16.7.2018 14:22

Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα

Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΎΡΙΖΑ, έχουν προχωρήσει πολλά που αφορούν τους νησιώτες και την νησιωτικότητα  .

Στο Βόρειο Αιγαίο οι  ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, για πρώτη φορά έγινε σύνδεση των Οινουσσών  με πλοίο από Πειραιά και καλυτέρευσε η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου, αλλά και των Ψαρών.

Εφαρμόζετε πρώτη φορά το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι που οι νησιώτες διεκδικούσαν δεκαετίες και ήταν δέσμευση του Σύριζα στο παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μια θεσμική τομή που φέρνει την νησιωτική Ελλάδα ποιο κοντά στην ηπειρωτική. Το μεταφορικό ισοδύναμο, έχει  αναπτυξιακό χαρακτήρα,  δεν αφορά μόνο τις μετακινήσεις των πολιτών με τα πλοία, αλλά τις μεταφορές εμπορευμάτων και καυσίμων, που με την σειρά τους θα συγκρατήσουν ή και θα μειώσουν τις τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα στηρίξει την μικρή και μεσαία επιχείρηση και θα την καταστήσει ανταγωνιστική, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη στεριά.   

Οι ευρωπαϊκοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διπλασιάζονται από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 σε 660 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 .

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις περισσότερες προσφυγικές ροές. Αποδεικνύετε ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν είχε σταματήσει την  διεκδίκηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Αξίζει να αναφέρω ότι μιλάμε  για ένα μέτρο ψηφισμένο στην συμφωνία του 2015, παρά τα περί του αντιθέτου που υποστηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

   Το ειδικό αναπτυξιακό Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός του οποίου από 50 εκατ ευρώ έφτασε τα 179 εκατ. Ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, οδοποιίας υποδομών εκπαίδευσης, πολιτισμού, λιμενικών υποδομών, υποδομών υγείας, τουρισμού και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.                                                                   .

Τα αναπτυξιακά συνέδρια, που έγιναν σε κάθε περιφέρεια, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των κοινωνιών. Έγινε λαϊκή διαβούλευση στις συναντήσεις με τους φορείς και ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες του κάθε τόπου, για να οδηγηθούμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Όλα αυτά δείχνουν την ευαισθησία της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να μην αγνοήσει το άρθρο 101  του Συντάγματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους .

Όλα αυτά ενισχύουν τα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, αποκαθιστώντας τις ανισότητες μεταξύ των κατοίκων των νησιών και  των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ