28.4.2014 9:36

Δημοκρατία και Ελευθερία

Στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι εκλογές λύνουν όλα τα προβλήματα. Αν κάτι τέτοιο ήταν αληθές, τότε δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Η διενέργεια εκλογών θα τα έλυνε. Επίσης, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι εκλογές εξασφαλίζουν την ελευθερία των πολιτών. Ούτε αυτό ισχύει πάντοτε. Αν την επικρατούσα αντίληψη για τα πολιτειακά και πολιτικά συστήματα την είχε διαμορφώσει η πολιτική επιστήμη αντί της νομικής, πολύ πιθανόν να επικρατούσαν άλλες σκέψεις.

Το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι δημοκρατία, όπως εμείς θέλουμε να την φανταζόμαστε· είναι ολοκληρωτική δημοκρατία. Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός από τον ισραηλινό ιστορικό Τζ. Λ. Τάλμον και παραπέμπει σ’ ένα σύστημα διακυβερνήσεως στο οποίο οι νομίμως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι διατηρούν την ακεραιότητα του εθνικού κράτους, οι πολίτες του οποίου ενώ έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, έχουν ελάχιστη ή καμία συμμετοχή στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων από την κυβέρνηση.

Η ολοκληρωτική δημοκρατία δέχεται ως αποκλειστικό της δικαίωμα την εδαφική κυριαρχία· διατηρεί πλήρη εξουσία απαλλοτριώσεως και επιβολής, δηλαδή, το δικαίωμα ελέγχου πάνω στα πάντα και τους πάντες. Η διατήρηση τέτοιας εξουσίας, χωρίς την υποστήριξη των πολιτών, απαιτεί την δυναμική καταστολή οποιουδήποτε διαφωνούντος στοιχείου εκτός από αυτά που η κυβέρνηση σκοπίμως επιτρέπει ή οργανώνει.

Εδώ θα πρέπει να βάλω μια υποσημείωση που συχνά βλέπουμε σε κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα πως οποιαδήποτε ομοιότητα των ανωτέρω με κάποια χώρα μου ονομάζεται Ελλάς είναι εντελώς συμπτωματική. Η σημερινή Ελλάς της τριμερούς δυνάμεως κατοχής είναι η ενσάρκωση της ολοκληρωτικής δημοκρατίας και μάλιστα, μία καινοτόμος μορφή αυτής. Στην ολοκληρωτική δημοκρατία, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι διατηρούν την ακεραιότητα του εθνικού κράτους και την εδαφική κυριαρχία. Στην περίπτωσή μας η ακεραιότητα του εθνικού κράτους έχει διαρραγεί, τουλάχιστον ως προς το διοικητικό μέρος.

Ως προς το σκέλος του εθνικού κράτους εμείς έχουμε υπερβεί τα χαρακτηριστικά της ολοκληρωτικής δημοκρατίας. Ως προς το άλλο σκέλος, δηλαδή, τη διατήρηση πλήρους εξουσίας απαλλοτριώσεως και επιβολής, τουτέστιν, το δικαίωμα ελέγχου πάνω στα πάντα και τους πάντες, το ελληνικό σύστημα έχει ξεπεράσει και αυτό των Κεμάλ και Ισμέτ Πασά. Οι συλλήψεις ατόμων 90 ετών, 87 ετών, 82 ετών κατ’ εντολήν των δυνάμεων κατοχής δεν τιμά ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλ’ ούτε και το ευρωπαϊκό. Ο καθημερινός διασυρμός επιχειρηματιών, η αυτοκτονία ως μοναδική διέξοδος λυτρώσεως από τον κρατικό διωγμό, η κατάργηση της περιορισμένης ευθύνης στις α.ε., η δήμευση περιουσιών και άλλα πολλά δεν έχουν προηγούμενο σε δυτική χώρα.

Η ελευθερία στον χώρο της οικονομίας έχει περιορισθεί σε σημείο που σύντομα θα συγκρινόμαστε με τη Βόρειο Κορέα. Αυτά που γίνονται τώρα δεν γίνονταν την εποχή του Παπαδόπουλου. Η οικονομική ελευθερία και η προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητα στοιχεία για την ύπαρξη και λειτουργία της δημοκρατίας. Η ελευθερία είναι προαπαιτούμενο (για να μην ξεχνούμε και το λεξιλόγιο της τριμερούς δυνάμεως) της δημοκρατίας. Να σημειώσω πως την Βικτωριανή εποχή το δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι διέθεταν κάποια περιουσία και ένα μορφωτικό επίπεδο. Στην προ τριμερούς δυνάμεως κατοχής στην Ελλάδα, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων είχε γενικευθεί μέσω της διασποράς που επιτεύχθηκε με την εισαγωγή θεσμών που δεν είναι αρεστοί στις άνω δυνάμεις.

Τα κόμματα δεν θίγουν τα καυτά ζητήματα που έχουν περιορίσει την ελευθερία των πολιτών. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν λένε αν θα καταργήσουν την αυτόφωρο διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο. Δεν ομιλούν για την δήμευση των περιουσιών, για την επιβολή καταναλωτικών προτύπων (με τη συλλογή αποδείξεων λιανικής) και των κυρώσεων για την απόκλιση απ’ αυτά τα πρότυπα. Δεν θίγουν ζητήματα ανισότητας στην φορολόγηση, παράδειγμα η περίπτωση της Χόχτιφ, των ποδοσφαιρικών α.ε., των εταιρειών πετρελαιοειδών και άλλων.

Μήπως αυτές οι απορίες μου έχουν την απάντηση στο σύστημα της ολοκληρωτικής δημοκρατίας στο οποίο ο καθένας έχει τον ρόλο του, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, και εγώ ο αφελής περιμένω κάποιος να αναδείξει τα προβλήματα και να υποσχεθεί λύσεις; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ