9.5.2013 17:53

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την εκπαίδευση: Η Απεργία Διαρκείας!

1.Μα είναι με τα καλά τους,πάνε να απεργήσουνε μέσα στις εξετάσεις για δυο επιπλέον διδακτικές ώρες τη βδομάδα;

Τα παιδιά και τους γονείς δεν τους υπολογίζουν,δεν  τους λογαριάζουν καθόλου ;Είναι παιδαγωγοί, είναι Δάσκαλοι αυτοί; Και λοιπά και λοιπά και λοιπά...

Αυτές οι δυο παραπάνω ώρες -για όσους καλόπιστους ανθρώπους δεν γνωρίζουν - μεταφράζονται :

* σε 13000 απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Σεμπτέβρη και εξ'αιτίας αυτού σε άλλες 25.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

* σε μόνιμη αδιοριστία και ισόβια ανεργία όλων των  πτυχιούχων και φοιτητών των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών
* σε εργασιακή περιπλάνηση ανά την Ελλάδα των υπηρετούντων επαιδευτικών

*σε απολύσεις μονίμων που θα βγουν λογιστικά υπεράριθμοι και θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις
*σε κλείσιμο σχολείων και παραιτέρω  ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου

* σε σχολική ασφυξία μαθητών και τάξεων στα αστικά κέντρα

Και σε πολλά ακόμη…

2.Tον χρόνο (Μάης-εξετάσεις-λήξη σχολικού έτους) τον επέλεξε η κυβέρνηση προκαλώντας για κάτι (αύξηση ωραρίου) που δεν αφορά τη σχολική χρονιά που λήγει αλλά την επόμενη.

Και δεν το έκανε τυχαία ούτε από κακό υπολογισμό ή λάθος.

Προκαλεί έτσι ανοιχτά τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας στοχεύοντας συν τοις άλλοις στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η μη απάντηση ,η λευκή σημαία και η μεταφορά του χρόνου έναρξης της σύγκρουσης το Σεμπτέβρη, ή όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ή τη Δευτέρα Παρουσία, θα σήμαινε ουσιαστικά μια ''άνευ όρων παράδοση'' της εκπαιδευτικής κοινότητας στην τροικανή και κυβερνητική βουλιμία, απανωτά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι και συντριπτικά κτυπήματα σε όλο τον κόσμο της εργασίας.

Κήρυξαν τον πόλεμο τώρα και τώρα πρέπει να πάρουν την απάντηση που αρμόζει.

Η υπάρχουσα συνδικαλιστική-γραφειοκρατική ηγεσία των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ -στις 40 μέρες που της απομένουν μέχρι τα εκλογικά συνέδρια του Ιούνη στις ομοσπονδίες- έχει καθυστερήσει κι έχει αφήσει χώρο στα κυβερνητικά επιτελεία δια των καθεστωτικών-μνημονιακών μ.μ.ε  να περάσουν τη γραμμή και την προπαγάνδα τους και αύριο θα είναι ίσως πολύ αργά ακόμα και για δάκρυα .

Ας κάνει επιστράτευση η τρικομματική συγκυβέρνηση, ας ντύσει στο χακί όλο τον κόσμο της εργασίας και της εκπαίδευσης, ας κατεβάσει το στρατό και τα τανκς.

Στο τέλος θα πέσει -και το ξέρει- όπως όλες οι λαομίσητες χούντες, κοινοβουλευτικές ή δίχως το φερετζέ τους.

Το ζήτημα πλέον έχει τεθεί :Θα μένουμε γονατιστοί και σκυμμένοι όπως οι δούλοι ή « θα υψώσουμε πύργο ατίθασο  απέναντι τους; »

 

3.Η γενική απεργία διαρκείας  θα'πρεπε να’χε ξεσπάσει ήδη μέσα στην μνημονιακή τριετία που πέρασε. Κάποιοι τη σνόμπαραν και την υποτίμησαν.

Άλλοι την φοβήθηκαν και τη φοβούνται ακόμα. Άλλοι έχυσαν και χύνουν τόνους λάσπη σ’όσους την προτείνουν για ‘επαναστατικό  τυχοδιωτισμό’.

Μήπως ηττηθούμε ολοκληρωτικά ,όπως υποκριτικά και φαρισαϊκά διαδίδουν.

Σάμπως και τόσο καιρό νικούσαμε και δεν το’χουμε καταλάβει.

Λες και με την ως τώρα τακτική της υποταγής που ακολούθησε ο κατεστημένος-γραφειοκρατικός και κομματικός συνδικαλισμός δεν ηττηθήκαμε κατά κράτος,με τα άσφαιρα πυρά των 24-48ωρων απεργιών της παρακμής και του εκφυλισμού των αγώνων που πρόκρινε, τουλάχιστον αυτά τα τρία τελευταία χρόνια.

Κάποιοι ακόμα και στο παραπέντε ποντάρουν και παίζουν πάνω στις αντικειμενικές όντως δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, όχι όμως για να τις αντιμετωπίσουμε ενωτικά-ταξικά- συλλογικά και να τις υπερβούμε αποφασιστικά και νικηφόρα, αλλά για να ναρκοθετηθεί, να ποινικοποιηθεί, και να μην αρχίσει ποτέ αυτός ο αγώνας.Ας είναι. Η απόφαση πια είναι στα χέρια των εκπαιδευτικών και των Γενικών τους Συνελεύσεων. Όπως ακριβώς ήταν και το 1988 στην πρώτη μεγάλη νικηφόρα απεργία διαρκείας των καθηγητών στην μεταπολίτευση. Εικοσιπέντε χρόνια μετά και επτά χρόνια από το τελευταίο μεγάλο απεργιακό ξέσπασμα των τριών μηνών των δασκάλων το 2006, ένα φάντασμα πλανιέται  και πάλι πάνω από την εκπαίδευση που τους κάνει να χάνουν τον ύπνο τους.

Απεργία διαρκείας στην εκπαίδευση!

Απεργία διαρκείας στο δημόσιο!

Απεργία διαρκείας παντού!

Για να ηττηθούν ο Σαμαράς, η συγκυβέρνηση κι αυτοί που υπηρετεί.

Η τρόικα, οι τοκογλύφοι κι αυτοί που μας παίρνουν το ψωμί απ'το τραπέζι.

Απεργία διαρκείας στην εκπαίδευση-Απεργία διαρκείας παντού.Τώρα!

Ή αυτοί ή εμείς!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ