβο της ζωής.

            Το έργο αφιερώνει στην Ιατρό Αιματολόγο, Αννούλα Πηγαδίτου, Διευθύντρια Αιματολογικού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, την <<Μπουμπουλίνα της ζωής, την φύλακα Άγγελο της οικογενείας μου από το 1997>>, όπως αναφέρει.

            Έτσι, στο εν λόγω βιβλίο μπορεί κανείς να διαβάσει κείμενα που αφορούν την πολιτική, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Χίου, αλλά και άρθρα εθνικού ή πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Ανεξάρτητα εάν σε κάποια από αυτά συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, εν τούτοις οφείλεται να αναγνωριστεί ότι, ο συγγραφέας τους τα έχει χαράξει με αποκλειστικό κριτήριο την αγαθή πρόθεση και την ελεύθερη βούλησή του για έκφραση γνώμης.

            Το συγκεκριμένο έργο του Λευτέρη Πυκνή είναι το τρίτο που εκδίδεται τα τελευταία χρόνια, μιας και έχουν προηγηθεί τα <<ΛΕΥΤΕΡΗΣ & ΙΟΥΛΙΑ- ΕΡΩΤΑΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ>> και <<ΕΝΑ ΣΩΜΑ, ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ, ΜΙΑ ΨΥΧΗ>> όπου αφορούν στον ισχυρό συζυγικό δεσμό του συγγραφέα με την εκλεκτή της καρδιάς του σύζυγο, αείμνηστη Ιουλία. Είχαμε δε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε αυτά εκτενώς σε προηγούμενα σημειώματά μας.

            Αποτελεί παρήγορο και ελπιδοφόρο στοιχείο η εκδοτική αυτή προσπάθεια του αγαπητού Λευτέρη Πυκνή και συνιστά το εφαλτήριο για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της, μελετώντας, καταγράφοντας και προβάλλοντας πτυχές από τη ζωή μιας μέσης, ήσυχης, πολιτισμένης, φιλελεύθερης και δημιουργικής οικογένειας της Χίου μας, όπως είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

            Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα βιβλία του Λευτέρη Πυκνή, για τις λαμπρές εκδόσεις <<Άλφα Πι>> του Γιάννη Παληού και για το γεγονός ότι, ο συγγραφέας ετοιμάζει ήδη την επόμενη, μεγάλη, εκδοτική του δουλειά την οποία θα μπορούμε, συν Θεώ, να καμαρώσουμε έπειτα από λίγα χρόνια. Τέλος, τον ευχαριστώ που πάντοτε με συμπεριλαμβάνει στους αποδέκτες των πονημάτων του.

Καλή και δημιουργική συνέχεια, αγαπητέ Λευτέρη, με υγεία και χαρά !.-      

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση