12.11.2014 14:47

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ “ΤΟΚΟΥΜΠΕΤΣΟΥ ΚΟΟΥΓΚΕΚΙ ΤΑΪ”;

  Μεταφρασμένα τα “κορακίστικα” του τίτλου ερωτούν στην Ιαπωνική γλώσσα :

-      Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ “Ειδική Επιθετική Δύναμη”; Μονολεκτικά, είναι “ΚΑΜΙΚΑΖΙ”; Τούτη η τελευταία πασίγνωστη λέξη που, στα Ιαπωνικά, σημαίνει “ΘΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, περιγράφει τις επιθέσεις αυτοκτονίας των Ιαπώνων αεροπόρων οι οποίοι εφορμούσαν και έπεφταν με τα αεροπλάνα τους πάνω στα αντίπαλα πλοία των, τότε, συμμαχικών νηοπομπών (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

  Ο όρος “ΚΑΜΙΚΑΖΙ” περιγράφει επίσης τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά εχθρικών στόχων από στρατιώτες ή πολίτες ζωσμένους με εκρηκτικά, κάτι σύνηθες και στην εποχή μας σε διάφορες περιοχές.

  Ο καμικάζι, με τυφλή πίστη σε “ιδανικά” (θρησκευτικού συνήθως περιεχομένου) αλλά και τυφλό εκδικητικό μίσος και εθνικιστικό φανατισμό, εκπληρώνοντας την αποστολή του, ναι μεν έχει χάσει τη ζωή του (ηρωποιούμενος γι' αυτό), έχει πάρει όμως μαζί του στο θάνατο και, λίγους ή πολλούς, αντιπάλους – εχθρούς.

  Κάπως έτσι, δηλαδή ως “ΚΑΜΙΚΑΖΙ”, αυτοπροσδιορίζεται συχνά και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν, με δηλώσεις στελεχών του, προαναγγέλει ότι, ως πιθανή αυριανή κυβέρνηση, θα κάνει μεν αρχικά διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους – δανειστές μας, αλλά αν αυτοί δεν δεχτούν τους όρους του, θα “τραβήξει το σχοινί”, στα άκρα ακόμη και αν αυτό κινδυνεύσει να σπάσει οδηγώντας την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και πιθανά σε κατάρρευση του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος.

  Αυτή βεβαίως είναι η μία ανάγνωση των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως και η άλλη που στηρίζεται σε σοφή ρήση του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή ο οποίος είχε πει ότι, “κατά την άσκηση της πολιτικής, πολλά λέγονται που δεν γίνονται και αρκετά γίνονται αλλά δεν λέγονται”! Εν προκειμένω, και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, άρχισαν οι πρώτες φραστικές επαναδιατυπώσεις των θέσεών του, ενώ αρκετά στελέχη του επιχειρούν αναδίπλωση εκφράζοντας πιο ήπιες και ρεαλιστικές θέσεις.

  Είναι λογικό και, πολιτικά, απολύτως φυσικό να συμβαίνει αυτό, διότι, χωρίς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου αλλά και αρκετούς του συντηρητικού χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Κάπως έτσι εξηγείται και η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς πιο υπεύθυνες θέσεις εγκαταλείποντας έτσι σταδιακά την εικόνα και τις θέσεις επίδοξου “ΚΑΜΙΚΑΖΙ”. Τούτο το τελευταίο δείχνει να εισπράτεται θετικά τόσο από το Ευρωπαϊκό συντηρητικό κατεστημένο όσο και από επιφανείς εκπροσώπους της εγχώριας οικονομικής ελίτ (την λεγόμενη πλουτοκρατία). Ίσως να μην είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ότι βλέπει με πολύ συμπάθεια και συγκατάβαση τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον και προτίθεται να ψηφίσει!!

  Αν όμως αυτά δηλώνουν δημόσια Έλληνες κεφαλαιοκράτες, και αν επιφανείς Ευρωπαίοι δείχνουν πλέον απρόθυμοι να στηρίξουν επαρκώς το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα μάτια τους, δεν αποτελεί “Ειδική Επιθετική Δύναμη” δηλαδή “ΚΑΜΙΚΑΖΙ”...

  Οι μόνοι που, συχνά – πυκνά, θυμίζουν καμικάζι είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι σύντροφοί του της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι όμως, αποτελώντας την εσωκομματική αντιπολίτευση του Τσίπρα, ελέγχουν τουλάχιστο το 30-40% του “κομματικού στρατού”. Αυτοί, και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ, είναι οι μόνοι που πιθανά θα αποτρέψουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συχνές δογματικές, έως εμπρηστικές, δηλώσεις τους, μπορεί μεν να κρατούν κοντά στον Τσίπρα αρκετούς ακραίους αριστερούς ψηφοφόρους (δηλαδή μέρος του σημερινού δημοσκοπικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ), όμως, ταυτόχρονα, απωθούν φοβισμένους κεντρώους και συντηρητικούς ψηφοφόρους τους οποίους έχει ανάγκη ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

  Αν “το παιχνίδι είναι στημένο” και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή όχι ΚΑΜΙΚΑΖΙ, θα φανεί εφ'όσον και όταν γίνει Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ας ευχηθούμε να υπάρξουν ομαλές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις διότι, τα “μαύρα σύννεφα, που σωρεύονται τριγύρω μας, εγκυμονούν Εθνικούς κινδύνους. Ελπίδα μας είναι, αυτό να το έχουν αντιληφθεί ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολιτικοί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ