24.8.2017 11:38

Ελλάδα, θλιμμένη μου πατρίδα, πατρίδα μου ωραία.

Ας μου επιτρέψει ο ποιητής να παραφράσω τα λόγια του… 

 

Μαύρη  η 18 Αυγούστου για το νησί μας, μαύρη επέτειος κάθε χρόνο  ο Αύγουστος για πολλούς  τόπους  και συνεχώς αυξάνονται . Ζούμε ακόμα ένα ‘’ειρηνικό’’ καλοκαίρι, αλλά η πατρίδα μας πληγώνεται ξανά από τις φωτιές. Για μια ακόμη χρονιά εκατοντάδες στρέμματα πυκνού πευκοδάσους γίνονται  παρανάλωμα της φωτιάς, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και ζώα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Η ανεπάρκεια και η συνειδητή υποβάθμιση του μηχανισμού καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, με έμφαση τα τελευταία  χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους.

Η κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη των προηγουμένων ετών για την προετοιμασία αντιμετώπισης της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά συνέπεια ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την "εμπρηστική" τους πολιτική. Το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι η εξοικονόμηση πόρων, για να τροφοδοτεί με χρήμα τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους εμποροβιομήχανους, αλλά και η παράδοση της δασοπροστασίας και της εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου στην κερδοσκοπική κλίκα, που λυμαίνεται έτσι κι αλλιώς τη χώρα και δυναστεύει το λαό.

Οι φωτιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε επιλεγμένες περιοχές  καίγοντας και σπίτια, αναδεικνύουν την έλλειψη ετοιμότητας και συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των  κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Ευθύνες όμως που δεν «περιορίζονται» στα λειψά κονδύλια, την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Έχουν να κάνουν συνολικά με την εφαρμοζόμενη, χρόνια τώρα πολιτική των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τους ορεινούς όγκους ως εμπόρευμα, με νόμους κι άλλες μεθοδεύσεις τους, ενώ τους αξιοποιούν αφού πρώτα περάσει από πάνω τους μια λαίλαπα φωτιάς για να... καθαρίσει το τοπίο. Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο η Δασοπροστασία με χαρακτηριστική την υποστελεχωση και στο νησί μας της ΠΥ αφού στάλθηκε δυναμικό στα ιδιωτικά ποιμένας αεροδρόμια. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Μεταφέρει τη διαχείριση - αξιοποίηση των ορεινών όγκων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Φορτώνει με διάφορους τρόπους στον κάθε καλοπροαιρετο πολίτη μέσω του εθελοντισμού τις δικές της ευθύνες για μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας των δασών στην οποία βεβαίως έχουμε  θέση και ο καθένας και η καθεμία.  

Οι πυροσβέστες καλούνται για μια ακόμη χρονιά να προσφέρουν το έργο τους, κυρίως με όπλο το φιλότιμο και την αυτοθυσία. Οι δαπάνες για τη διαχείριση και τον καθαρισμό των δασικών οικοσυστημάτων, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, καθώς και την κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας και πυροφυλακίων είναι ασήμαντες. 

Η προστασία του δασικού μας πλούτου, της φύσης μας, του νησιού μας, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων μας. Να γίνει υπόθεση πάλης κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη, ανέργου, μαθητή και φοιτητή.  

Γιάννης Ν. Παληός 19/8/2017

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ