20.3.2013 10:38

Έχει Κωνσταντακόπουλο η Χίος;

Η προσφορά του στη Μεσσηνία αξεπέραστη. Η μνήμη του το ίδιο.

Ο καπετάν Β. Κωνσταντακόπουλος απεβίωσε στις 25/1/2011, αφήνωντας πίσω του το μεγαλύτερο δώρο στην γεννέτειρά του. Αυτό για το οποίο θα τον θυμούνται 100 γενιές μετά.
Μέσα σε ελάχιστα χρόνια το Costa Navarino, το ξενοδοχειακό συγκρότημα που άλλαξε μια για πάντα την εικόνα της μη τουριστικής Μεσσηνίας, καταβροχθίζει καθημερινά δεκάδες- εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και απειλεί, όχι φυσικά τους άλλους ελληνικούς προορισμούς που ούτως ή άλλως τους έχει αφήσει πίσω, αλλά τους ευρωπαίκούς!
Η αγάπη του Μεσσήνιου Κωνσταντακόπουλο για τον τόπο του δεν έμεινε ποτέ στα χαρτιά. Το όραμά του για την τουριστικά ανεξάρτητη και ανεπτυγμένη  Καλαμάτα πήρε σάρκα και οστά, αφού το επιμελήθηκε για χρόνια ο ίδιος.
Το Costa Navarino αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, ένα πρότζεκτ που συνδύασε δεκάδες εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού σε ένα χώρο, σε ένα σημείο. Στην Καλαμάτα. 
Προσέξτε τις λεπτομέριες.
Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας (το 75% από τη Μεσσηνία), ενώ υπολογίζεται ότι άλλες τόσες συντηρούνται από την εκτός ξενοδοχείου ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Δεν αλλοίωσε, αλλά ανέδειξε τα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά και περιβαλλοντικά) της περιοχής, αφού χάρη στο Navarino καλλιεργήθηκαν για τις ανάγκες ξενάγησης των επισκεπτών διπλάσια ελαιόδεντρα από όσα υπήρχαν, αμπελώνες και άλλες καλλιέργειες, ενώ είναι φημισμένο για την χαμηλή δόμηση στα καταλύματα.
Πέραν αυτών όμως, η πιο καίρια εξέλιξη για την εκτόξευση της περιοχής ήταν η συμφωνία πριν λίγες ημέρες της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου με την Aegean, να εγκατασταθεί μόνιμα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ένα Airbus 320 προκειμένου απρόσκοπτα και συνεχόμενα να φέρνει επισκέπτες στην περιοχή. Φυσικά το βάρος της συμφωνίας ή έστω ένα μέρος της, έπεσε στις πλάτες της οικογένειας - ιδιοκτήτριας του Navarino, όμως θα επωφεληθεί, είναι δεδομένο, ολόκληρη η Μεσσηνία.
Μάλιστα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετέβει σχεδόν όλο το Δ.Σ. της Aegean για να γιορτάσουν την αρχή της συμφωνίας που πέτυχε ο υιος Κωνσταντακόπουλος!
Το παράδειγμα του Costa Navarino, δεν έχετε παρά να το ψάξετε στο ίντερνετ.
Το όραμα αυτό, κληροδότησε στη Μεσσηνία ένα καλύτερο μέλλον. Τουλάχιστον όχι ίδιο με εκείνο της υπόλοιπης Ελλάδας.
Χάρη στο πείσμα, την επιμονή και την οικονομική προσφορά του καπετάν Β. Κωνσταντακόπουλου, το Navarino ταξιδεύει την φήμη της Μεσσηνίας στις τέσσερις άκρες του κόσμου, γι’ αυτό εξάλλου και είναι δημοφιλές.
“Θέλω να χτίσω το Ναβαρίνο για να βρίσκουν δουλειά και να μην ξενιτεύονται τα παιδιά της πατρίδας μου, όπως αναγκάστηκα να κάνω ο ίδιος, 13 χρονών, στα χρόνια του Εμφυλίου, παιδί μιας κυνηγημένης οικογένειας», δήλωσε πριν λίγα χρόνια στην “Ελευθεροτυπία” ο καπετάν Βασίλης.
Και φυσικά, το έκανε….
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναζητώντας προσωπικό το 2009, προτού ανοίξουν οι πόρτες των καταλυμάτων, οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαπίστωσαν ότι στην ευρύτερη περιοχή, μόλις 650 κάτοικοι είχαν επαρκή προϋπηρεσία στα τουριστικά. Χρειάζονταν όμως διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων. Τελικά προσέλαβαν νέους ηλικιακά, ανειδίκευτους εργασιακά, τους οποίους επιμόρφωσαν επί τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι ή είχαν μόλις ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο σχολείο.
Η εγκαθίδρυση μιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας στα εδάφη τους ήταν αφορμή για αρκετούς να επιστρέψουν στην πάτρια γη.
Γι΄αυτό κι οι Μεσσήνιοι θα πίνουν νερό στο όνομα του…
Γιατί έκανε όραμα, το όραμά τους… 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ