1.2.2018 9:46

Δεν βάλαμε στην ώρα του τα δικά μας σταλίκια …

 Παλιά συνέβαινε τακτικά, ειδικά σε περιπτώσεις περιουσιών που οι ιδιοκτήτες ήταν μετανάστες σε ξένες χώρες, κακοί γείτονες να φυτεύουν στους τράφους, στο σύνορο με το πλαϊνό χωράφι, αγκιναριές ώστε με τις νέες φύτρες κάθε χρόνο να μετατοπίζονται ”αθώα’’ όλο και πιο μέσα στο άλλο και να κλέβουν ’’γλυκά’’ λίγο-λίγο το ξένο βιος.

 Άλλοι πιο θρασείς μπήγουν σταλίκια πέρα από τα όριά τους και καταπατούν ανερυθρίαστα ξένες περιουσίες και αναγκάζεσαι στα καλά καθούμενα να τρέχεις για χρόνια στα δικαστήρια να βρεις το δίκιο σου γιατί ο ”νόμος” δεν επιτρέπει να του τα πετάξεις και να τον στείλεις στον αγύριστο.

Οι νοικοκύρηδες φρόντιζαν έγκαιρα να περιφράζουν τα οικόπεδα και τα χωράφια με δικά τους σίγουρα και σταθερά σταλίκια ειδικά σε σύνορα με κακούς γείτονες. Πάνω κάτω αυτό έχει συμβεί και με την χώρα μας. Αμελήσαμε στην ώρα του να σιγουρέψουμε τα σύνορά μας, είτε στα βορεινά είτε στα ανατολικά, με δικά μας σταθερά σταλίκια. Συμπεριφερθήκαμε άσωτα για δεκαετίες δίχως περίσκεψη επιβεβαιώνοντας σε όλο το μεγαλείο το απόφθεγμα του Δημοσθένη ’’….τὸ φυλάξαι  τἀγαθὰ τοῦ κτήσασθαι χαλεπώτερον εἶναι ….’’. Και τώρα μέσα στον τυφώνα αντιληφθήκαμεότι το καράβι καλάρει νερά από εκατό μεριές.

Σκουλικιές στα ντουρέλα, σκουλικιές στους καβαλάρηδες, σκουλικιές και στο πέτσωμα που αποσαρθρώνει το καράβι. Πού ήτανε οι βατσιμάνηδες; Πού ήταν το πλήρωμα;  Ίμια, πτώχευση, μακεδονικό, όπου νάναι το ’’θρακικό’’, το ’’μεγα-αλβανικό’’, το δημογραφικό, φτώχεια και πού να τολμήσει η Ελλάς, στην κατάσταση που περιήλθε, να μιλήσει για ΑΟΖ, για δώδεκα μίλια, για εκμετάλλευση της αιγαιακής υφαλοκρηπίδας ή να πλασαριστεί εκ νέου ως ατμομηχανή των Βαλκανίων κλπ. Διολισθαίνουμε, γοργά, από κράτος σε status προτεκτοράτου, μόνο οι νεοέλληνες δεν το βλέπουν.

Μια-μια ’’σκουλικιά’’ πρέπει να ξεριζωθεί άμεσα, να αντικατασταθούν μαδέρια αν απαιτηθεί, να γίνει ξανά το σκαρί αξιόπλοο ειδάλλως θα βουλιάξει και εμείς μαζί του.

Όλοι λένε ότι είναι ευκαιρία να τερματιστεί η έχθρα με την FYROM, να εκλείψει ένα από τα βορεινά προβλήματα, να ανοίξουν δουλειές και να κοιτάξουμε επιτέλους και τα άλλα που έρχονται.

Κανείς δεν λέει όχι και ας έχει αυτό το νεοσύστατο κράτος όλα τα στοιχεία να γίνουν ‘’Κούγκι’’ όλα τα Βαλκάνια όποτε αποφασίσουν αυτοί που σήμερα νοιάζονται για την ‘’ειρήνη’’.

  Όμως τα ‘’σταλίκια’’ τα μετακίνησαν οι του Βαρδάρη και αυτοί οφείλουν να τα ξαναβάλουν εκεί που ήταν.

Αυτοί που λένε ότι δεν κατανοούν την επιμονή μας για το όνομα, ότι δεν διακρίνουν αλυτρωτισμούς από τα Σκόπια και ότι σε βάθος χρόνου θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υποχωρήσει κλπ. περιμένουν να δουν τις αντοχές μας για να σχεδιάσουν καταλλήλως τα επόμενα.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ