23.7.2020 12:11

Η ζωή συνεχίζεται ακόμη και εν όψει πιθανής «εισόδου στο φρενοκομείο»

Είναι πια ολοφάνερο ότι η Τουρκία επιχειρεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μιά (όχι επιθυμητή από μας) πολεμική σύγκρουση. Ήδη έχει δημιουργηθεί το αναγκαίο και κατάλληλο πολεμικό κλίμα με πρωτοβουλία και ευθύνη της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα, αποκτά ξανά νόημα η ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος, ως Πρωθυπουργός, το 1964 είχε πει ότι “αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθωμεν”.

Βέβαια, τότε, ο πόλεμος αποφεύχθηκε. Η εισβολή στην Κύπρο έγινε από την Τουρκία το 1974 εξ αιτίας του προδοτικού πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών κατά του Μακαρίου, νομίμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν λοιπόν τώρα, η Τουρκία του δικτάτορα, νεοσουλτάνου Ερντογάν, “ανοίξει τελικά την πόρτα του φρενοκομείου”, κατ΄ανάγκη θα “εισέλθωμεν” και μεις. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. ΄Ομως, έστω και υπ' αυτές τις πολύ δύσκολες περιστάσεις, “Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ”.

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι, κανένας πόλεμος, καμιά δυστυχία ή μεγάλη φυσική καταστροφή, δεν μπορεί να αντισταθεί, να κάμψει και να ανακόψει την έμφυτη τάση του ανθρώπου για επιβίωση, πρόοδο και δημιουργία. Το αξίωμα είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Οι αποδείξεις άπειρες.

Ζευγάρια προσφύγων και μεταναστών, που έτυχε να βρεθούν στα μέρη μας, που κυριολεκτικά “δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”, φέρνουν στον κόσμο παιδιά καθημερινά.

Οι πρόγονοί μας, εν μέσω της φρικτής Γερμανικής Κατοχής (1941-1944), δεν έπαψαν ούτε τότε να παντρεύονται και να δημιουργούν ακόμη και πολύτεκνες οικογένειες, παρά την πίεση της Γερμανικής “μπότας”, παρά την πείνα, παρά την προσφυγιά.

Εν μέσω Κατοχής (1941), φωτισμένοι πρόγονοι, πέτυχαν να υλοποιηθεί όραμα του 1939 και να ιδρυθεί στον Βροντάδο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, έστω ως τετρατάξιο Παράρτημα του ιστορικού Γυμνασίου Χίου, με εκατό (100) περίπου μαθητές, (80 αγόρια και 20 κορίτσια).

Τούτο το τελευταίο το τονίζω ιδιαιτέρως μιάς και, λίγο προτού συμπληρωθούν τα ογδόντα (80) χρόνια από της ιδρύσεως αυτού του Διδακτηρίου (1941-2021), οι απόφοιτοι, οι, έστω για λίγο, φοιτήσαντες και οι φίλοι του Γυμνασίου και των Λυκείων Βροντάδου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), καλούμεθα σε Γενική Συνέλευση στον δυτικό αύλειο χώρο αυτών, την Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ. προκειμένου να αναδείξουμε το πρώτο (αιρετό) Δ.Σ. του νεοσύστατου “Συλλόγου αποφοίτων και φίλων του Γυμνασίου και των Λυκείων Βροντάδου”.

Εν προκειμένω, και για καθαρά ιστορικούς λόγους, ας μου επιτραπεί να θυμίσω τα παρακάτω:

Το τετρατάξιο Γυμνασιακό Παράρτημα, λειτούργησε από το τέλος του 1941 έως και το 1956, οπότε, επί της πρώτης Κυβέρνησης του Κων/νου Καραμανλή, μετατράπηκε σε πλήρες αυτόνομο εξατάξιο Γυμνάσιο (Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου).

Επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου (1964), προέκυψε η δημιουργία του τριταξίου Γυμνασίου και του τριταξίου Ναυτικού Λυκείου με ταυτόχρονη όμως λειτουργία σ' αυτό (το Λύκειο) και Τμήματος Κλασσικής κατεύθυνσης. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και πρόσφατα, το Ναυτικό Λύκειο Βροντάδου, χωρίσθηκε και έλαβε τη σημερινή μορφή του, ήτοι του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) και του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ).

 Όπως έχει γραφεί κατά καιρούς από πολλούς, τα Σχολεία Μ.Ε. του Βροντάδου, μπορούν να καυχηθούν ότι, από το έτος 1941 έως και σήμερα, έχουν επιτελέσει στο ακέραιο και με τρόπο άριστο την αποστολή τους.

Με την, κατά καιρούς, γενναία στήριξη της Πολιτείας, του Δήμου, της Εκκλησίας (Παναγίας Μούτσαινας), της εφοπλιστικής οικογένειας Ανδρεάδη και βεβαίως άλλων επωνύμων και ανωνύμων Βρονταδούσων, μπόρεσαν να λύσουν τα κύρια κτιριακά τους προβλήματα. Σημαντική ήταν και παραμένει (και έχει καταγραφεί) η συμβολή άξιων εκπαιδευτικών μας αλλά και Συλλόγων Γονέων που άφησαν πίσω τους έργο σπουδαίο και πολυσήμαντο.

΄Ομως, επειδή τα πάντα αλλάζουν (έστω όχι πάντα προς το καλύτερο) και οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις προκαλούν νέες ανάγκες και απαιτήσεις, τα Σχολεία μας γενικά, ειδικώτερα όμως αυτά της Μέσης Εκπαίδευσης, αναμένουν πρόσθετη στήριξη στους νέους στόχους που θέτουν. Αυτήν ακριβώς την στήριξη αποσκοπεί να προσφέρει, με πολλαπλές δράσεις και πρωτοβουλίες, ο νεοσύστατος “Σύλλογος αποφοίτων και φίλων Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου”.

Εξ αυτού του λόγου, προκύπτει η ανάγκη να δώσουμε όλοι και όλες το παρόν στη Συνέλευση της προσεχούς Τετάρτης 29 Ιουλίου η οποία θα διεξαχθεί σε ανοικτό υπαίθριο χώρο για ευνόητους λόγους.

Όσοι λοιπόν και όσες έχουμε συναισθηματικούς δεσμούς μ' αυτά τα διδακτήρια ως μαθητές-τριες, ως καθηγητές-τριες και βεβαίως ως γονείς, ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής και κατοικίας μας, ραντεβού στον δυτικό αύλειο χώρο του Γυμνασίου μας για την εκλογή ενός δυναμικού Δ.Σ. προς στήριξη των Σχολείων Μ.Ε. του Βροντάδου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ