21.6.2017 9:45

Είναι λύση η μπάλα ... στην εξέδρα;

Η διαχείριση του προσφυγικού, προειδοποιούσαν τότε οι έμπειροι, έχοντας μάλιστα συνομιλητή το πιο ανακόλουθο μεταπολιτευτικά κυβερνητικό σχήμα, θα ήταν  καταστροφική βασική επιλογή. Η ανάμειξη με το προσφυγικό, ωστόσο, παρείχε άφθονη πρόσκαιρη δημοσιότητα, σε μια διψασμένη εξ’ αρχής για αυτή δημοτική ομάδα. Στις αρχές εκδήλωσης της προσφυγικής κρίσης υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι κι επιλέχθηκε η δημοσιότητα. Η δημοτική αρχή παρείχε γη και ύδωρ προκειμένου να αποδείξει ότι ήταν σε θέση, εκείνη, ολομόναχη, να καταθέσει μια εναλλακτική μορφή διαχείρισης του προσφυγικού, όπως μόνο εκείνη ξέρει. Επίδειξη αλαζονείας.

Εκείνη επέλεξε να πιάσει το κάρβουνο με τα χέρια της και τώρα διαμαρτύρεται γιατί έχουν γεμίσει μαυρίλα... Στο μεσοδιάστημα όλες οι βασικές επιλογές της καταρρίφθηκαν. Η ΒΙΑΛ ξεκίνησε κέντρο καταγραφής ολίγων ημερών, εξελίχθηκε σε μόνιμο καταυλισμό. Η Σούδα επελέγη ως προσωρινή λύση, κατέληξε ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Κατά κύριο λόγο η δημοτική αρχή, αυτή έχει πιο οικεία ο δημότης, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να περιγράψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενδεδειγμένης αντιμετώπισης του προσφυγικού αποτυπώματος. Κι όταν, με μεγάλη καθυστέρηση, το εκπόνησε, δια της λεγόμενης Διαπαραταξιακής, συνεχίζει να μην το πιστεύει και να μην το εφαρμόζει.

Αίφνης τα στελέχη της τα πνίγει το δίκιο τους. Γιατί το «κατηγορώ» της κοινωνίας βαραίνει μόνο εμάς κι όχι τους άλλους; (κυβέρνηση – βουλευτές – Περιφέρεια) Τα παραπάνω δίνουν, πιστεύω, την απάντηση.

Έστυψαν όσο χρειάστηκε το μυαλό τους και κατέληξαν ότι μόνη διέξοδος είναι η κλασσική: στρίβειν δια του αρραβώνος. Αφού με το προσφυγικό δεν γυρίζουμε τις εντυπώσεις, αλλάζουμε γήπεδο ή καλύτερα πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα. Κι από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε ένα μπαράζ: αρχιτεκτονική παρουσίαση του δημοτικού ακινήτου της Λάδης, δημοσιοποίηση μέρους της απογραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, αποστολή στη Γερμανία για νέες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τι πάει να πει αυτό; Ότι η δημοτική αρχή πρέπει να απέχει από το υπόλοιπο καθηκοντολόγιο της; Όχι φυσικά. Έχει την ευθύνη να δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και σε μεγάλο βαθμό εκεί τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες προηγούμενες. Όσο καλή βαθμολογία και να πιάσει στον έλεγχο προόδου, όμως, όταν η μοίρα του νησιού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, και η συνολική βαθμολογία της δημοτικής αρχής συναρτάται απόλυτα από την επίδοση της στο συγκεκριμένο θέμα.

Καλό λοιπόν το σχέδιο αναμόρφωσης του ακινήτου της Λάδης, σωστά απογράφονται τα δημοτικά ακίνητα, ακόμα σωστότερα κυριαρχεί η ανησυχία για το μέλλον των σκουπιδιών μας. Με το προσφυγικό στα πόδια μας όμως, τροχοπέδη, κάθε άλλη αναζήτηση πηγαίνει σήμερα στράφι. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ