20.6.2019 11:05

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

Τη γνωστή έκφραση του Φ. Ντοστογέφσκι «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» μου θύμισε η έκθεση “ Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου “ .

Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς , στο δίκτυο των μουσείων του οποίου φιλοξενείται στην εκτός Αθηνών περιοδεία της.

Τελευταίος σταθμός της έκθεσης, το Μουσείο μαστίχας .

Έτσι είχαμε την εξαιρετική χάρη , να απολαύσουμε αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις εκθέσεις του πρώτου τη τάξει μουσείου της χώρας μας, αρωματισμένα από την παρουσία τους στα χώματα και την ατμόσφαιρα, της μικρής μας πατρίδας.

 

Αλλά εκτός από την έκφραση του Ντοστογιέφσκι, θυμήθηκα ακόμα και τον “κόπανο” των ρούχων της μπουγάδας της μάνας μου..

Ένα πρωτόγονο, ξύλο , που η μόνη κατεργασία που είχε υποστεί , ήταν μια χειρολαβή και...ένας ρόδακας περίτεχνα σκαλισμένος στη μια όψη του!!!.

Η αιώνια αναζήτηση του Ωραίου...η ομορφιά στην διατεταγμένη υπηρεσία , να ομορφαίνει τις πιό σκληρές όψεις της ζωής....οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου.

Θα είμαι αιώνια ευγνώμων στο χωριό μου, τα Μεστά, που με δίδαξαν το προσκύνημα αυτό, στην ανάγκη της αναζήτησης της ομορφιάς , από το πιό άχαρο αντικείμενο της καθημερινότητας μέχρι την πιό εμπνευσμένη μορφή δημιουργίας .

Από τον ρόδακα στον ‘‘κόπανο’’ της μπουγάδας, και το σκαλισμένο κυπαρισσάκι της μακρινής γούρνας για το πότισμα των ζώων, μέχρι το τέμπλο του Παλιού Ταξιάρχη.

Και ακόμα γιατί μου ψιθύρισαν στο αυτί εκείνο το στιχάκι που με βασάνισε αρκετά ,αλλά που τελικά κατάφερα να βρω το νόημά του: “Όποιος περνά από λυγαριά και δεν κόψει κλωνάρι, τα νιάτα του να μην χαρεί, ας ειν και παλικάρι” . Που πάει να πει πως όποιος δεν συγκινείται από την ομορφιά , δεν αξίζει να ζει..

Έτσι, κατέληξα να πιστεύω., πως όσο και αν περιπλανηθεί η σκέψη των ανθρώπων στην προσπάθεια να βρει λύση για την αποφυγή των συμφορών της ανθρωπότητας, πάντα θα καταλήγει στα λόγια του μέγιστου Ρώσου διανοητή και ποιητήΜαγιακόφσκι:

“Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο”.

ΝΑΙ γιατί μόνο η ομορφιά μπορεί να ευαισθητοποιεί τόσο πολύ τον άνθρωπο ώστε να τον κάνει να αγαπά τον “Κοσμο” (με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης “κοσμος”)

Μόνο η ομορφιά αφοπλίζει συγκινεί και σώζει. . Μόνο η ανάγκη της ομορφιάς θα σώσει το περιβάλλον από τον όλεθρο που το απειλεί. Μόνο η ανάγκη της ομορφιάς μπορεί να πολεμήσει πυρηνικές καταστροφές και εκτεταμένες μολύνσεις ωκεανών. Μόνο η ανάγκη της ομορφιάς θα καταργήσει τα οπλικά συστήματα και τους ανταγωνισμούς του θανάτου. Γιατί η ανάγκη της ομορφιάς ειναι σύμφυτη με τη Ζωή .

Νιώθω την ανάγκη να πω ενα μεγάλο “ευχαριστώ” τόσο σε εκείνους που είχαν την έμπνευση αυτής της έκθεσης, όσο και εκείνους που την έκαναν πράξη.

Στον νέο πρόεδρο του Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Γ.Χατζηνικολάου, στην κ. Α.Ράπτη διευθύντρια του ιδρύματος, στον κ Α. Λαπούρτα προϊστάμενο της υπηρεσίας μουσείων, στην Αρχαιολόγο-μουσειολόγο κ Μαρία Βενιζελέα , στον τοπικό διαχειριστή του μουσείου μαστίχας κ Δημήτρη Γαβαλά και σε όλους όσους από περισσότερες η λιγότερες θέσεις ευθύνης , έφεραν σε πέρας αυτό το εγχείρημα.

Θα αδικήσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας αν δεν δούμε αυτή την έκθεση ξανά και ξανά..

Και μακάρι αυτή η έκθεση και το μήνυμά που εκπέμπει , να γίνει οδηγός σε εκείνους που ειναι σε θέση να διαμορφώνουν απόψεις και ανάγκες...

Γιατί η Πρώτη και η μέγιστη ανάγκη της ΖΩΗΣ ειναι η ομορφιά.

Και η Ομορφιά θα σώσει τον Κόσμο

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ