13.12.2017 11:39

Δυο μήνες, κανένα δημόσιο αποτέλεσμα για την κάλυψη της απόστασης κέντρου – περιφέρειας

11 Οκτωβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πανηγυρική μάλιστα ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των διατελεσάντων δημάρχων, προκειμένου να κλείσει το αίτημα επαναχάραξης των δημοτικών συνόρων αλλά και να αναγνωρίσει συνάμα ότι η περιφέρεια του Δήμου δικαίως αισθάνεται αδικημένη από την ως σήμερα αρχιτεκτονική των δημοτικών υπηρεσιών.

Αποτέλεσμα της θορυβώδους συνεδρίασης υπήρξε η απόφαση σύστασης ενός διαπαραταξιακού οργάνου, το οποίο θα επανέρχονταν με προτάσεις για την κάλυψη της απόστασης που χωρίζει το υπερσυγκεντρωτικό κέντρο από την ατροφική περιφέρεια της Χίου.

Στη χώρα της απόλυτης επιβεβαίωσης του «στη βράση κολλάει το σίδερο» δυο μήνες αργότερα δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Για την ακρίβεια κάποια στιγμή στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήθηκαν οι … παραχωρήσεις που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο διαμελισμού της Τεχνικής Υπηρεσίας και κάπου εκεί πίστεψαν ότι έκατσε η σκόνη των παροδικών αντιδράσεων. Ούτε μια στοιχειώδη ανακοίνωση για την επίσημη καταγραφή.

Στο Δήμο έχουν ήδη γυρίσει σελίδα. Κανένας σήμερα δεν ασχολείται με το θέμα, πιστεύοντας, ίσως, ότι ησύχασαν άπαξ δια παντός με ένα πρόσκαιρο αίτημα. Ουσιαστικά κέρδισαν χρόνο και έχασαν σε αξιοπιστία. Γιατί, ποιους ακριβώς νομίζουν ότι κοροϊδεύουν με την επίδειξη αναβλητικότητας; Τους διατελέσαντες δημάρχους; Θα ξαναπέσουν στην ανάγκη τους, καθώς η εμπειρία τους ήταν και παραμένει ανεκτίμητη. Τους παρέδρους των χωριών; Από εκείνους θα ζητούν τη συμμετοχή στο επόμενο δημοτικό ψηφοδέλτιο της «Πρωτοβουλίας» ή να βάλουν πλάτη μέχρι το τέλος της σημερινής θητείας τους. Τις δημοτικές παρατάξεις για την επιδίωξη συναίνεσης στα κορυφαία θέματα; Τις κοροϊδεύουν προκλητικά κάθε φορά που υπόσχονται διαπαραταξιακή συνεννόηση. Την κοινωνία των χωριών; Έχει μάτια και βλέπει ότι τίποτα δεν αλλάζει, παρά τις μεγαλοστομίες.

Το βασικότερο θέμα, ωστόσο, έχει να κάνει με την αξιοπιστία του θεσμού. Ο Γιάννης Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια κι επόμενων θεματικών συνεδριάσεων, έχει μάλιστα ζητήσει για αυτό τις προτάσεις των συνδυασμών. Με ποιο κύρος θα τις διενεργήσει όταν έχουμε τα πρώτα απαράδεκτα δείγματα γραφής σε επίπεδο αποτελεσματικότητας από την πρώτη;

Οι θεματικές συνεδρίες αναδεικνύουν το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και πιστοποιούν ή απογυμνώνουν την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής ως προς την εκτελεστική της δεινότητα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή, εφόσον κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κάτοικοι των χωριών σήμερα έχουν πάψει να νοιώθουν ως ευκολόπιστοι χωριάτες… 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ