26.10.2017 10:53

Είστε τουλάχιστον σε θέση να κλείσετε την ΕΝΑ με τον σωστό τρόπο;

Όταν μιλάμε για την ΕΝΑ δεν μιλάμε για μια πολυεθνική εταιρεία με χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν μιλάμε ούτε καν για μια μικρομεσαία επιχείρηση.  Μιλάμε για μια επιχείρηση δύο εργαζομένων, ενταγμένων μάλιστα στο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα. Ταυτόχρονα όμως μιλάμε για μία εταιρεία στην οποία μεγαλομέτοχος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ένας δημόσιος οργανισμός με οικονομικά στοιχεία, τα οποία, αν συγκριθούν με τα τοπικά μεγέθη, τον κάνουν να φαντάζει σαν οικονομικός κολοσσός. Ένας οικονομικός οργανισμός ο οποίος σε μελέτες, έργα και αναθέσεις διαχειρίζεται κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται το να κατορθώσουν κάποιοι να αξιοποιήσουν δύο εργαζόμενους αποδείχθηκε άλυτη εξίσωση.

Καλά θα μου πείτε κακό είναι αυτό; Όλοι δικαιούνται να αποτύχουν. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουν την τόλμη και την παρρησία να το ομολογήσουν δημόσια. Φυσικά και δεν είναι κακό. Το κακό είναι να εξακολουθούν να διεκδικούν τον ρόλο του υπερασπιστή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και να μιλούν για ανάπτυξη και για επενδύσεις. Γιατί είναι σαν να κομπάζουν ότι είναι καθηγητές πανεπιστημίου στα μαθηματικά και στην πράξη να αποδεικνύεται ότι δεν ξέρουν να λύσουν βασικά προβλήματα πρακτικής αριθμητικής!

H απόφαση που πήρατε να προχωρήσετε στην λύση της εταιρείας είναι μια δύσκολη απόφαση. Είναι μια δύσκολη απόφαση για την οποία επικαλείστε δύο ελαφρυντικά: Το πρώτο είναι ότι γίνεται για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων σε αυτήν. Το δεύτερο είναι ότι με την απόφαση αυτή δύναται να εξοφληθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας με την μεταφορά τους στους οικείους ΟΤΑ. Θεωρούμε ότι και τα δύο είναι σεβαστά επιχειρήματα.

Εδώ όμως τίθεται για μας ένα κρίσιμο ερώτημα. Για να μπορέσουν οι δύο αυτοί στόχοι να εκπληρωθούν θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι ότι η εταιρεία θα πρέπει να λυθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη είναι ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν με σύννομο τρόπο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Είστε σε θέση να το πράξετε;

Ας δεχθούμε ότι το να κρατήσετε μια εταιρεία δύο υπαλλήλων ανοιχτή αποδείχθηκε άλυτο πρόβλημα, τουλάχιστον είστε σε θέση να την κλείσετε με τον σωστό τρόπο; Είστε δηλαδή σε θέση να το κάνετε με τρόπο που να διασφαλίζει τους εργαζόμενους και τους πιστωτές ή  πάλι θα χαθείτε κάπου στον δρόμο;

Γιατί από την μέχρι τώρα πορεία σας δεν μπορούμε παρά να αμφιβάλουμε. Και λόγοι σίγουρα υπάρχουν πολλοί. Για παράδειγμα, δεν κατορθώσατε να ολοκληρώσετε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μια διαδικασία για την οποία δηλώνατε σίγουροι, μέχρι που κάπου προέκυψε πρόβλημα. Και η λύση είναι σίγουρο ότι απαιτεί κάποια προσοχή στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η ΕΝΑ είναι, δυστυχώς για το βόρειο Αιγαίο, η επιτομή των δυνατοτήτων που έχετε ως περιφερειακή αρχή συνολικά. Αν με τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια που πάνε κι έρχονται πάνω απ’ τα κεφάλια μας για βαρύγδουπες μελέτες, αν με τόσο σχέδια επί χάρτου που κάνετε και αφορούν επιχειρησιακά σχέδια και στρατηγικές για τουρισμό, αγροδιατροφικό τομέα και άλλα τέτοια μεγαλόστομα δεν καταφέρατε ως περιφερειακή Αρχή να αξιοποιήσετε ή να προφυλάξετε σ’ αυτή τη φάση μια εταιρεία με δυο εργαζόμενους και μεσοπρόθεσμα να τις δώσετε δουλειές για να παράξει έργο και δυνατότητες για τον τόπο, είναι δυνατόν να καμώνεστε ότι διοικείτε την περιφέρεια και παράγετε πολιτικό και γενικότερο έργο για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου;

Θα το πω με τον πιο εμφατικό τρόπο. Υπάλληλοι είστε, υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, και το εκάστοτε το επισημαίνω και το υπογραμμίζω.

Αφήστε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως εισηγούνται όλα τα θέματα, να διοικήσουν και πολιτικά την περιφέρεια, θα το κάνουν καλύτερα από εσάς.

Η Μόρια, η πλατεία Σαπφούς, ο ΦΠΑ, και μπορώ να απαριθμήσω πολλά, αποτελούν τον καθρέφτη σας. Η περίοδός σας στην περιφέρεια θα είναι μνημείο ανικανότητας και δημοσίων σχέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ