6.2.2021 8:47

Η Χίος μπορεί και πρέπει να σπάσει στα τρία

   Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πανθομολογούμενο. Η Χίος, από το 2011 που λειτουργεί ως ενιαίος Δήμος, παρουσιάζει δυσλειτουργίες (κυρίως σε προβλήματα καθημερινότητας) που χειροτερεύουν τη ζωή ντόπιων και επισκεπτών προκαλώντας δυσφορία και αγανάκτηση τόσο στην πόλη (Χώρα) όσο και στα Χωριά. Προφανώς δεν φταίουν οι εκάστοτε αιρετοί. Φταίει το “σύστημα” έτσι όπως το διαμόρφωσε το “Αθηνοκεντρικό” Κράτος. Άρα αυτό πρέπει να αλλάξει.

 Η μετατροπή των μεγάλων νησιών σε ενιαίους Δήμους με νόμο του 2010 (επί Κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου με αρμόδιο Υπουργό τον “μοιραίο” Γιάννη Ραγκούση), ήταν ένα τεράστιο λάθος. Τεράστιο λάθος αποδεικνύεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2018).

   Το πρώτο λάθος (του ΠΑΣΟΚ), το διόρθωσε μερικώς το “δίδυμο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με νόμο του 2018. Η Λέσβος “έσπασε” τότε στα δύο (δύο Δήμοι). Το ίδιο και η Σάμος. Σε δύο νησιά του Ιονίου (που δεν έχουν βέβαια τα προβλήματα του Ανατολικού Αιγαίου), την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, η τότε Κυβέρνηση (2018), ήταν πιό “γαλαντόμα”. Εκεί δημιουργήθηκαν (3) τρεις Δήμοι σε κάθε νησί. Στην “μακρόστενη” Κέρκυρα τρεις, σε σύνολο πληθυσμού 104.000 ΄Αλλοι τρεις στην Κεφαλλονιά των μόλις 36.000 κατοίκων με την εξής πληθυσμιακή δυναμικότητα:

-Δήμος Αργοστολίου 22.200, Δήμος Ληξουρίου 8.600 και Δήμος Σάμης 5.200!!!

   Παρακάμπτοντας τη Ρόδο (μιάς και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση), που παραμένει ενιαίος Δήμος, ας σταθούμε στα “του οίκου μας”. Και η Χίος παρέμεινε ενιαίος Δήμος προφανώς γιατί, το 2018, ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ, κανένας παράγοντας της Χίου δεν το πρότεινε, δεν το ζήτησε, δεν το απαίτησε.

   Σήμερα μπορούμε και πρέπει να το απαιτήσουμε. Η Κυβέρνηση προωθεί άμεσα νέες αλλαγές (άλλες θετικές και άλλες αρνητικές) στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατ' αρχάς καταργεί την καταστροφική και πλήρως αναποτελεσματική απλή αναλογική. Είναι λοιπόν ευκαιρία να διορθώσει και το “λάθος” της Χίου.

- Η Χίος, όπως η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, πρέπει να “σπάσει” στα τρία. Η πρότασή μου ήταν και παραμένει η εξής βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής:

1) Δήμος Μαστιχοχωρίων (θα περιλαμβάνει όλη τη νότια Χίο) με εκτιμώμενο πληθυσμό 10.000.

2) Δήμος Χίου που, πέραν της Χώρας, θα συμπεριλάβει Θυμιανά, Νεοχώριο, Καμπόχωρα και,

δυνητικά,Καρυές, Αυγώνυμα, Ανάβατο και Σιδηρούντα, αν αυτό εξυπηρετεί τους κατοίκους τους, με εκτιμώμενο πληθυσμό 31.000.

3) Δήμος Βόρειας Χίου που θα περιλαμβάνει Βροντάδο, Συκιάδα, Λαγκάδα, Καρδάμυλα, Βολισσό και βεβαίως όλα τα Χωριά της Βόρειας Χίου, με εκτιμώμενο πληθυσμό 11.000.

 Αν ψηφισθεί ως έχει η κυοφορούμενη πρόταση της Ν.Δ., τότε ο ενιαίος Δήμος Χίου αντί 41 δημοτικών συμβούλων που έχει σήμερα θα εκλέγει 33 που θα έχουν την ευθύνη όλου του νησιού.

  Αντίθετα,αν στο νησί μας δημιουργηθούν 3 Δήμοι,σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια κατά την πρόταση Βορίδη, ο Δήμος Μαστιχοχωρίων θα εκλέγει 17 δημοτικούς συμβούλους που θα νοιάζονται την περιοχή τους, ο Δήμος Χίου θα εκλέγει 27 ενώ,τον προτεινόμενο Δήμο Βόρειας Χίου θα τον νοιάζονται και τον υπηρετούν 21 δημοτικοί σύμβουλοι “δεμένοι” με το χώρο και τη μοίρα του.

   Δηλαδή συνολικά, τη Χίο των 3 Δήμων θα τη νοιάζονται τρεις Δήμαρχοι και 65 Δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 33 που θα διαθέτει αν παραμείνει όλο το νησί μας ενιαίος Δήμος.

  Οι τρεις Δήμοι, ενδεχομένως μαζί και οι Οινούσσες και τα Ψαρρά που παραμένουν επίσης αυτοτελείς Δήμοι, θα μπορούν, στα πλαίσια ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, να αντιμετωπίζουν από κοινού π.χ. προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης (βλέπε ΔΕΥΑΝΧ), αποκομιδής απορριμάτων, ανακύκλωσης, (πολύ καλό το παράδειγμα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου).

   Αντίθετα, οι επί μέρους Δήμοι, με τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές τους, θα έχουν να ασχοληθούν με τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές πολιτικές που έχει ανάγκη η κάθε περιοχή, με δράσεις και έργα στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Χωροταξίας, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, της κατασκευής και συντήρησης έργων υποδομής και ποιότητας ζωής (πάρκα, δρόμοι, παιδικές χαρές), του αθλητισμού, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, των Μνημείων, των ηθών και εθίμων κ.λ.π.

  Κυρίως θα φροντίζουν για τη λεγόμενη “καθημερινότητα” των δημοτών τους με τους οποίους θα έχουν προφανή εγγύτητα.

   Πέραν αυτών,η ύπαρξη τριών Δήμων στο νησί μας, θα κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες (τούτο είναι φυσικότατο να συμβεί) για ανάμειξη στα τοπικά δρώμενα, οι τρεις Δημοτικές Αρχές θα έχουν, αυτονοήτως, περισσότερα και μεγαλύτερα περιθώρια πίεσης προς την εκάστοτε Κεντρική Εξουσία και έτσι, πιθανά θα “έρχονται” στο νησί μας περισσότεροι οικονομικοί πόροι από Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, χωρίς να λείψουν τελείως τα προβλήματα, φαντάζει πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό να λειτουργούν στη Χίο τρεις Δήμοι αντί του ενός. Εξυπακούεται ότι, το όλο εγχείρημα (να σπάσει δηλαδή στα τρία ενιαίος Δήμος), δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Κάθε άλλο. Όμως, αν αυτό έγινε κατορθωτό στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, γιατί να μην αποτολμηθεί και στο νησί μας; Αν έγινε στα γειτονικά “αδελφά” νησιά της Λέσβου και της Σάμου, γιατί όχι κι εδώ; Επειδή δεν το επιθυμούν λιγοστοί αιρετοί, παλαιοί και νέοι, που τους διακρίνει μεγαλομανία και άκρατος εγωισμός;

   Ο λόγος και η ευθύνη της ό,ποιας εξέλιξης (θετικής ή αρνητικής) προφανώς ανήκει πρωτίστως στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή θα αποφασίσει. Όμως, για να αποφασίσει, κάποιοι πρέπει να της εισηγηθούν σχετικά και κυρίως τεκμηριωμένα.

  Βουλευτές (νυν και πρώην), αιρετοί όλων των βαθμίδων (νυν και πρώην), παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί Φορείς και βεβαίως το “Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου” ας πράξουν τα δέοντα αλλά εγκαίρως. Θα είναι ολέθριο λάθος και θα το “πληρώσει” ακριβά η Χίος τα επόμενα χρόνια, αν χαθεί και τούτη η ευκαιρία.

   Προσωπικά εκτιμώ ότι, η Κυβέρνηση, δεν θα μας το αρνηθεί αν βέβαια της το ζητήσουμε.

Το “Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου” ας αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία “σπρώχνοντας” και τους λοιπούς Φορείς και παράγοντες. Αυτό όμως ας γίνει ΣΗΜΕΡΑ επειγόντως. Αύριο θα είναι αργά.

Στο μυαλό τους ας έχουν τη σοφή ρήση που λέει ότι “χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν έχει δοθεί”. Ας δώσουν λοιπόν ΤΩΡΑ τον πρέποντα ΑΓΩΝΑ.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ