23.11.2018 9:11

Εγώ στη θέση τους θα έψαχνα τρύπα να κρυφτώ…

Όταν από κάπου λείπει η συναίσθηση της ανάληψης της ευθύνης είναι φρούδες οι ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα. Χθες γίναμε μάρτυρες άλλης μιας κακόγουστης παράστασης. Προαναγγέλθηκε ως παρουσίαση έρευνας για τη διασύνδεση της Χίου με την κρουαζιέρα και μετεξελίχθηκε σε αυτονόητη επανάληψη της διαπίστωσης ότι απλώς βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο εκκίνησης μηδέν.

Δεν με πολυαπασχολεί το κόστος από μια ακόμα, επ’ αμοιβή, έρευνα για τα αίτια της τουριστικής μας ανυπαρξίας. Πολύ ορθά πράττουν Δήμος και Επιμελητήριο και προσπαθούν από κάπου να πιαστούν. Ούτε με κόφτει ότι ουσιαστικά δεν προστέθηκαν από την παρουσίαση άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία. Ενδέχεται να προστεθούν σε μεταγενέστερη φάση της.

Με ενοχλεί αφάνταστα ότι το … ξεβράκωμα μιας πενταετούς αδράνειας στα θέματα του τουρισμού λίγες ώρες μετά παρουσιάζεται ως επίτευγμα των δημοτικών παραγόντων.

Να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Στην πενταετία που πέρασε οι εξωγενείς παράγοντες επηρεασμού των τουριστικών δεικτών του νησιού ήταν οι δυσκολότεροι από τη μέρα που αρχίσαμε να προφέρουμε τη λέξη «τουρισμός» στη Χίο. Μεταναστευτική κρίση, αισθητή αποδυνάμωση του μέσου εισοδήματος, πραξικόπημα στην Τουρκία, κατακρήμνιση του Τουρκικού εθνικού νομίσματος.

Οι διαπιστώσεις των ερευνητών για την κρουαζιέρα, όμως, επισημοποίησαν αυτό που αντιλαμβάνονταν όλος ο τουριστικός κόσμος του νησιού. Την πενταετία που πέρασε δεν πετύχαμε να κάνουμε ούτε ένα, τόσο δα, βηματάκι στη βελτίωση των δικών μας αδυναμιών. Οι επόμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που μας άφησαν οι … προηγούμενοι, σαν να μην μεσολάβησε τίποτα 5 χρόνια ενδιάμεσα.

Οι ερευνητές ήταν σαφέστατοι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε από το Α. Τη ριμάδα την τουριστική ταυτότητα και την ακόμα πιο δύσκολη τουριστική συνείδηση. Με το δήμαρχο να χαίρεται που την ταυτότητα θα μας την προσδιορίσει κάπου, κάπως, κάποτε … το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς! Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελέμωνα… Και τον εντεταλμένο σε θέματα τουρισμού δημοτικό σύμβουλο να παραμένει δίπλα του βουβός κι αμίλητος.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Αντί να ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν, ανακοινώνουν, ως επίτευγμα, τη συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε κρουαζιέρες στο μέλλον. Κι αυτοί θα ζουν καλά, κι εμείς καλύτερα…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ