23.5.2018 18:22

Δημοτικές απαντήσεις κοντά στα όρια της γελοιότητας

Ξεκινώ με κάτι που προκαλεί αντιδράσεις. Το νησί είναι γενικά καθαρό συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Υπάρχει εξήγηση: πρώτον πληρώνουμε πανάκριβα τέλη καθαριότητας για να απολαμβάνουμε αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών και – μέχρι στιγμής – είμαστε λίγοι, δεν έχουμε δηλαδή κάποιες επιπλέον χιλιάδες επισκεπτών να παράγουν επιπλέον τόνους απορριμμάτων. Μικρές καταναλώσεις, διαχειρίσιμες ποσότητες.

Δεν θα πω ότι λάμπει, πάντως δεν το λες και βρόμικο, αν απομονώσει κανείς τις συμπεριφορές των βρωμίλων, που νομίζουν ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας υπάρχουν για να τρέχουν πίσω τους.

Το επίπεδο καθαριότητας ενός τόπου όμως κρίνεται από το ποσοστό των αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Όσο μικρότερο, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό ευαισθητοποιημένων πολιτών. Στο πεδίο της ανακύκλωσης η δημοτική αρχή έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Παρέλαβε μια στημένη δομή με σύμβαση έργου με ιδιωτική εταιρεία. Είχε όλη τη δυνατότητα να τη βελτιώσει και να προβάλει το επίτευγμα της, αυξάνοντας, προς όφελος του ταμείου της και του περιβάλλοντος του νησιού, τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών.

Τελικά επέλεξε να ενεργήσει με μοναδικό της στόχο να εξωθήσει την ιδιωτική εταιρεία σε αποχώρηση, αδιαφορώντας αν η επιλογή της στοίχιζε στην εικόνα της ανακύκλωσης. Προχώρησε λοιπόν στην ανεξήγητη απόφαση να αφήσει ανοιχτά τα καπάκια των κάδων όλων των ρευμάτων, επομένως να επιτρέπει το ανθρώπινο λάθος, αν όχι τη σκοπιμότητα. Και ουσιαστικά να μεταφέρει την ευθύνη της πρώτης διαλογής από την πηγή, τον καταναλωτή, στην ιδιωτική εταιρεία, η οποία καμία τέτοιου είδους συμβατική υποχρέωση δεν έχει.

Το αποτέλεσμα το αποτύπωσε το ρεπορτάζ του «π». Αμέσως ο αντιδήμαρχος έσπευσε να διαψεύσει τη δύναμη της εικόνας, επιμένοντας ότι τα ρεύματα ανακύκλωσης περισυλλέγονται ξεχωριστά. Έβαζε το χέρι του στη φωτιά… Και μόλις το φωτορεπορτάζ του «π» ανέτρεψε κι αυτούς τους ισχυρισμούς του, εφευρέθηκε το γελοίο επιχείρημα ότι στον συγκεκριμένο κάδο πλαστικού οι εργάτες διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτος χαρτί…

Μα κι αυτό να συνέβη, η ευθύνη ακέραια ανήκει στον κ. Μπελέγρη και στην ακατανόητη απόφαση του τα καπάκια των κάδων να παραμένουν ανοιχτά για ένα απαίδευτο κοινό ανακύκλωσης.

Για να μην πούμε ότι με τις αιτιολογίες της δημοτικής αρχής το μόνο που δεν έχει γελάσει ως τώρα είναι το παρδαλό κατσίκι, την παροτρύνουμε να ανατρέξει στα επώνυμα σχόλια των αναγνωστών. Προφανώς και τα δικά τους μάτια κάνουν το άσπρο – μαύρο, όταν γράφουν ότι παρατηρούν τα απορριμματοφόρα να αδειάζουν όλους τους κάδους στο ίδιο όχημα.

Ο κ. Μπελέγρης – κι ο δήμαρχος που εξακολουθεί να τον καλύπτει – έχουν κάθε δικαίωμα να μην γουστάρουν τα μούτρα του Γ. Παντελάρα ή του κάθε μετόχου της ιδιωτικής εταιρείας που εκπροσωπεί. Δεν έχουν το δικαίωμα να διακωμωδούν την ανακύκλωση, να παίζουν κορώνα – γράμματα την πολλάκις τραυματισμένη αξιοπιστία της. Όσο για την επόμενη φορά που το φωτογραφικό υλικό θα τους διαψεύδει, δεν έχουν παρά να επικαλεστούν αχρωματοψία του υπαλλήλου, που μπέρδεψε το χρώμα των κάδων! Και για αυτό πια είναι ικανοί…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ