11.1.2018 19:13

Αύξηση 30% στα ανακυκλώσιμα υλικά το 2017

 

 Καθώς ήδη διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2018 θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ σε κάποια συμπεράσματα για το έργο που επιτελέσθηκε κατά το παρελθόν έτος 2017 από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, έχοντας τη θεσμική ευθύνη με την ιδιότητα του αρμοδίου Αντιδημάρχου.

       Ένας τομέας όπως η ανακύκλωση, στον οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση με τη διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων ρευμάτων και την επέκταση νέων δράσεων, φαίνεται να μας δικαιώνει. Σύμφωνα με τα  στοιχεία  που έχουν περιέλθει στην Yπηρεσία, παρατηρείται αύξηση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών κατά 30%  για το έτος 2017 και ταυτόχρονη  μείωση 600 τόνων στα απορρίμματα που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής άποψης.

      Η επέκταση της ανακύκλωσης στο ρεύμα του γυαλιού είχε ως αποτέλεσμα την περισυλλογή 98 τόνων γυαλιού με ανάλογα περιβαλλοντικά οφέλη.  Η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που ξεκινήσαμε από το έτος 2017, απέφερε τη συγκέντρωση και αποστολή σε εργοστάσιο επεξεργασίας 15 τόνων υλικών και προσδοκούμε σε προοδευτική αύξηση για τα επόμενα χρόνια με την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών που διενεργήσαμε σε συνεργασία με τη ΔΙΑΝΟΧ.

      Η υποβολή πρότασης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και δημοτικής κομποστοποίησης, σε συνδυασμό με την ένταξη προγράμματος οικιακής  κομποστοποίησης στο ΕΣΠΑ, αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί.

        Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση  Κοπριές της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, αποτέλεσε έργο ουσίας για τη δραστική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης καυσίμων ενώ ταυτόχρονα συνετέλεσε  στην εξοικονόμηση χρόνου που παλαιότερα δαπανούνταν  στις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ. Η ανανέωση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού με την προσθήκη ενός ακόμα τράκτορα και την αγορά τριών νέων απορριμματοφόρων, αποτελούν αναγκαία βήματα  εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες.   

      Ο προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου μας, αποδεικνύει τη σταθερή μας προσήλωση στην ενίσχυση  των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών στον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε.

      Είμαστε βέβαιοι ότι επιβάλλονται πολλά ακόμα να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή τους για ένα πιο καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον αποτελεί τον ακρογωνιαίο  λίθο  και προς αυτήν την κατεύθυνση  θα αγωνισθούμε για να το πετύχουμε.     

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ