24.1.2013 14:26

"Ειρήνη ημίν διάβολοι"

             Αυτά έκραξε ο αγανακτισμένος ποιμένας παππάς  όταν διαπίστωσε ότι το ποίμνιο παρά τις πατρικές του συμβουλές δεν σταματά τις έριδες, στην περίπτωση όμως αυτή συμβαίνει το αντίθετο.  Οι ποιμένες ερίζουν και το ποίμνιο κραυγάζει το ‘’ειρήνη υμίν’’. Πρόκειται για το αμφισβητούμενο νέο λιμάνι και για το παλιό που χρειάζεται μερικά στρέμματα λιμενικής ζώνης  (Αίθουσα αναμονής ½  στρέμμα περίπου, συν παρκινγκ φορτηγών συν παρκινγκ  Ι.Χ.,  αποθήκες εμπορευμάτων κ.λ.π.) για να γίνει σύγχρονο λιμάνι για το για ταξιδιώτες, τουρίστες και εμπορεύματα, όπερ αδύνατον γιατί πρέπει να γκρεμιστούν πολλά  κτίσματα της παραλίας. Εν τούτοις ο πλουραλισμός απόψεων για το παλιό ή το νέο είναι στοιχείο  δημοκρατίας και προόδου και από τον πλουραλισμό γίνεται η σύνθεση απόψεων  και βγαίνει το δημοκρατικό βέλτιστο αποτέλεσμα.

             Για να γίνει όμως αυτό οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να πιστεύουν στη δημοκρατία, να αποκηρύσσουν την ιδιοτέλεια οποιαδήποτε μορφής  και τον προσωπικό εγωισμό.  Ένα σύγχρονο λιμάνι χρειαζόμαστε που θα ελλιμενίζει  ταξιδιώτες τουρίστες και εμπορεύματα για να συμβάλει στη ανάπτυξη αυτού του εγκαταλειμμένου μη προνομιούχου νησιού που ένας Στούφος, ή Κούτσος, ή Μπούφος δε θυμούμαι, απεκάλεσε πριγκιπόνησσο του Β. Αιγαίου.  Ένα λιμάνι που να είναι στο κέντρο του νησιού για να μην υποχρεώνονται οι ταξιδιώτες  του λιμανιού των Ραφίνας να κάνουν άλλα δύο ταξίδια  εκτός από το κανονικό για να πάνε στη  Β.  Χίο.

             Δυστυχώς όμως όπως και άλλες φορές  η διάσταση απόψεων ή οι εγωκεντρικοί υπολογισμοί υπεισέρχονται πάλι στις σχέσεις των ποιμένων που θεωρώντας το νησί ιδιοκτησία τους το χειρίζονται όχι για να το διοικήσουν συνετά αλλά κατά το δοκούν. Οι πολίτες βασισμένοι στην προηγούμενη εμπειρία τους δεν υπεισέρχονται στις λεπτομέρειες της τωρινής αντιπαλότητας. Αυτοί πάνε με την λαϊκή ρήση ‘’δύο μαλώνουν δύο φταίνε’’,  γιατί βλέπουν τέσσερις ανθρώπους να αλληλοξιφουκούν σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας. Οι καιροί είναι χαλεποί, δεν ‘’μας παίρνει’’ πια για παλαιοκομματικές αντιπαλότητες τώρα που το νησί μας αγκαλιάζει η χολέρα της οικονομικής κρίσης. Έτσι για μια ακόμη φορά η πολιτική τους υπόληψη μειώνεται αισθητά  και στις επόμενες εκλογές δε θα βρουν ψηφαλάκια στην κάλπη αλλά μόνο ποντικολερώματα  και κατσαρίδες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ