28.6.2016 13:58

Δέσποτα, καθοδηγήστε στο δρόμο της λογικής και της ειρήνευσης

Δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς τι θα επακολουθούσε πολύ σύντομα έπειτα από το ναυάγιο αγοροπωλησίας μέρους του χωριού του Αίπους στην «Κιβωτό». Εκείνη θα δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθει στην έγκαιρη καταβολή των ενοικίων και η «Προμηθευτική» θα έβλεπε να υπονομεύεται – κι άλλο – η οικονομική της βιωσιμότητα. Οι εξελίξεις ήταν αυτόματες. Ικανοποιήθηκε απόλυτα ο τοπικισμός των αθεράπευτα Βρονταδουσίων, πλην όμως το αποτέλεσμα βαίνει προς το αναμενόμενο: τη σταδιακή αποχώρηση της πιο χρήσιμης – και για τον Βροντάδο – δομής από το νησί μας.

Οι παρολίγον συναλλασσόμενοι («Κιβωτός» και Προμηθευτική) βγαίνουν τώρα στα χαρακώματα, καθώς το οικονομικό αγκάθι πληγώνει βαθύτατα τη σχέση τους. Όσο τρέχει ο χρόνος αντίστοιχα τρέχουν και οι οικονομικές υποχρεώσεις και διαρκώς το χάσμα θα διευρύνεται. Αυτό λέει η απλή λογική.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας εναλλακτικός δρόμος δεν υπάρχει, πέρα από την επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού επίσημης αγοροπωλησίας μέρους του χωριού. Η «Προμηθευτική» θα έχει απαλλαγεί από τις δανειακές της υποχρεώσεις και η «Κιβωτός» δεν θα έχει την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων. Η επανεξάταση των όρων και κυρίως η ορθότερη επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης θα συμβάλουν στο τελικώς ζητούμενο: την παγίωση της παρουσίας της «Κιβωτού» στον Βροντάδο.

Από τους ως τώρα χειρισμούς στην υπόθεση διαφαίνεται ότι ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη διαθέτει τη δυναμική να επαναφέρει την πρόταση. Υπάρχει όμως μια χρυσή εφεδρεία, η οποία – ευτυχώς – δεν κάηκε με ανάμειξη της στο πρώτο στάδιο των επαφών. Ο Σεβασμιώτατος Χίου απέφυγε να διαδραματίσει ρόλο στο «τρίγωνο» Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου – «Κιβωτού» - Προμηθευτικής. Ακολουθώντας την πρακτική η κάθε Ενοριακή Επιτροπή καθορίζει τα του οίκου της. Τώρα όμως διαφαίνεται καθαρά ο κίνδυνος η «Κιβωτός» να βρεθεί ξαφνικά ξεσπιτωμένη. Πλήγμα σοβαρό για το νησί, το Δήμο, την «Προμηθευτική», το Βροντάδο, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και κατ’ επέκταση την αμέτοχη Ιερά Μητρόπολη. Μια παρέμβαση του κ.κ. Μάρκου θα επιβάλλει αρχικώς την ειρήνευση και θα επαναφέρει στο τραπέζι τη λογική, την ολοκλήρωση του αρχικού σχεδίου επ’ ωφέλεια όλων. Θα την τολμήσει ο Δέσποτας; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ