2.2.2017 9:25

Δυστυχώς, δεν φυλακίζεται μια είδηση

Πάνε δυο δεκαετίες τώρα, τζόβενο στη δημοσιογραφία, διαπιστευμένος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αργά τη νύχτα μαθαίνω απ’ τους πρώτους  το τραγικό συμβάν ενός ναυαγίου στον Ατλαντικό. Η ένταση των ανέμων δεν άφηνε καμία πιθανότητα επιζώντων. Ανάμεσα τους κι ένα συγγενικό και πολύ προσφιλές πρόσωπο.

Η πρώτη σκέψη ενστικτωδώς τρέχει στη σύζυγο και στα δυο μικρά του παιδιά. Το δίλημμα πιεστικό. Ή τηλεφωνώ ο ίδιος να το ανακοινώσω ή καιροφυλακτεί ο κίνδυνος το μαντάτο να μπει στο σπιτικό από κανένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Επέλεξα με ψυχραιμία την πρώτη λύση, όσο μακάβριο κι αν ήταν τη στιγμή εκείνη το καθήκον.

Συνειρμικά επανήλθαν εκείνες οι τραγικές στιγμές χθες όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία του «π», με τρόπο ευγενικό, οικείοι του επιχειρηματία που έθετε αυτοβούλως τέρμα στη ζωή του ζητούσαν μεγαλύτερο σεβασμό στη μνήμη του. Εννοούσαν απόκρυψη κάθε φωτογραφικού στοιχείου που ταυτοποιεί το θύμα. Η έγνοια των συγγενών βρίσκονταν στην αντίδραση του παιδιού του θύματος, αν έπεφτε πάνω στην είδηση ως χρήστης του διαδικτύου.

Ανθρώπινα κατανοητή η παράκληση. Ποιος προεξοφλεί την αντίδραση οποιουδήποτε ατόμου, μόλις αναπάντεχα, εκεί που ψαρεύει στο πέλαγος του διαδικτύου, έρθει αντιμέτωπο με μια σοκαριστική είδηση;

Όμως… Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του φρένου. Η ξέφρενη ταχύτητα σπάει κάθε κοντέρ και στην πίστα της ενημέρωσης. Ακόμα κι αν υπήρχε τρόπος όλα τα Μέσα να συμφωνήσουν στη μη μετάδοση μιας είδησης, καταπίνοντας την για κάποιες κρίσιμες ώρες, τώρα πια δεν έχουν το αποκλειστικό προνόμιο μετάδοσης. Το κάθε γεγονός ταξιδεύει με ταχύτητες φωτός από τον οιονδήποτε. Από τον ελαφρόμυαλο τραυματιοφορέα του ασθενοφόρου, τη γκόμενα του αστυνομικού που έχει φτάσει στο συμβάν, μέχρι τον περίεργο γείτονα, με τυχαίες εννοείται τις αναφορές. Μια ανάρτηση για να τροφοδοτήσει την περιέργεια και … τα like στο fb, είναι υπεραρκετή για να μεταφέρει σε όλη την οικουμένη, μέσα σε δευτερόλεπτα, από το πιο απλό ως το πιο σύνθετο περιστατικό. Η συστολή των Μέσων, δυστυχώς, δεν εξασφαλίζει πια το θάψιμο μιας είδησης. Ίσως μάλιστα κάποιες φορές η μετάδοση μιας είδησης, έχοντας μεσολαβήσει το στοιχείο της επαγγελματικής διασταύρωσης, είναι προδήλως προτιμότερη από την αστραπιαία διάδοση μιας απλής φήμης.

Η ζωή δείχνει πολύ συχνά το σκληρό της πρόσωπο. Δεν είναι λύση η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Έρχεται η στιγμή κάποιος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Εκείνο το πρόσωπο πρέπει να αναζητηθεί και δευτερευόντως η μετατόπιση της ευθύνης. Δυστυχώς η τύχη του κακού αγγελιοφόρου είναι πολύ πιθανόν να πέσει στις πλάτες όλων μας. Υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουμε στο ρόλο μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ