21.5.2014 19:07

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

35  εμπορικοί ακόλουθοι κρατών έκαναν την τιμή στο νησί μας να έρθουν για να συναντηθούν με τις  λιγοστές, δυστυχώς, παραγωγικές μονάδες του νησιού, με στόχο να στηρίξουν τη χειμαζόμενη οικονομία του νησιού μας, που καθημερινά μαστίζεται από ανεργία και ανέχεια, που το πολίτικο σύστημα  με εκβιαστικά διλήμματα επιβάλλει. Που να ξέρουν οι άνθρωποι ποιους είχαν να συναντήσουν; Εμπιστεύτηκαν ποιον άλλον; Τον οικοδεσπότη τους  και εκπρόσωπο του νομού μας, τον κ. Γανιάρη, συνοδοιπόρο  και  έναν εκ των εκφραστών  του παραπάνω συστήματος.

Έτσι λοιπόν είδα τον κ. Γανιάρη να εμφανίζεται σε ένα από τα επικοινωνιακά του δεκανίκια παραμονές των εκλογών, να επαίρεται ότι φέρνει 35 εμπορικούς ακολούθους για το καλό του τόπου κ.λπ. Ως εδώ καλά, όπως παρουσιάστηκε.

Δυστυχώς ο κ. Γανιάρης  ξέχασε  τις ευθύνες του και το θεσμικό του ρόλο και νόμιζε ότι  βρίσκεται ακόμα  στην ΕΜΧ, όπου με την αρωγή  της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και των εκλεγμένων   πολιτικών ταγών της τοπικής κοινωνίας, απ' όποιο χώρο και αν προήρχοντο, έπαιζαν  λαϊκίστικες πολιτικές, για μικροκομματικά  οφέλη, μοιράζοντας «τυράκια» στους μαστιχοπαραγωγούς, που  έβλεπαν το τυρί αλλά όχι  και  τη φάκα που ετοιμάζονταν.

Σήμερα  πάλι, σαν εκπρόσωπος του νομού μας, λειτουργεί  αυθαίρετα, αφήνοντας στην άκρη την  ισοπολιτεία  που του επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος. Προσκάλεσε και παρουσίασε στους 35 όχι όλους τους παραγωγούς του νησιού αλλά το έκανε σε στενό κύκλο «ξεχνώντας να μας προσκαλέσει!».

Λες και έδινε βεγγέρα στο σπίτι του, ασπασθείς ίσως το δόγμα «αποφασίζουμε , διατάζουμε και προσκαλούμε αυτούς που θέλουμε», που δεν ταιριάζει στην σοσιαλιστική  του καταγωγή.

Τον χάρτη των παραγωγικών μονάδων του νησιού μας, σαν αντιπεριφερειάρχης, έπρεπε να τον γνωρίζεις από μόνος σου ή να τον διαβάσεις από τη λίστα που σου έχει στείλει το Εμπορικό Επιμελητήριο, μιας και σου «διέφυγε» πως υπάρχει στο νησί μας και μία εταιρεία που ονομάζεται MASTIC SPA. Την έχεις ακουστά;

Αλλά που; μένει χρόνος; Οργασμός έργων στο νησί...

Φιλοξενίες τώρα, τραπέζια κ.λπ.  Ο λαός σου απαιτεί να μάθει! Οι 35  έκαναν τις επαφές τους;  Και με ποιους;

Γνώριζες, εννοείται,  ότι μέσα στις λίγες παραγωγικές μονάδες του νησιού σου, υπάρχει και μία που εμπορικά δραστηριοποιείται από το 1850, τα 40 τελευταία χρόνια και στην παραγωγική διαδικασία . Αλλά την... ξέχασες, όπως συνηθίζεις πάντα,  όταν έστελνες τις προσκλήσεις για τις συναντήσεις με τους εμπορικούς ακολούθους.

Επέτρεψε μου να στην...θυμίσω

Ονομάζεται MASTIC SPA,  η παραγωγική της μονάδα βρίσκεται στου Βάγια, Αγ. Μηνά 144 (αν και φαντάζομαι ότι την ξέρεις τη διεύθυνση από τις 10αδες φορές που δεν μας... επισκέφθηκες σαν αντιπεριφερειάρχης, ούτε φυσικά τα επιτελεία σου, που ασχολούνται με την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού του νομού), που λειτουργεί με τους ανταγωνιστικούς όρους της ελεύθερης αγοράς και έχει σαν moto  «επιτρέπεται να πέσεις-επιβάλλεται να σηκωθείς».

Ιδρυτής της ο αείμνηστος πατέρας μου Γιάννης Σοδης, με μεγάλη κοινωνική προσφορά  και ανιδιοτέλεια, που μου έμαθε πως για να πας μπροστά πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πίσω, για να διορθώνεις τα λάθη σου, να διδάσκεσαι από την ιστορία  και μετά να χαράζεις πορεία πρόσω ολοταχώς. Είναι αυτός που έδωσε ωραίους ανιδιοτελείς  αγώνες  για τον τόπο του, κόντρα σε κομματικές καμαρίλες και ιδιοτελείς σκοπους. Αγώνες και για την ΕΜΧ και τους μαστιχοπαραγωγούς . Κι αν εσύ τα... ξεχνάς, πίστεψε με, οι μαστιχοπαραγωγοί τα γνωρίζουν...

Στη μονάδα λοιπόν αυτή παράγουμε εδώ και χρόνια 150 διαφορετικά προϊόντα Μαστίχας, δίνουμε το δικαίωμα στην εργασία σε πολλά παιδιά, όποτε μας το επιτρέπουν οι πολιτικές σας που έχουν ρημάξει την αγορά, έχουμε επενδύσει και διαφημίσει τη μαστίχα στα πέρατα της γης -από την τσέπη μας- και όχι από επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις «εξαθλίωσης» από το Υπ. Αγροτικής που τις μοιράζει αποκλειστικά στους ημέτερους και που ποτέ δεν μάθαμε που πάνε....

Είναι αυτή η παραγωγική δραστηριότητα, που στα χρόνια που ήσουν πρόεδρος στην ΕΜΧ, αντί να την αγκαλιάσεις όπως όφειλες, έχει δεχτεί  ανελέητο πόλεμο  με εκβιασμούς φίμωσης μας, αγωγές και δίκες εναντίον μας, που όλες τις έχασες, αλλά και που φρόντισε το πολιτικό  κατεστημένο του τόπου μας να συγκαλύψει δια της αποχής του και της σιωπής του.

Η στρουθοκάμηλος όμως δεν κρύφτηκε καλά και σε λίγο θα  φανεί και το κεφάλι της, και τότε θα είμαστε εδώ να δούμε τους μαστιχοπαραγωγούς με τα ροζιασμένα χέρια σαν ταύρους εν υαλοπωλείο. Εσύ μάλλον θα είσαι σπίτι σου!  Εγώ πάντως θα είμαι εδώ…

Αγαπητέ κ. Γανιάρη, η πολιτική λειψανδρία που είναι απότοκος των  κεντρικών πολιτικών  που πρεσβεύετε και διώχνει μακριά από τη συμμετοχή στα κοινά όλες τις υγιείς μονάδες της κοινωνίας που παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα το πάρτι  της εξουσίας, ο κομματικός εμπαιγμός του απλού πολίτη, η ανασφάλεια και η κοινωνική ανέχεια, σου έδωσε  τη  δυνατότητα να διοικήσεις (!)  το νομό  αλλά όχι και το δικαίωμα να τον οδηγείς σε  κατηφοριές οπισθοδρόμησης.

Μάλλον δεν αντιλήφθηκες ότι ο θεσμικός σου ρόλος σε υποχρεώνει να διοικείς με ισονομία και ισοπολιτεία όλους τους πολίτες σου μέχρι την Κυριακή που η κοινωνία θα σε στείλει στο σπίτι σου. Αν πάλι υπάρχει  κομμάτι της κοινωνίας που θα  σε κρατήσει στην καρέκλα σου, συνεχίστε μαζί την ελεύθερη πτώση σας...

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ