9.1.2018 10:46

Αν είναι τόσο απλό, να τον φωνάξουμε κι εδώ

Με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είχε επισκεφτεί πριν χρόνια τη Χίο ο Κώστας Σημίτης. Καρφίτσα δεν έπεφτε στο Ομήρειο. Κοτζάμ πρωθυπουργός είχε δημόσια δεσμευτεί για τις υποδομές της Χίου. Φράγμα Κόρης Γεφύρι, αεροδρόμιο. Λέγαμε τότε κι εμείς, έδωσε εντολή ο Σημίτης. Αδύνατον να τον εκθέσει η κρατική μηχανή. Ο Σημίτης έπαψε να είναι πρωθυπουργός, τον διαδέχτηκαν κατά σειρά Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, τώρα Τσίπρας κι εμείς για αεροδρόμιο και φράγμα συζητάμε ακόμα.

Τα ανέσυρε η μνήμη όλα τούτα καθώς άκουγα τον πρωθυπουργό να απευθύνεται με την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη ευκολία στους Καλύμνιους. Εντός τριών λεπτών η Κάλυμνος είχε αλλάξει επίπεδο. Ιδρύθηκε ΑΕΝ, λύθηκε το θέμα του αεροδρομίου της, με επέκταση ή μετακίνηση δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο, φαντάζομαι ούτε οι μελέτες έχουν ακόμα αποφανθεί, και τέλος βρέθηκε λύση και για το λιμάνι του νησιού των σφουγγαράδων. Τα είπε με τόση σιγουριά ο Αλέξης που ζήλεψα, ήθελα να ήμουν στη θέση των τυχερών Καλύμνιων.

Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια θύμισε το … Καλυμνιακό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού και κάπου εδώ μου δημιουργήθηκαν τρεις σκέψεις, μια αισιόδοξη και δυο  απαισιόδοξες. Η αισιόδοξη ότι αν η τοπική ανάπτυξη διατάσσεται τόσο εύκολα, με μια απλή πρωθυπουργική εξαγγελία, δεν  μας μένει παρά να … την πέσουμε στον Ανδρ. Μιχαηλίδη, τον Φρ. Σέργη ή στον Αντ. Κοτσακά να βάλουν τα δυνατά τους να μας φέρουν και κατά δω τον Αλέξη. Θα δώσει τις κατάλληλες διαταγές και τα δικά μας πολύχρονα ανοιχτά ζητήματα επιτέλους θα κλείσουν.

Η πρώτη απαισιόδοξη ότι το μεν πρωθυπουργικό πνεύμα είναι πρόθυμο, όπως αναμφίβολα θα ήταν και του Κ. Σημίτη, η δε κρατική σαρξ παραμένει ασθενής. Πού δημιουργείται το πρόβλημα; Το πρωθυπουργικό επιτελείο ενδιαφέρεται μονίμως μόνο για την προετοιμασία της επίσκεψης σε έναν τόπο. Δεν θυμάμαι ποτέ ένα … ριμπάουντ, να συγκληθεί μια απολογιστική σύσκεψη έξι μήνες ή ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του κάθε πρωθυπουργού, διαπιστωτικά για το τι προχώρησε ή πού κόλλησαν όσα είπε. Το επιτελείο θα προετοιμάσει τις επόμενες επισκέψεις κι η Κάλυμνος, η Χίος ή η Ευρυτανία θα περιμένουν τον επόμενο πρωθυπουργό, μήπως φανεί συνεπέστερος.

Η δεύτερη απαισιόδοξη σκέψη συνδυάστηκε με το πρώτο μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, για το μεταφορικό ισοδύναμο. Πάνω που άρχισα να πείθομαι για την προεργασία, ήρθε η επίλυση όλων των Καλυμνιακών προβλημάτων να μου θέσει το ερώτημα: μπας και το δούλεμα δεν περιορίζεται μόνο στους Καλύμνιους; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ