30.6.2015 10:03

Δημοψήφισμα: Γιατί;

Η απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος υποχρέωσε τους πολιτικούς, κομματικούς, συνδικαλιστές, καθηγητές και λοιπούς να αρχίσουν να λένε ο καθένας τα δικά του. Το δημοψήφισμα, ασφαλώς είναι απόρροια αποτυχίας και όχι επιτυχίας. Σκεφθείτε τον Ελευθέριο Βενιζέλο να επέστρεφε χωρίς συνθήκη από την Λωζάνη και να έλεγε «τώρα θα προκηρύξω δημοψήφισμα!» Ως μέγας πολιτικός και με μία εχθρική χώρα απέναντί του κατόρθωσε να συμμαζέψει τα συντρίμμια που άφησαν οι βασιλόφρωνες

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων είναι το ελάσσων. Το μείζων είναι το ευρώ, η ευρωζώνη ακόμη και αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ποτέ σ’ αυτή τη χώρα δεν έγινε συζήτηση αν θα πρέπει να ενταχθούμε στην Ε.Ε. (ΕΟΚ) ή όχι. Το ίδιο έγινε και με το ευρώ. Το ευρώ θα καταρρεύσει και οι κόποι μας θα πάνε χαμένοι. Δυστυχώς. Αν κάποιοι είχαν διαβάσει τις προβλέψεις του Μίλτον Φριήντμαν για το ευρώ θα το ξανασκεφτόταν πριν γίνουν ένθερμοι υποστηρικτές του ενιαίου νομίσματος. Οι λόγοι που προέβαλε ο Φριήντμαν είναι πολιτικοί, διοικητικοί, εθνικοί κ.ά. Αυτοί ακριβώς οι λόγοι που οδήγησαν το ευρώ σε κρίση.

Υπό ποίαν ιδιότητα και γιατί η γνώμη του κου Σόϊμπλε έχει τέτοια βαρύτητα; Γιατί έχει τόση σημασία το γερμανικό κοινοβούλιο; Τα ζητήματα αυτά θα έπρεπε να τα χειρίζεται ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών, στη προκειμένη περίπτωση ο κος Μοσκοβισί. Η Ε.Ε. αποξήλωσε τη βιομηχανία μας, τη γεωργία μας και τώρα τον τουρισμό μας. Διότι, τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί η ένταξη της εστιάσεως στον συντελεστή 23%; Αρχικά, δεν είχαν και την διαμονή στον ίδιο συντελεστή; Αυτά αποτελούν διαστροφή. Οι δυνάμεις κατοχής βαρύνονται με λάθη αλλά και με ενέργειες οι οποίες αφήνουν πολλά ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα και τα τυχόν συμφέροντα τα οποία εξυπηρετήθηκαν. Ένα μόνον θα αναφέρω, την αποτροπή της συγχωνεύσεως Εθνικής και Eurobank.

Ας δούμε τώρα τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση; Η μεταβίβαση δια πωλήσεως ή μακρόχρονης ενοικιάσεως περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όχι, δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τις θεωρίες της Ε.Ε. ιδιωτικοποίηση σημαίνει η εξαγορά μιας κρατικής εταιρείας από μιαν άλλη κρατική εταιρεία άλλης χώρας. Αυτή είναι η περίπτωση του ΟΤΕ. Αλλη τέτοια περίπτωση είναι αυτή της «ιδιωτικοποιήσεως των αεροδρομίων». Φαίνεται πως μας έχουν εκλάβει για πιθήκους. Να μας δώσει τον ορισμό της ιδιωτικοποιήσεως ο υψηλός του ΔΝΤ.

Η Γερμανία ηγείται των δυνάμεων κατοχής. Στις προτάσεις που δημοσιοποίησε ο κος Γιουγκέρ περιλαμβάνεται και ο όρος πωλήσεως των υπολοίπων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Δηλαδή, να τις αγοράσει η κρατική γερμανική εταιρεία. Εύγε! Αυτή λέγεται μεταρρύθμιση.

Αυτές είναι οι δυνάμεις κατοχής. Οι δικές μας κυβερνήσεις τι κάνουν; Απλώς οι υπουργοί κουβαλούν σακίδια στην πλάτη τους. Ας κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν μια φωτογραφία του Βενιζέλου και ας συγκρίνουν τους εαυτούς των. Εχει τεράστια σημασία η προσωπικότητα του διαπραγματευτή, η ενδυμασία, η συμπεριφορά, η γνώση, το ύφος και πολλά άλλα. Ασφαλώς και δεν θα έχεις επιτυχία όταν το μήνυμα που εκπέμπεις είναι μη σοβαρότης. Στην πρόσφατη ιστορία μας ένας ηγέτης της κλάσεως του Βενιζέλου ήταν ο Κ. Καραμανλής (θείος). Η προσωπικότητά του έκανε τον Χέλμουτ Σμιτ να αλλάξει θέση ως προς την ένταξη της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ.

Πολλά από τα ζητήματα που συζητούνται με τους εταίρους και δανειστές μας δεν έπρεπε να υπάρχουν. Πώς θα διατηρηθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα με ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται στα πενήντα τους και την επόμενη ήμερα προμηθεύονται ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών από τον ΟΑΕΕ και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Πολλές φορές μάλιστα στον ίδιο εργοδότη και στην ίδια θέση! Η παρούσα κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες αυτό το ζήτημα το θεωρούν κόκκινη γραμμή. Είχα γράψει για την ηλικία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι δικοί μας έχουν ηλικία γύρω στα πενήντα πέντε και αυτοί της Τουρκίας γύρω στα εξήντα πέντε· παρασύροντας ηλικιακά όλο το στράτευμα.

Επιμένει η κυβέρνηση στη διατήρηση του φόρου υπέρ τρίτων. Γιατί; Ο καθένας μας να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για τον εαυτό του. Όχι να πληρώνω εγώ το ταμείο των νομικών για συμβολαιογραφικές πράξεις. Τότε να πληρώνω όταν αγοράζω έτοιμα έπιπλα ή επί παραγγελία για το ταμείο των ξυλουργών. Αλλά ξέχασα αυτοί είναι κατώτερα όντα.

Σ’ όλη την Ευρώπη βρισκόμαστε στην κορυφή ως προς την αναλογία κατοίκων ανά βουλευτή, έχουμε τους περισσότερους βουλευτές αναλογικά. Τα κόμματα σιωπούν αλλά και οι Βρυξελλιώτες. Τι θα γίνει με τις συντάξεις των βουλευτών; Τι θα γίνει με την οργάνωση της δικαιοσύνης; Φαίνεται πως όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εύγε!

Περιληπτικά εξέθεσα τις παραλείψεις και τα λάθη και της Κυβερνήσεως και των Βρυξελλιωτών. Με πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως καλούμαστε να ψηφίσουμε σ’ ένα δημοψήφισμα που δεν έχει αντικείμενο· διότι, οι δανειστές απέσυραν τις προτάσεις τους και το πρόγραμμα ίσχυε μέχρι την 30η Ιουνίου. Επομένως, τι θα ψηφίσουμε; Μάλλον, το αν η Κυβέρνηση έκανε καλά που έφυγε από τις διαπραγματεύσεις και όχι αν συμφωνούμε ή όχι με κάτι ανύπαρκτο. Τέλος δε, τίθεται θέμα συνταγματικότητος του δημοψηφίσματος αφού το αντικείμενό του, αν υπάρχει, είναι δημοσιονομικό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ