18.4.2017 10:25

Είχαμε ανάγκη την βαθιά ανάσα ανακούφισης του ρουκετοπόλεμου

Είχε προειδοποιήσει η ερευνήτρια των εθίμων της Χίου Στ. Τσιροπινά. Διαχρονικά ο ρουκετοπόλεμος θρέφονταν από τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις. Επιβεβαιώθηκε.

Η Αναστάσιμη νύχτα κι όσα συνέβησαν στο Βροντάδο ήταν η ανάσα που τόσο είχαμε ανάγκη ως τόπος. Μια νίκη ψυχολογίας την οποία αναζητούσαμε μανιωδώς.

Νίκησε η νέα γενιά στην αναμέτρηση της με την αρρώστια της αλόγιστης προβολής. Με το ξεμυάλισμα της εικόνας. Συμπεριφέρθηκε με ωριμότητα, με σύνεση, με απόλυτο σεβασμό στο ιερό καθήκον της προάσπισης όσων της παραδόθηκαν από τους προηγούμενους.

Επικράτησε η λογική. Το νησί, με σύμπνοια δυνάμεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για την τυπική επιβεβαίωση του κανόνα, διαισθάνθηκε πως δεν είναι ώρα για πειράματα κι άλλες εκχωρήσεις. Αρνήθηκε να εκχωρήσει μέρος της ψυχής του, αν δεχτούμε ότι τα έθιμα είναι η ψυχή του κάθε τόπου.

Νίκησε η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές. Παρά τον ταπεινωτικό πόλεμο υποδείξεων του έργου τους και την επιπόλαια κριτική που τους ασκήθηκε, κινήθηκαν στο όριο του μέτρου, δεν πυροδότησαν καμία απολύτως αντίδραση και απολαμβάνουν σήμερα μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης από την τοπική κοινωνία.

Ίσως, τελικά, να επικρατήσει και ο διάλογος. Η διαλλακτική στάση των θιγομένων, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τέλεση του εθίμου, οι αντιδράσεις των περισσότερων από αυτούς την ώρα του ρουκετοπόλεμου και οι πρώτες ενδείξεις απ’ τις επόμενες ώρες, προδιαθέτουν για ισχυρή πιθανότητα έναρξης διαλόγου.

Αν ως παρακαταθήκη ο ρουκετοπόλεμος του 2017 αφήσει και τη συνειδητοποίηση πως δεν πρέπει να μας γεμίζει ενοχικά σύνδρομα η ανάμειξη των εθίμων με την προβολή και κατ’ επέκταση την οικονομική εξέλιξη του τόπου, ίσως ο φετινός ρουκετοπόλεμος αποδειχθεί για τους μελλοντικούς ερευνητές του ο πιο κομβικός στην πορεία του εθίμου.

Το ταμείο που αφήνει πίσω του είναι πολύ πιο πλούσιο από ένα κόστος γύρω στις 30.000 ευρώ που ετησίως απαιτείται για την διεξαγωγή του. Ο ρουκετοπόλεμος γέμισε τις μπαταρίες της Χίου αισιοδοξία. Τεράστιο επίτευγμα! 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ