22.9.2013 9:30

Ασπιρίνη το οικοτροφείο στα ετοιμοθάνατα Καρδάμυλα

Δεν είμαστε οι μόνοι που θορυβούνται και λυπούνται όταν ένα ιστορικό κεφαλοχώρι της χώρας ερειπώνει. Πολύ πριν από εμάς που είμαστε 80 μαθητές στη 1η Γυμνασίου Καρδαμύλων ο τότε ψευδός γυμνασιάρχης φώναζε: ‘θα κλείθει το Γυμνάθιο….’’, ‘’θα κλείθει το γυμνάθιο’’ και πράγματι οι 80 μαθητές έγιναν 70, 60, 40 και παρά τις προσπάθειες των θορυβημένων έγιναν 20. Τώρα το υπουργείο ετοιμάζεται να κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αφού προηγουμένως άλλα υπουργεία απέσυραν τις υπηρεσίες τους από το χωριό και οι ιδιώτες έκλεισαν τα μπακάλικα. Οι παραλίες του χωριού που δεν είναι και οι καλύτερες είναι εκτεθειμένες στα μαλτέμια του Ιουλίου και του Αυγούστου, επομένως επισφαλής και βραχύχρονος είναι ο τουρισμός. Μόλις ‘’ό μη γένητο’’ κλείσουν τα μάτια τους και οι ολίγοι εναπομείναντες συνταξιούχοι καπετάνιοι που με τις συντάξεις τους συντηρούν την οικονομία του χωριού τα Καρδάμυλα που ψυχορραγούν θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

Φιλόπατρεις Καρδαμυλίτες φρόντισαν κατά καιρούς να μη λείψει τίποτα από το χωριό που απόκτησε πολιτιστικό κέντρο, σχολικό κέντρο εκδηλώσεων, κέντρο υγείας, θέατρο, γηροκομείο μουσείο, ακόμη και πορνείο ίδρυσε ένας παστρικός φιλάνθρωπος αλλά ούτε και αυτό αναπτύχθηκε γιατί δεν ‘’υποστηρίχθηκε’’ από τα λίγα παιδιά. Ούτε τα γήπεδα και οι αθλοπαιδιές ούτε οι παιδικοί χαρές χρησιμοποιήθηκαν γιατί δεν υπάρχουν παιδάκια.

Τούτα αντιλαμβανόμενος ο καπ. Π. Τσάκος και θορυβημένος από το Καρδαμυλίτικο ψυχορράγημα πρόσφατα ίδρυσε οικοτροφείο για να τροφοδοτεί το Λύκειο Καρδαμύλων με μαθητές για να μην το κλείσουν και αυτό. Έπιασε 15 οικότροφους που προσπαθούμε να τους κάνουμε 105 όμως όσους και να τους κάνουμε ασπιρίνη θα δώσουμε στον ασθενή γιατί το χωριό δεν έχει δική του παραγωγή και οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπολειτουργεί και θα παράγει απόφοιτους που είτε θα μπαρκάρουν και θα καταλήξουν στην Αθήνα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους όπως κάναμε και εμείς οι κατοχικοί και οι μετακατοχικοί, είτε θα ζητήσουν την απασχόληση που δεν μπορεί να τους δώσει το χωριό μας μακριά από αυτό. Έτσι, ακόμη και αν σωθεί το Λύκειο Καρδαμύλων πολύ σύντομα θα κλείσει αφού χωρίς νεολαία θα κλείσει το ίδιο το χωριό.

Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο που θα σταματήσει το Καρδαμυλίτικο ψυχορράγημα είναι η παραγωγή πρωτογενών προϊόντων και

η επεξεργασία και τυποποίησή τους με βιοτεχνίες. Ας ιδρύσει ο εύπορος θορυβημένος συμπολίτης μας σαν αρχή και παράδειγμα προς μίμηση μια εταιρεία θερμοκηπίων με σπάνια προϊόντα και μια βιοτεχνία για να βρίσκουν απασχόληση οι νέοι και να γεννούν τα παιδιά τους που θα βρίσκουν δουλειά στο χωριό. (Σήμερα 19/9 13 αγόρασα από του Μαρινόπουλου υπέροχες Ολλανδέζικες ντομάτες σε κλωνάρι 1.6 ευρώ το κιλό). Αυτά είναι η υπηρεσία στους άνεργους νέους που αποκτούν τα διπλώματα και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στις βιοτεχνίες, αυτό είναι και το φάρμακο ζωής για τα Καρδάμυλα που ψυχορραγούν.

Ένας κούκος δήμαρχος, Βαγγέλη Μαλιτζάνη τον λένε, είναι ο πρώτος που βρήκε τη λύση του προβλήματος και μίλησε για κάστανα και τρούφα κ.λ.π. αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η ίδρυση του οικοτροφείου είναι καλή αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαρροής της νεολαίας μας και κατ’ επέκταση του πληθυσμιακού μαρασμού των Καρδαμύλων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ