13.9.2012 9:38

Βάλτε πλάτη στην ανασυγκρότηση

 
Η σημερινή Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος βρίσκει τη Χίο βαρύτατα τραυματισμένη από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου να προσπαθεί με αναρίθμητες δυσκολίες να επουλώσει τις πληγές της. Πληγές περιβαλλοντικές, οικονομικές αλλά και κοινωνικές.
Η πρωτοφανής σε μέγεθος, ένταση και διάρκεια πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου, που έκαψε ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού έχει ήδη δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα προβλημάτων ζωτικής σημασίας στο σύνολο των κατοίκων του νησιού που δυστυχώς θα γιγαντωθούν με την πάροδο των ετών καθώς :
Σημαντικοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι του νησιού καταστράφηκαν και θα επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο του επιχειρηματικού ιστού δεδομένου ότι:

  • Καταστράφηκε σε μεγάλο ποσοστό ο μαστιχώνας του νησιού με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαστιχοπαραγωγοί να περιέλθουν σε απόγνωση, καθώς η ανανέωση των μαστιχόδεντρων, ώστε αυτά να καταστούν παραγωγικά θα διαρκέσει περίπου 8-15 έτη. Η έλλειψη του εισοδήματος από την πώληση της μαστίχης που «ανακούφιζε» την ούτως ή άλλως χειμαζόμενη νησιωτική μας οικονομία θα επιβαρύνει το σύνολο του επιχειρηματικού ιστού της Χίου σε βάθος δεκαετίας. 
  • Καταστράφηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60% το μελισσοκομικό δυναμικό του νησιού
  • Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του ελαιώνα του νησιού
  • Δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς μεγάλο μέρος βοσκοτόπων καταστράφηκε και το κόστος μεταφοράς ζωοτροφών στο νησί είναι απαγορευτικό
  • Το πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού ήταν ήδη μεγάλο καθώς αμέσως σημειώθηκε σημαντικός αριθμός ακυρώσεων, ωστόσο θα είναι περισσότερο ορατό τα επόμενα έτη, οπότε και αναμένουμε μείωση εισοδήματος προερχόμενου από τουριστικές δραστηριότητες

Στην ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία και βιώνοντας τα ίδια προβλήματα επιβίωσης με τους περισσότερους από εσάς ζητάμε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος να μην αφήσει τα μέλη μας αβοήθητα και αυτή η πυρκαγιά να μην αποτελέσει τη χαριστική βολή στις ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενες ακριτικές μας επιχειρήσεις.
Ζητάμε από την ΚΕΕ την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση ώστε άμεσα να  εκπονηθεί  στρατηγικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Χίου.
Ζητάμε :
·         Κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης. Κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών αναδασωτέων και ενίσχυση αγροτών για την φύτευση των καμένων αγροτικών εκτάσεων.
·         Άμεση αποζημίωση των πληγέντων χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που συχνά υπερβαίνουν τα 2 έτη
·         Διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας του νησιού
·         Ένταξη των επιχειρήσεων της Χίου σε ειδικό καθεστώς όσον αφορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ
·         Να δοθεί περίοδος χάριτος σε δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, αγροτικά) πληγέντων από την πυρκαγιά 
·         Παροχή δυνατότητας αποπληρωμής φόρων σε περισσότερες δόσεις για τους κατοίκους (επιχειρήσεις & φυσικά πρόσωπα) του νησιού.
·         Να προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων
Η αμεσότητα στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης του νησιού είναι κρίσιμη, καθώς λόγω και της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας πολλοί νέοι άνθρωποι που είχαν στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοπαραγωγοί κ.α.)  και έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας ενδέχεται να εγκαταλείψουν το νησί αναζητώντας σε μεγάλα αστικά κέντρα απασχόληση, δεδομένο που θα καταστήσει το νησί μας σε βάθος χρόνου ένα νησί γηρασμένο.
Κε Μίχαλε ,
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου σας απευθύνει Πρόσκληση να επισκεφθείτε το νησί μας για να αποκτήσετε ιδίαν άποψη σχετικά με το εύρος της καταστροφής.
Είμαστε σίγουροι ότι «παραβιάζουμε ανοικτές θύρες» ζητώντας την έμπρακτη στήριξη των αιτημάτων μας από την ΚΕΕ, ώστε όλοι μαζί να ξαναζωντανέψουμε τη Χίο και σε ελάχιστο χρόνο να ατενίζουμε εμείς και τα παιδιά μας το μέλλον με αισιοδοξία.
 
* Η ομιλία του κ. Παππά πραγματοποιήθηκε στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλική στις 8 Σεπτεμβρίου

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ