22.11.2012 11:15

Ένα ευχάριστο νέο

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου λειτούργησε ξανά ο κινηματογράφος ΔΙΑΝΑ με αφορμή τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» και θα παραμείνει ανοικτός, απ’ό,τι πληροφορήθηκα, για όλη τη σεζόν. Τα τελευταία χρόνια η κρίση ανάγκασε αρκετούς κινηματογράφους να κλείσουν και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Η είδηση συνεπώς ότι σε αυτή τη συγκυρία επαναλειτούργησε ένα σινεμά, είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, με πανελλαδική απήχηση.
Η Χίος, ένα νησί με 55.000 κατοίκους, με παράδοση στον πολιτισμό, με πνευματική ζωή, με  με κόσμο που αγκαλιάζει τις τέχνες και τον πολιτισμό, ήταν παράδοξο να στερείται μία κινηματογραφική αίθουσα κατά τη βασική (χειμερινή όπως λέμε) κινηματογραφική περίοδο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι νησιά με πολύ λιγότερο μόνιμο πληθυσμό, όπως η Νάξος, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, έχουν μόνιμα χειμερινό κινηματογράφο. Δεν παύει βέβαια μία κινηματογραφική αίθουσα να είναι εμπορική επιχείρηση, με έξοδα, προσωπικό κ.λ.π. και συνεπώς, για να ανταπεξέλθει θα πρέπει να έχει ικανοποιητικά έσοδα. Οσο και να έχει ένας ιδιοκτήτης της την αίσθηση της προσφοράς στον τόπο, δεν θα μπορέσει να τη διατηρήσει αν η προσπάθεια αυτή δεν βρίσκει μαζικότερη ανταπόκριση.
Αν λοιπόν η Χίος θέλει πράγματι να έχει συνεχώς την αναντικατάστατη πολιτιστική και ψυχαγωγική προσφορά ενός κινηματογράφου, θα πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθεια και να την στηρίξει.  Η επιλογή της παρακολούθησης μιας ταινίας σε μια κινηματογραφική αίθουσα είναι ξεχωριστή εμπειρία που δεν την υποκαθιστά ούτε η τηλεόραση ούτε το DVD. Το σινεμά είναι πολιτισμός, διασκέδαση, ψυχαγωγία, με μια λέξη πολιτισμική δραστηριότητα που δεν θα πρέπει να στερηθεί η Χίος ξανά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ