1.12.2017 13:17

Δικαίωμα …

Στην εποχή μας η έρευνα της κοινής γνώμης είναι εύκολο να διενεργηθεί και δίχως να ανατρέξει κανείς στο δαπανηρό καταφύγιο των δημοσκοπικών εταιρειών. Μια προσεκτική ματιά στη διατύπωση γνώμης στα κοινωνικά δίκτυα προσδιορίζει, τουλάχιστον σε χονδρικό βαθμό, προς τα πού πορεύεται η κοινωνία.

Θα περίμενε κανείς ότι η γενναία απόφαση στροφής της δημοτικής αρχής στο προσφυγικό θα γίνονταν αποδεκτή με «ωσαννά» από την τοπική μας κοινωνία. Εκπλήσσει ο αυξημένος βαθμός δυσπιστίας, βαθιά ένδειξη ότι η ως τώρα ακολουθούμενη στρατηγική είχε λάβει προ πολλού διαζύγιο από τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης. Νέοι άνθρωποι κυρίως, οι βασικοί χειριστές των social media, αμφισβητούν ανοιχτά και τις προθέσεις και τη χρονική συγκυρία εκδήλωσης τους.  Δεν θα πέσω στη λούμπα ούτε να τους ακολουθήσω, ούτε να τους αμφισβητήσω. Και στο πρόσφατο παρελθόν διαφάνηκαν ενδείξεις ότι επίκειται μια αλλαγή, οι οποίες πολύ σύντομα διαψεύστηκαν. Ο χρόνος, επομένως, ο σοφότερος κριτής.

Οι συνεπείς αναγνώστες της στήλης γνωρίζετε την αγωνιώδη προσπάθεια να καταδειχθεί η μέχρι στιγμής λάθος κατεύθυνση του Δήμου – και των λοιπών τοπικών φορέων – στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο «π» και η στήλη ειδικότερα κατηγορήθηκαν για εμμονική προσέγγιση του θέματος.

Σήμερα είμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας. Ο δήμαρχος προσωπικά και η δημοτική αρχή κατ’ επέκταση, έστω κι αν δεν ομολογούν δημόσια την αποτυχία της ως τώρα τακτικής τους, αποφασίζουν να την αποσύρουν και να κινηθούν σύμφωνα με τις αυτονόητες υποδείξεις της κοινωνίας. Στην πιο κρίσιμη περίσταση δεν υπάρχει χρόνος επιμερισμού ευθυνών. Αυτή είναι συζήτηση άλλου χρόνου. Σφουγγάρι.

Τώρα πρωτεύει το αποτέλεσμα και για να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επίτευξης η Χίος οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια δίπλα στη νέα πολιτική. Να την ενισχύσει όπου της ζητηθεί, με πρώτο βήμα την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων Χιωτών της παροικίας στη νησιωτική συγκέντρωση της 5ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Ίσως ο Μαν. Βουρνούς να έχει ακόμα εσωτερικές αμφιβολίες για το αν η υπόδειξη της Εκτελεστικής του Επιτροπής είναι η ενδεδειγμένη. Αν η επιλογή του «σκληρού ροκ» θα ωφελήσει μακροχρόνια το νησί. Μια αποδυναμωμένη, χωρίς την ενίσχυση από την κοινωνία, νέα στρατηγική, σύντομα θα τον απογοητεύσει και πιθανά να διολισθήσει εκ νέου στις αποτυχημένες συνταγές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πρώτος εγώ έγραφα δυο μέρες πριν ότι ο δήμαρχος συμπεριφέρεται ως φανταράκι τρεμάμενο μπροστά στο ενδεχόμενο να βγει στην αναφορά απ’ τους ανωτέρους του. Τώρα που ο Μαν. Βουρνούς αποφασίζει να δοκιμάσει αν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του στρατηγού και πάλι πρώτος υποστηρίζω ότι έχει το δικαίωμα… Στο χέρι του αποκλειστικά είναι να ταυτιστεί με έναν από τους δυο ρόλους. Ο πρώτος σμπαράλιασε την εικόνα του. Η ικανότητα του στον δεύτερο θα στιγματίσει και το νησί μας και αλληλένδετα το πολιτικό του μέλλον. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ