28.1.2014 12:38

Διάσπαση « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ευθύνες δημοτικής αρχής

 Αν λάβομε υπόψη πως όπου βγαίνει καπνός σίγουρα υπάρχει και φωτιά, τότε δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι και απαθείς σε ότι κυοφορείται και αφορά την διάσπαση του «Καλλικρατη» σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους και όχι μόνο.
Το Σάββατο 25-01-2014 στην εφημερίδα «Εμπρός» της γειτονικής Λέσβου, σε άρθρο του συντάκτη της, σχετικά με το θέμα, υπήρχε η βεβαιότητα πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα προωθηθεί νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ προς ψήφιση στη Βουλή, που θα αφορά την διάσπαση μεγάλων νησιωτικών δήμων και κάποιων της ηπειρωτικής Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα.
Σήμερα 28-01-2014 στην capital.gr δημοσιεύεται άρθρο του Δημήτρη Κατσαγάνη με τίτλο « Σπάνε…. στα δυο τον Καλλικρατη», όπου επικαλείται έγκυρες πηγές του ΥΠΕΣ που αναφέρουν πως δήμοι που τα όρια τους αντιστοιχούν σε ολόκληρα νησιά και μάλιστα μεγάλα, επρόκειτο να διασπαστούν σε δυο ή και σε τρεις αυτόνομους δήμους.
  Έτσι μόλις την περασμένη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, συνεδρίασε η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης η οποία συστήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για να συζητήσει το ν/σ για τον διορθωτικό «Καλλικράτη», όπου θεωρείται βέβαιη η διάσπαση σε περισσότερους αυτόνομους δήμους στα παρακάτω νησιά.
* στην Λέσβο
* στην Ρόδο
* στην Κέρκυρα
* στην Κεφαλληνία
* στην Σάμο.
Στην συνέχεια του άρθρου αναφέρονται οι λόγοι που έπεισαν το ΥΠΕΣ στην σύνταξη αυτού του ν/σ και που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα, ότι θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Διερωτώμαι και μέσα από έντονο προβληματισμό θέτω δημόσια τα παρακάτω ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή του τόπου μας, προς τον Δήμαρχο και σε όλους τους αιρετούς εκπροσώπους του.
- Η Χίος μας είναι μικρό νησί;
- Θεωρούν αποτελεσματική την διοίκηση και την πορεία του ενιαίου Καλλικρατικού
   δήμου μέχρι σήμερα;
- Αφουγκράστηκαν τους κατοίκους της περιφέρειας κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα του ενιαίου δήμου;  
- Θεωρούν και με ποια κριτήρια, ότι η διάσπαση σε τρεις δήμους δεν θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών καθημερινότητας στους συμπολίτες μας της περιφέρειας, δυνατότητες αναπτυξιακής πορείας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της περιοχής και καλύτερη αξιοποίηση των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων ξεχωριστά κάθε τμήματος;
- Αναλαμβάνουν την καθολική ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας που θα επαναστατήσουν στο άκουσμα πως άλλα μικρότερα νησιά διασπάστηκαν σε περισσότερους και πιο λειτουργικούς δήμους, ενώ η Χίος με δική τους ευθύνη όχι;
- Τέλος επειδή η παρούσα Δημοτική Αρχή συνηθίζει να ρίχνει το μπαλάκι πάντα αλλού, πρέπει να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αυτό το θέμα, όχι για τα μάτια του κόσμου όπως στην πρόσφατη θεματική, αλλά με απόφαση από ψηφοφορία, που θα δεσμεύει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νησιού να κινήσουν την διαδικασία ένταξης και της Χίου στο υπό τυχόν συζήτηση νομοσχέδιο.
Η Χίος όπως και άλλα μεγάλα νησιά, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έκτασης μέσα από την συγκεντρωτική διοικητική της δομή, απόρροια της πρόχειρης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικρατη», αλλά και της νοοτροπίας και φιλοσοφίας του σημερινού Δημάρχου. Δεν είναι και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης της φιλοδοξίας και της επίδειξης ισχύος του κάθε αιρετού της. Έχει τεράστιες δυνατότητες, έχει ιδιαιτερότητες, έχει διαφορετική μορφολογία που υπαγορεύει και τις μορφές αναπτυξιακού σχεδιασμού, μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί τμηματικά και συνολικά και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να της το στερήσει κανείς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ