9.8.2019 10:25

Η επέλαση του Αττίλα ΙΙΙ στην ανατολική Μεσόγειο.

Με περίσσιο θράσος, οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δεν σταματούν να τονίζουν, σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη προστασίας των τουρκικών και τουρκοκυπριακών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια, σκοπίμως ξεχνάνε ότι το κρατικό μόρφωμα που δημιούργησαν δεν αναγνωρίζεται από κανέναν και οι τουρκοκύπριοι που αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού το 1974, στην πλειοψηφία τους έχουν εγκαταλείψει το νησί και αντικαταστάθηκαν από εποίκους, που κατά κύματα έστειλαν μετά την εισβολή. Τελευταίο παράδειγμα  ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, που πριν λίγες ημέρες  επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και  το τουρκικό γεωτρύπανο YAVUZ, που εκτελεί παράνομα γεώτρηση στην περιοχή της Καρπασίας. Σήμερα, η Κύπρος είναι περικυκλωμένη από ερευνητικό σκάφος και δυο γεωτρύπανα της Τουρκίας, τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά πλοία. Ένα ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από τον Ο.Η.Ε και μέλος της Ε.Ε δέχεται μια νέα ιδιότυπη εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, από μια χώρα που κατέχει το 37% του εδάφους του και διατηρεί επ΄αυτού 40.000 στρατό κατοχής. Ένα μικρό και αδύναμο στρατιωτικά κράτος το οποίο δεν μπορεί να αντιτάξει στρατιωτική ισχύ απέναντι στον εισβολέα. Το μόνο στήριγμα του κυπριακού ελληνισμού, η Ελλάδα, αδυνατεί λόγω της πληθώρας των προβλημάτων της να την στηρίξει αποτελεσματικά. Η Ε.Ε, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την αδυναμία της να στηρίξει ένα κράτος μέλος και αρκείται στην επιβολή υποτυπωδών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Μερικές στοιχειώδεις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης, σε νομικό και διπλωματικό πεδίο είναι τα μόνα μέσα που διαθέτει. Φυσικά οι Τούρκοι δεν προσεγγίζουν τα βυθοτεμάχια της ExxonMobilκαι τηςTotal, λόγω της ισχύος των χωρών τους ενώ περνοδιαβαίνουν τα αντίστοιχα της Ιταλικής ΕΝΙ.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία έχει προαναγγείλει την κάθοδο και άλλου ερευνητικού σκάφους το οποίο προορίζεται να κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατά τα τέλη Αυγούστου. Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της ολιγωρίας των κυβερνήσεων της, όσον αφορά την επέκταση των χωρικών της υδάτων και της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τεράστια ζημιά στα εθνικά συμφέροντα, επέφερε η διστακτικότητα και η φοβία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά αναδιπλώθηκε μετά από τις απειλές της Τουρκίας στην πρόθεση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Απέναντι στις ενέργειες αυτές, το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει με  εθνική ομοψυχίακαι αποτελεσματική εξωτερική πολιτική κατά τα άλλα οι ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν τι να πράξουν και πώς να το πράξουν. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όποτε η Τουρκία διαπίστωσε ότι η αντίδραση θα είναι δυναμική δεν πραγματοποίησε τους σχεδιασμούς της.

Επειδή κάποιοι αμετανόητοι εξακολουθούν να μιλούν μόνο για το διεθνές δίκαιο χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, τους  υπενθυμίζω κάτι που είχε γράψει ο Θουκυδίδης 2.500 χρόνια πριν, όταν ο Αθηναϊκός στόλος είχε περικυκλώσει το μικρό νησί της Μήλου ζητώντας να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα τους. Τότε οι Μήλιοι επικαλέστηκαν το δίκαιο, εισπράττοντας την απάντηση των Αθηναίων.«Το δίκαιο εφαρμόζεται μόνο μεταξύ κρατών με ίσες δυνάμεις. Είναι προνόμιο του ισχυρού να χειρίζεται τον αδύνατο βάσει όχι της αρχής του δικαίου, αλλά της αρχής του συμφέροντος…»

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ