15.2.2016 10:52

Είμαι Ο,τι Φαντασιώνομαι

Δεν γνωρίζω αν είναι καλό ή κακό να ζει κανείς με φαντασιώσεις. Ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων μου. Είναι αντικείμενο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Θα πρέπει όμως να αμυνθώ στις συνεχείς προκλήσεις ατόμων τα οποία ανήκουν σ’ ένα φαντασιακό χώρο τον οποίο θεωρούν χώρο ανωτερότητας έναντι όλων των άλλων των μη ανηκόντων σ’ αυτό τον χώρο. Ο χώρος είναι ο της αριστεράς. Οποιος είναι ενταγμένος σ’ αυτό τον χώρο κατέχει την πάσαν αλήθεια, κατέχει το προνόμιο της εντιμότητας, είναι ανώτερος επιστήμων, ποιοτικός καλλιτέχνης και όλα τα θετικά προσόντα που μπορεί να φαντασθεί ανθρώπινος νους. Μονοπωλεί δε την ιδιότητα του προοδευτικού. Πας μη αριστερός είναι αντιδραστικός.

Στο σημερινό μου άρθρο θέλω να θίξω ένα ζήτημα που με ενοχλεί αρκετά χρόνια και έχω επανειλημμένα γράψει γι’ αυτό. Πρόκειται για τις φορολογικές δηλώσεις συζύγων. Οι σύζυγοι οφείλουν να υποβάλουν κοινή δήλωση. Μέχρις εδώ γιατί να έχει κανείς αντίρρηση; Δεν είναι όμως έτσι. Την κοινή δήλωση υποβάλλει ο σύζυγος, ως υπόχρεος. Τα δε εισοδήματα της συζύγου δηλώνονται στη διπλανή στήλη από τον υπόχρεο σύζυγό της.

Θα περίμενα ως προοδευτικός άνθρωπος, όχι όμως αριστερός, η προοδευτική καθ’ όλα αριστερά να αλλάξει κάτι τέτοια απομεινάρια προηγουμένων κυβερνήσεων και μάλιστα κεντροαριστερών. Ο νόμος 2238/94 περί κυρώσεως του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ποιας κυβερνήσεως έργο είναι; Από τη μια δηλώνουν προοδευτικοί, αθεϊστές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί· από την άλλη, όταν χρειασθεί, φορούν γιάμακα, μαντήλα, βέρα κ.ά. Ενας αθεϊστής είναι παντού αθεϊστής. Ενώ καταφέρονται κατά της Εκκλησίας και της Θρησκείας για λόγους εισπρακτικούς καταφεύγουν ακόμη και στο «ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα».

Οι περιορισμοί τους οποίους θέτουν οι φορολογικές αρχές στις γυναίκες είναι απομεινάρια του πνεύματος και του γράμματος της προικός. Ο σύζυγος διαχειρίζεται το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου, φορολογικώς. Από πλευράς λειτουργικότητας το σύστημα αυτό προκαλεί πλείστα όσα προβλήματα στα ζεύγη και κατά τον ομαλό έγγαμο βίο αλλά και, σε περιόδους συζυγικών ταραχών.

Φέτος, οι αρμόδιες αρχές καινοτόμησαν. Τα ζεύγη που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβιώσεως θα υποβάλουν κοινή δήλωση! Αυτό αφορά όχι μόνον τα φυσιολογικά ζεύγη αλλά και, τα ομόφυλα. Φυσικά, ως προς τα πρώτα οι στήλες ο υπόχρεος και η σύζυγος παραμένουν και έχουν εφαρμογή. Για να εξυπηρετηθούν όμως και τα ομόφυλα ζεύγη στη δεύτερη στήλη θα υπάρχει η ένδειξη ΜΣΣ (μέρος του συμφώνου συμβιώσεως). Η απορία μου είναι ποιος θα είναι ο υπόχρεος και ποιο το μέρος; Ποιος θα το αποφασίζει; Τα δύο μέρη; Ο σεξολόγος; Κι’ αν αποφασίζουν τα δύο μέρη γιατί δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα και τα φυσιολογικά ζεύγη;

Αν υπήρχε η ευχέρεια οι και αι σύζυγοι να αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα ήταν ο/η υπόχρεος και ποιος ο/η σύζυγος δεν θα υπήρχε πρόβλημα διακρίσεως. Το ότι ο υπόχρεος ορίζεται από τις φορολογικές αρχές με κριτήριο το φύλο αποτελεί διάκριση σε βάρος των γυναικών. Από την άλλη γιατί ο σύζυγος θα πρέπει να είναι υπόχρεος για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του; Γιατί το κράτος μετακυλύει της ευθύνη; Μια γυναίκα μέχρι τον γάμο της υπέβαλε την φορολογική της δήλωση. Είχε την ικανότητα και έπραττε τούτο άνευ κηδεμόνος. Μετά τον γάμο έρχεται η διαχειριστική διαδικασία που προβλεπόταν από την προίκα!

Πού είναι οι προοδευτικοί; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ