9.5.2018 10:52

Η απλή αναλογική και οι ανησυχούντες για την ωριμότητα των πολιτών

Μπορεί το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση για την μερική αντικατάσταση του νόμου που αφορά την αυτοδιοίκηση να είναι κατώτερο των αναγκών και σίγουρα δεν δικαιολογεί τα δύο χρόνια προετοιμασίας που προηγήθηκαν, αλλά η θέση της πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που υιοθέτησε η κα Καλογήρου και η παράταξη της είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας – πολλούς από τους οποίους ακούγαμε να μιλούν για πρώτη φορά - ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβαν πολλές φορές για να το εμπεδώσουμε, ότι οι έλληνες πολίτες είναι ανώριμοι για να συνεργαστούν μεταξύ τους για να σχεδιάσουν το αύριο της Περιφέρειας και χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο των υπολοίπων ευρωπαίων ώστε να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική που εκείνοι χρησιμοποιούν. Αλλα δεν μας είπαν οι κατά τα άλλα ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ποιος ευθύνεται που μείναμε τόσο μακριά από την Ευρώπη.

Προφανώς τα λένε αυτά έχοντας εκτιμήσει θετικά τα αποτελέσματα των μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας διοίκησαν τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά και των «ισχυρών» μονοπαραταξιακών διοικήσεων των δήμων και των νομαρχιών/περιφερειών. Είναι ευχαριστημένοι με την αναποτελεσματικότητα, την αδιαφάνεια, τη συναλλαγή, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά που σύμφωνα με τους πολίτες χαρακτηρίζει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και βασίζεται ακριβώς στο πλειοψηφικό σύστημα που δίνει στη πρώτη παράταξη του 2ου γύρου το 60% των εδρών ανεξάρτητα των ποσοστών που έχει πάρει στον πρώτο γύρο που στη περίπτωση της κας Καλογήρου ήταν μόλις 31%; Είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο που ασχολείται κυρίως με δευτερεύοντα θέματα, ενώ τα σημαντικά που αφορούν το σήμερα και το αύριο των νησιών μας τα περνούν από κάτω από το τραπέζι «αξιοποιώντας» δημιουργικά την πλαστή πλειοψηφία τους. 

Ηταν ιδιαίτερα υποκριτικό από πολλούς συμβούλους της πλειοψηφίας να μιλάνε ανοιχτά για τις πολιτικές συναλλαγές που θα έρθουν ……..στο μέλλον για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών εξ αιτίας των συνεργασιών που θα φέρει ο εκλογικός νόμος, όταν οι ίδιοι εκπροσωπούν ακριβώς αυτή την συναλλαγή, ενώ διατηρούν τις θέσεις αυτές παρά τις διαφωνίες τους προσωπικά με τη Περιφερειάρχη που έχουν εκφράσει δημόσια. Τόσο μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το μέλλον …..του τόπου που θα μείνει ακυβέρνητος.

Το καλύτερο ανέκδοτο μας το επιφύλαξε η ίδια η κα Καλογήρου σε μια πεντάλεπτη παρέμβαση της για το τέλος της συνεδρίασης (άλλωστε για μια ακόμη φορά δεν ήταν παρούσα σε μια συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα), ήταν αυτό της «νησιωτικότητας». Αφού ζήτησε συνολικά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την συζήτηση του από την αρχή χωρίς να έχει υποβάλλει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο εδώ και δύο χρόνια, ζήτησε να υπάρξει ειδική επιτροπή για τη νησιωτικότητα.

Τι εμπόδισε τη κα Καλογήρου και τις παρατάξεις που διοίκησαν τη χώρα εδώ και 40 χρόνια και έχουν σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία στην ΕΝΠΕ να το έχουν κάνει τα χρόνια που πέρασαν και να φέρουν τις προτάσεις τους  στο τραπέζι «στριμώχνοντας» τη Κυβέρνηση; 

Γιατί η κα Καλογήρου δεν υιοθέτησε τη πρόταση που της έχω κάνει δημόσια και προσωπικά από την αρχή της θητείας μας ώστε να ζητήσει από την ΕΝΠΕ να δημιουργήσει Επιτροπή Νησιωτικότητας για να ετοιμάσουμε -μαζί με τους συναδέλφους από τις άλλες νησιωτικές περιφέρειες και τα νησιά της Ελλάδας- προτάσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στα νησιά είτε αφορούν τον τρόπο διοίκησης τους, είτε τον τρόπο και τις πολιτικές ανάπτυξης τους. Αντίθετα ούτε χτες, ούτε στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο είχε να προτείνει κάτι το συγκεκριμένο πέρα από γενικολογίες.

Και αν η κα Καλογήρου δεν έχει προτάσεις να καταθέσει, γιατί δεν υιοθετεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει εμείς για το θέμα αυτό αξιοποιώντας τις πολλές ευκαιρίες που μας έχουν δοθεί τα χρόνια που πέρασαν και βρίσκονται αναρτημένες δημόσια (ioannispilanis.blogspot.gr).Ανάλογες προτάσεις καταθέσαμε και στο αναπτυξιακό συνέδριο σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, αυτοδιοίκησης κάνοντας κριτική στους υπουργούς της Κυβέρνησης για σοβαρές ελλείψεις στη πολιτική τους. Εκτός και αν η άποψη, η γνώση και οι τεκμηριωμένες προτάσεις είναι …. καταδικαστέες και εκνευρίζουν τους «αρίστους» της παράταξης της κας Καλογήρου και την ίδια. 

Αν η κα Καλογήρου και οι παρατάξεις του χθες το μόνο που έχουν να προτείνουν είναι τις ….επιτυχίες που γνωρίζουν καλά οι πολίτες των νησιών, εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να υπάρξει πραγματική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ με προτάσεις που θα συνεργάζεται με τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να διαμορφώσουν ΜΑΖΙ το ΟΡΑΜΑ για το αύριο και το ΣΧΕΔΙΟ για την υλοποίηση του.  Στη πορεία αυτή χρειάζεται να συστρατευθούν όλες και όλοι που έχουν προτάσεις για το αύριο των νησιών μας και δεν ανησυχούν κυρίως για το ……….. σε ποιόν θα πάνε οι έμμισθες θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και πως θα εξασφαλίσουν τη ψήφο των συμπολιτών μας μέσα από χρηματοδοτήσεις του τύπου «και ότι άλλο προκύψει».

Ο τόπος μας έχασε πολλές ευκαιρίες στο πρόσφατο παρελθόν όταν και άφθονα λεφτά υπήρχαν και υπάλληλοι. Ο τόπος μας συνεχίζει και σήμερα, τις δύσκολες μέρες που περνάμε, να χάνει ευκαιρίες γιατί δεν υπάρχει σχέδιο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ