11.7.2016 15:29

«Ελπίζομε να μην καταστραφεί…»

Θα αρχίσω το θέμα από την αρχή. Για τη μελέτη, το αρχιτεκτονικό σχέδιο για τη νέα πτέρυγα ουδέποτε λάβαμε γνώση σαν εκκλησιαστικό συμβούλιο αλλά και σαν ενορία.

Δηλαδή δεν γνωρίζαμε ότι θα γκρεμιζόταν ο τοίχος που διαχωρίζει την αυλή της εκκλησίας από την αυλή του γυμνασίου και ότι ακριβώς  εκεί στο μέρος του τοίχου θα κτιζόταν η οικοδομή. Απ’ ότι γνωρίζω ο νόμος επιβάλλει να υπάρχει απόσταση  δυόμιση μέτρα από το διαχωριστικό σημείο, δηλαδή τον τοίχο προς την ιδιοκτησία του γυμνασίου εφ’ όσον θέλεις να ανοίξεις παράθυρο.

Όταν διαπιστώσαμε αυτή την εξέλιξη συγκαλέσαμε συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου με παρόντες τους εκπροσώπους του δήμου, δηλαδή  τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Νύκτα και τον τότε  διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Λάκη Τσακό.

Παρούσα ήταν και η νομική μας σύμβουλος καθώς και κάποιος ενορίτης αρχιτέκτονας. Συζητήσαμε το θέμα και εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης  παραβλέψαμε τα δυόμιση μέτρα και είπαμε ας πήγαινε το κτίριο έστω μισό μέτρο μέσα για να μην εφάπτεται με την ιδιοκτησία μας και να μην καταστραφεί η βοτσαλωτή αυλή.  Οι  εκπρόσωποι του δήμου μας είπαν ότι εάν άλλαζε η μελέτη ή το σχέδιο έστω και για λίγους πόντους το πιο πιθανός ήταν ότι θα καθυστερούσε το έργο με φόβο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ.

 Μας ελέχθη επίσης ότι η εκκλησία δεν είναι σωστό  να φέρει προσκόμματα στην παιδεία, κ.λ.π., κ.λ.π.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η εκκλησία έχει  δωρίσει 11,5 στρέμματα γής για να κτιστούν το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το δημαρχείο.

Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί όσον αφορά το κτίριο του Δημαρχείου, ότι καταργώμενου του δήμου Βροντάδου υπήρχε σχετική πρόβλεψη το κτίριο να περιέλθει και πάλι στην ιδιοκτησίας της εκκλησίας.

Προ μηνών είχαμε μια συνάντηση στο δημαρχείο Χίου του εκκλησιαστικού συμβουλίου κε τον κ. δήμαρχο και μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας και εφάνη ότι υπάρχει καλή πρόθεση.

 Το ότι υπάρχουν προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου, το γνωρίζαμε από καιρό.

Να σημειωθεί ότι από την αρχήν της ανεγέρσεως της πτέρυγας είχαν τοποθετήσει αυθαιρέτως τον μετρητής με την παροχήν ρεύματος εντός  της ιδιοκτησίας της εκκλησίας.

 Τους ενημερώσαμε γι’ αυτό και μας  διαβεβαίωσαν ότι αυτό είναι  για το εργοστάσιον και ότι αυτό είναι για το εργοτάξιο και μετά την αποπεράτωση του έργου η όλη εγκατάσταση θα μετεφέρετο εντός της ιδιοκτησίας του σχολείου.

Το έργο έχει σχεδόν περατωθεί και η εγκατάστασης παραμένει εντός της ιδιοκτησίας. Θα την αφήσουν μόνιμα εκεί, έτσι νομίζουν.

Να αναφέρομεν επίσης ότι για την ανοικοδόμησην του ναού  χρησιμοποίησαν χωρίς να έχουμε γνώσιν (δηλαδή δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι, όπως θα λέγαμε),  νερό από την παροχήν της εκκλησίας. Το πήραμε χαμπάρι, όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη  όταν ήλθε ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΧ στην εκκλησία. Καλύτερα να μην αναφέρομε το ποσόν.

 Τελειώνοντας να αναφέρω ακόμη ότι η αυλή  εις το βορεινό τμήμα είναι αποκομμένη με ένα διαχωριστικό τοιχίο από λαμαρίνα.

Περισσότερα από τρία χρόνια δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τις λειτουργικές μας ανάγκες, π.χ. να κάνουμε λιτανεία των εικόνων γύρω από την εκκλησία και επίσης  περιφορά του Επιταφίου

Υπάρχει βέβαια και σοβαρό πρόβλημα  για χαιρετισμούς  στην τέλεση μυστηρίων, γάμων, βαπτίσεων, μνημόσυνων και άλλων.  Η βοτσαλωτή αυλή με τα πολύ ωραία σχέδια  να παρακαλάμε να μην έχει καταστραφεί.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ